Chirurgi fără post şi fără leafă

Chirurgi fără post şi fără leafă

Cazul unui copil care a scăpat în ultima clipă de la Maternitatea Giuleşti, fiind transferat de urgenţă la Institutul Inimii din Cluj-Napoca (unde urmează să fie operat pentru corectarea unei malformaţii congenitale a inimii) a scos la iveală o situaţie incredibilă: există la institutul clujean chirurgi care lucrează fără a fi angajaţi.

Primeşte bani de la părinţi

Condiţia unui medic hiperspecializat în România este descrisă de situaţia medicului Ioan Mureşan, în vârstă de 35 de ani, chirurg specializat în chirurgie cadio- vasculară pediatrică. Este căsătorit (soţia lui e tot medic chirurg), are doi copii, stă cu chirie şi e ajutat în continuare de părinţi.

"Îmi e ruşine să spun, dar încă sunt ajutat de părinţii mei pensionari. Când pot, îmi dau bani. Cred că le e şi lor ruşine de situaţie pentru că îmi spun aşa, discret: "Uite un mic ajutor". Ultima dată mi-au dat 800 de lei. I-am zis tatălui meu că atunci când o să am serviciu o să îl ajut şi eu. A răspuns că va fi fericit în ziua în care nu va mai trebui să mă ajute", spune medicul.

26 de ani de studiu

Ioan Mureşan este medic specialist din data de 3 februarie 2009. De atunci vine la serviciu, la Institutul Inimii, dar încă nu a putut fi angajat pentru că toate posturile sunt blocate. Pentru a opera inima unui nou-născut, care este "cât o căpşună", după cum spune medicul, e nevoie de foarte mulţi ani de şcoală şi de pregătire.

Mureşan a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj în anul 2000. Ca să ajungă medic specialist în chirurgie cardio-vasculară a mai făcut încă opt ani de şcoală.

"După facultate, am făcut un an de stagiu obligatoriu, rezidenţiat şi încă şapte ani specializare. În data de 3 februarie 2009 am devenit medic specialist, fără post. Din inerţie, am continuat să vin la serviciu. Singurul meu venit e cel realizat din gărzi: 600 de lei", spune medicul.

Pentru că e un medic specialist foarte bun, conducerea Institutului Inimii a întocmit numeroase cereri de deblocare a postului de medic specialist de chirurgie cardiacă pediatrică.

"Niciodată nu s-a primit vreun răspuns, aşa că am continuat să vin la serviciu. Când am ales această specilizare am făcut-o fiindcă mi-au plăcut şi partea de cardiologie, şi chirurgia, şi să lucrez cu copii", a mai zis Mureşan.

Nu demult, Ioan Mureşan a operat un copil de două luni. Situaţia a fost una de forţă majoră. Cei doi medicii chirurgi specialişti în acest domeniu erau indisponibili. A intrat de unul singur în sala de operaţie şi a salvat viaţa copilului.

"Copilul intrase în stop cardiorespirator, fusese resuscitat şi era obligatorie o intervenţie de urgenţă printr-o operaţie paleativă. Am asistat cordul printr-o circulaţie extracorporală şi am fost nevoit să fac o legătură cu o proteză mică, de cinci milimetri diametru şi un centimetru lungime, între aortă şi artera pulmonară pentru a intra mai mult sânge în plămâni", descrie cazul doctorul Mureşan.

Chira: "E pregătit să facă operaţii cu risc ridicat"

Chirurgul Manuel Chira este medicul care îl are în "supraveghere" pe doctorul Mureşan.

"El face, deja, operaţiile mai uşoare. A fost o situaţie când nu era un alt medic în clinică şi a făcut una destul de complexă. E pregătit să facă şi operaţii cu risc ridicat", spune doctorul Chira.

Directorul medical de la Institutului Inimii, profesorul Radu Căpâlneanu, spune că în situaţia doctorului Mureşan se află şi medicul cardiolog Laura Cadiş, care vine la serviciu fără să aibă post tot din luna februarie 2009.

"Avem doctori foarte buni, care nu pot fi angajaţi. Ceea ce se întâmplă e o iresponsabilitate maximă", apreciază profesorul Căpâlneanu.

"În data de 3 februarie 2009 am devenit medic specialist, fără post. Din inerţie, am continuat să vin la serviciu. Singurul meu venit e cel realizat din gărzi: 600 de lei." IOAN MUREŞAN, chirurg specializarea cardio-vasculară pediatrică

Ne puteți urmări și pe Google News