Traian Băsescu, despre concluziile FMI: "Concedierea a 74.000 de bugetari este insuficientă"

Traian Băsescu, despre concluziile FMI: "Concedierea a 74.000 de bugetari este insuficientă"

Mesajul important transmis de oficialii FMI şi ai Comisiei Europene a fost acela că România şi-a respectat sarcinile asumate, a declarat preşedintele Traian Băsescu referitor la concluziile misiunii de evaluare a FMI. Însă, dacă Guvernul condus de Emil Boc nu va reuşi să aplice măsurile de austeritate, România va continua să se împrumute pentru a plăti pensiile şi salariile.

"O ţară care se împrumtă pentru a plăti pensii şi salarii este o ţară de mâna a doua. Trebuie să luăm bani pentru investiţii, nu ca să mâncăm", a declarat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei intervenţii la televiziunea publică.

Întrebat dacă are încredere în guvernul condus de Emil Boc, liderul de la Cotroceni a răspuns că ar avea încredere "într-o Românie solidară".

"Mă rog la Dumnezeu ca PDL să aplice programul de austeritate. Pe 1 septembrie vom avea o analiză a Guvernului cu grupurile parlamentare, deoarece un Guvern este susţinut de parlamentari", a mai spus Băsescu.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a subliniat că măsurile de austeritate trebuie continuate şi în 2011, pentru ca România să fie redresată. El criticat unele măsuri politice luate în perioada 2007-2008 şi acuzând faptul că lideri politici "odihniţi" consideră că acum este nevoie de haos politic.

Pomenile electorale au dezechilibrat bugetul

Şeful statului a criticat majorarea pensiilor de către guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în timpul campaniei electorale din 2008. Măsurile din 2007-2008, care au dus la dezechilibre bugetare, nu au fost corectate în 2009, din cauza situaţiei politice.

Totuşi, în 2009, în timpul guvernării PSD-PDL, s-a reuşit reducerea numărului de salariaţi din sistemul public cu 18.000de posturi, a precizat Traian Băsescu, care a criticat faptul că România are în continuare o restanţă faţă de organismele internaţionale, respectiv neadoptarea legii privind sistemul unitare de pensii, lege care se află în discuţie la Camera Deputaţilor.

"Avem un deficit de pensii de 3,7 miliarde de euro. În 2012, deficitul pe legislaţia existentă va fi de 3,6 miliarde pe pensiile civile plus 500.000 de euro pe pensiile militare. În anii următori vom avea 4 miliarde la pensiile civile plus 500.000 de euro la pensiile militare, deci 4,5 miliarde de euro deficit la fondul de pensii", a spus Traian Băsescu.

În acest context, economia se poate relansa după restabilirea echilibrelor economice.

"Guvernul Tăriceanu a distrus echilibrele economice în 2008. Până nu restabileşti echilibrele macroeconomice, nu este o relansare sănătoasă", a explicat preşedintele.

Creditul cu buletinul, buturuga care a răsturnat economia Criticile preşedintelui au fost îndreptate şi împotriva băncilor, care "au dat credite cu buletinul şi acum vin să ne dea lecţii la televizor", a precizat Traian Băsescu, care a declarat că "vom continua să ne împrumutăm până când vom fi în stare să pune ţara înainte de orice altceva".

"Nu-mi plac băncile pentru modul în care se deroghează pentru orice răspundere când ei au dezechilibrat bugetul României prin creditele cu buletinul. E o dovadă de nesimţire să vii acum să vorbeşti şi să dai lecţii când tu ai contribuit la dezastru", a declarat Traian Băsescu.

"Bugetarii neperformanţi să plece"

În ceea ce priveşte restructurarea sistemului bugetar, Traian Băsescu este de părere că "trebuie să rămână cei buni, să plece cei neperformanţi".

"În prezent există acte normative privind concedierea a 74.000 de bugetari, număr insufient. Poate să ne spună FMI ce vrea, dar trebuie să flexibilizăm sistemul bugetar. Selecţia oamenilor trebuie făcută pe principiul profesionalismului, nu pe relaţii clientelare", a punctat şeful statului.

Persoanele disponibilizate vor beneficia de cursuri de recalificare, finanţate prin fonduri europene în valoare de 3,5 miliarde de euro, a mai spus preşedintele Băsescu, care a adăugat că şi sindicatele sunt responsabile de dezvoltarea unor asemenea programe.

Reducerea chetuielilor în sistemul public trebuie făcută raţional deoarece există o serie de cheltuieli care nu pot fi tăiate, cum ar fi cele generate de achiziţia de combustibil pentru autoturismele folosite de poliţişti.

Boc, criticat pentru anunţul privind majorarea salariilor bugetarilor

Legat de grila de salarizare în sistemul public, preşedintele Băsescu a precizat că un profesor debutant este mai bine plătit decât un medic debutant, dacă se ţine cont de numărul de ore lucrate, ţinându-se cont şi de faptul că profesorii îşi pregătesc lecţiile acasă.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat graba cu care a fost făcut anunţul privind majorarea salariilor bugetarilor de către premierul Emil Boc.

"Nici nu se încheiaseră ecourile conferinţei de presă a instituţiei care apreciase eforturile României (n.r. FMI), toţi ştiu că un Guvern politic nu ia cu bucurie măsuri care afectează populaţia, şi deja aveam un anunţ cum vor mări ei salariile anul ăsta. Aceasta arată incapacitatea de a fi puternici", a precizat Traian Băsescu.

"Toate veniturile trebuie impozitate" Pentru ca România să îşi poată plăti medicii şi profesorii la adevărata lor valoare, astfel încât să nu mai asistăm la exodul cadrelor medicale, de exemplu, toţi cetăţenii care beneficiază de educaţie şi servicii medicale trebuie să contribuie la bugetul asigurărilor sociale, apreciază Traian Băsescu.

În vederea descentralizării spitalelor, Guvernul va transfera 2 miliarde de euro din buget pentru plata datoriilor unităţilor medicale.

"90% din banii alocaţi spitalelor se duc pe salarii, gărzi etc. Să nu generalizăm acum şi să spunem că medicii cumpără spirt din banii lor. Fiecare medic sau profesionist are dreptul să plece unde este mai bine plătit şi apreciat. Din păcate, la ora actuală, România nu poate asigura salarii şi condiţii la nivel inalt. Din câte ştiu, însă, fiecare spital mare are posturile acoperite", a explicat preşedintele Băsescu.

România, aproape un paradis fiscal

Referitor la fiscalitate, Traian Băsescu a apreciat că România se numără printre statele cu un nivel al fiscalităţii ce se plasează sub media Uniunii Europene. 

Şeful statului a explicat că numărul agenţilor Fiscului este foarte mic faţă de numărul firmelor care trebuie controlate, astfel că ANAF are un handicap în lupta cu evaziunea fiscală.

"Agentul economic nu trebuie să se gândească cum să facă evaziune fiscală, ci să îşi plătească dările către stat. L-am auzit pe Niculae (Ion Niculae, patronul Interagro, n.r.) care spunea că se mută în Bulgaria deoarece acolo cota unică este de 10%. Dar, domnule Nicolae, nu ţi-e ruşine că de ani de zile primeşti gaze cu preţ redus? Iei gazele cu tine în Bulgaria? Îl vedem şi pe domnul Patriciu, care nu a dat banii înapoi la stat, ci a transferat datoriile la Kaz Munai. Îl vedem pe Temeşan (Răzvan Temeşan, fost preşedinte al Bancorex), care a devalorizat Bancorexul, că vine la televiziunea lui Vântu şi ne spune că nu se mai poate în ţara asta, iar CEC şi RAPPS îl plătesc datoriile", a precizat Traian Băsescu.

În luna aprilie a acestui an, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev, declara că acţionarul majoritar al Rompetrol, KazMunaiGaz, nu va putea achita integral datoriile în valoare de 2,4 miliarde de lei, pe care compania energetică le are faţă de statul român.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Rompetrol va fi executat silit, în vederea recuperării datoriilor.

Ne puteți urmări și pe Google News