Atacurile cu malware asupra calculatoarelor s-au dublat în primele şase luni din 2010, anunţă BitDefender.
Ameninţările informatice s-au dublat în prima jumătate a acestui an, comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a lui 2009, ajungând la peste 1,6 milioane, anunţă BitDefender.
Potrivit companiei, cel mai periculos malware autohton este o clonă a viermelui Palevo, descoperită în februarie 2004. Pentru a se propaga, viermele trimite mesaje cu link-uri către copii ale sale prin Yahoo Messenger, apoi - odată instalat - descarcă şi rulează diverse fişiere iinfectate.
O altă ameninţare puţin mai ciudată decât restul este Application.Scareware.Keytz, care restricţionează accesul victimei la propriul calculator până la reîncărcarea unui cont pre-pay cu un credit de 3 euro.
Suntem în top la spam
Pe segmentul de spam, România se poate "mândri" cu locul 9 din 10, în topul celor mai active ţări în ceea ce priveşte trimiterea mesajelor nesolicitate.
Campaniile de spam "made in Romania" sunt relativ puţine şi promovează atât servicii, cât şi activităţi sau produse ilegale ori la marginea dintre legal şi ilegal.
Criza globală a îndemnat anumiţi ofertanţi de servicii să recurgă la metode de promovare ilegale, dat fiind faptul că se pot adresa unei audienţe crescute cu costuri minime.
Din categoria spam cu produse, cele mai multe mesaje oferă componente hardware. La phishing, infractorii cibernetici s-au axat exclusiv pe bănci. Pentru a-şi convinge victimele să completeze formularul şi să-şi expună astfel datele de identificare, atacatorii au folosit o gamă largă de tactici, inclusiv mesaje spam care promit bonificaţii.
"Deşi extrem de vizibil ca număr de mesaje, spamul românesc este în mare parte rezultatul infecţiilor cu diverşi boţi internaţionali." SPECIALIŞTII BITDEFENDER