Ristea Priboi reînvie într-o afacere de 40 de milioane de dolari
- Adam Popescu
- 27 august 2010, 00:17
Fostul securist, fost om de încredere al lui Adrian Năstase, consiliază o firmă care încearcă o afacere cu energie în valoare de 40 milioane de dolari.
Dacă 200.000 de ieşeni n-ar fi acum în aer cu problema încălzirii la iarnă, n-am fi aflat cu ce se mai ocupă fostul securist Ristea Priboi. Pe scurt, Primăria Iaşi n-are niciun ban pentru a cumpăra cărbune, CET are conturile goale şi oricum e de mult pus sechestru pe ele, iar pentru iarna trecută încă mai sunt de achitat datorii de aproape 8 milioane de euro.
În acest moment de mare cumpănă intervine salvatoare firma bulgărească OET (Obenideni Energiini Targovtsi), specializată în afaceri cu energie şi care are doi consilieri cu greutate în sucursala din Bucureşti: Ristea Priboi, deputat PSD în 2000-2004 şi consilier al fostului premier Adrian Năstase, precum şi fostul general SIE Gabriel Dumitrescu, răsplătit ulterior cu un post de director în Ministerul Economiei, scaun pe care l-a ocupat până anul trecut, cât a stat PSD la guvernare. Afacerea de la Iaşi, fieful primarului Gheorghe Nichita, vicepreşedinte PSD, are un puternic parfum de trandafiri.
Investiţia recuperată din energia electrică
Ca să nu existe dubii, Iaşiul nu are în acest moment nicio idee pentru a-şi asigura încălzirea la iarnă. Soluţia la care au recurs şefii administraţiei locale nu e nouă, fiind aplicată în trecut la Deva. Dacă planul iese, primăria răsuflă uşurată pentru că poate da căldură oamenilor. În schimb, bulgarii consiliaţi de Ristea Priboi se umplu de bani.
Planul este următorul: OET aduce la Iaşi minimum 150.000 t de cărbune pe care îl procesează la CET. Calculele le facem în dolari, pentru că în această monedă este cotat combustibilul fosil. Plăteşte o taxă de utilizare a utilajelor şi a resurselor umane, ce urmează a fi negociată în aceste zile.
În mod normal, salariile şi energia consumată în timpul procesării nu pot costa mai mult de câteva sute de mii de dolari. Firma bulgară primeşte în schimb energia electrică produsă din cărbunele procesat, minimum 200.000 MWh.
Conform "Ziarului de Iaşi", OET face eforturi mari de lobby pentru a putea vinde cât mai mult din această energie la preţul reglementat la 216 lei/MWh. Conform uzanţelor, doar 50% din cantitate ar putea-o comercializa pe piaţa internă la tariful garantat, de 216 lei.
Dacă presupunem că vinde 100.000 MWh la acest preţ şi convertim apoi în dolari, la cursul zilei, rezultă 6,46 milioane dolari. Cealaltă jumătate ar valora azi, pe Bursa energiei, mai mult, dar variaţiile sunt mari. Preţul pe Bursă era ieri de 280 lei/MWh, deci pentru diferenţa de 100.000 MWh bulgarii ar mai obţine 8,38 milioane dolari.
Un profit năucitor: 18 milioane de dolari
Partea frumoasă vine la energia termică vândută celor 57.000 de apartamente din Iaşi racordate la CET. Conform informaţiilor oficiale, ieşenii consumă minimum 300.000 Gcal într-un sezon rece. Preţul reglementat de Autoritatea Naţională este, pentru CET Iaşi, de 251 lei/Gcal.
Primăria se obligă să achite bulgarilor contravaloarea căldurii în maximum 65 de zile de la producere şi livrare către populaţie. OET câştigă numai din gigacalorii circa 22,5 milioane de dolari.
Trăgând linie, OET investeşte 18 milioane dolari în cărbune, încă vreun milion în taxa de procesare şi scoate venituri totale de 37,34 milioane dolari. E un calcul ipotetic plecând de la preţurile zilei, dar profitul afacerii se va învârti oricum pe la 17-18 milioane de dolari, bani buni pentru 6-7 luni de muncă.
O firmă de care nu s-a auzit în România
Când vezi înşirate sumele pe hârtie realizezi cât de important este să ai consilieri foarte bine pregătiţi ca Ristea Priboi şi Gabriel Dumitrescu, amândoi înalţi ofiţeri proveniţi din serviciile secrete.
Priboi a fost de negăsit, deşi l-am căutat telefonic acasă, la socri, şi i-am lăsat un număr de contact la sediul firmei bulgăreşti. "Domnul Priboi trece pe aici doar din când în când. Acest lucru este valabil şi pentru domnul Dumitrescu", a fost răspunsul secretarei de la OET Bucureşti.
Acţionariatul firmei bulgăreşti se pierde în ceţurile unor off-shore-uri. În România, administrator este Angel Bozhilov, iar manager George Niţă. "N-am auzit niciodată de ei", afirmă Cătălin Vişan, acţionar la Fidelis Energy, firmă consacrată pe piaţa energiei.
Deşi pe site-ul firmei-mamă, OET se prezintă ca al doilea exportator de energie din Bulgaria, cu sucursale în Grecia, Turcia şi Ucraina, profiturile înregistrate oficial sunt foarte mici.
Jurnalistul bulgar Petio Petkov, la care EVZ a apelat în această documentare, spune că "OET este abia pe locul 34 în judeţul Stara Zagora, după profitul net. A devenit greu să câştigi milioane din energie electrică. În Bulgaria nu mai există energie ieftină, până la 31 de euro/MWh. Nici Kozlodui nu mai poate exporta la acest preţ".
Bulgarii consiliaţi de Ristea Priboi n-au dorit să răspundă întrebărilor formulate de EVZ, spunând că nu vor să comenteze nimic până nu se bate palma la Iaşi (termenul-limită fiind 1 septembrie), dar n-au ascuns faptul că încearcă să repete aceeaşi schemă în mai multe termocentrale din ţară, printre care Suceava, Giurgiu, Turceni.
AFACERILE CU ENERGIE LI SE POTRIVESC MĂNUŞĂ
Două vulpi bătrâne din serviciile secrete
Controversatul ofiţer SIE Ristea Priboi apare pe site-ul OET drept consilier, fiind plasat la acelaşi nivel cu CEO-ul Angel Bozhilov.
Tot consilier este nominalizat şi Gabriel Dumitrescu, despre care Ovidiu Ohanesian a scris că a fost spion în Olanda şi Marea Britanie. Apoi a devenit angajatul lui Vîntu la Gelsor, fiind desemnat în 2004, de către PSD, secretar de stat şi şef al unei agenţii guvernamentale de control a exporturilor şi importurilor de materiale strategice. Până în martie 2009, Dumitrescu a fost director la Relaţii Externe în Ministerul Economiei.
Ristea Priboi a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în luna octombrie 2009, fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită. În calitate de consilier al fostului premier Adrian Năstase, Priboi ar fi făcut legătura între acesta şi Ion Melinescu, fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
Dosarul, în care mai sunt trimişi în judecată Năstase şi Melinescu, este suspendat de Înalta Curte din cauza unei sesizări la Curtea Constituţională. Priboi a fost acuzat de asemenea că în 1987, la Braşov, a torturat un participant la manifestaţiile anticomuniste.