În umbra crizei: războiul Greciei cu ea însăşi

În umbra crizei: războiul Greciei cu ea însăşi

Greva şoferilor de camioane din Grecia, care a blocat transporturile privând de combustibil sectoare vitale precum cel al sănătăţii sau turismului s-a încheiat astăzi după şapte zile, dar costurile economice nu au fost calculate.

Ignorat de grevişti, executivul apelase la sfârşitul săptămânii la armată, care a preluat sarcina transportatorilor, livrând carburant aeroporturilor, centralelor electrice şi spitalelor.

Barje ale marinei ar fi urmat să contribuie la asigurarea aprovizionării cu carburant a insulelor, transportând camioane-cisternă, au asigurat autorităţile.

Problema camionagiilor este intenţia guvernului de a liberaliza sectorul transporturilor şi de a elibera noi licenţe, peste pragul stabilit în prezent la 33.000, scrie AFP.

Şoferii sunt nemulţumiţi şi invocă faptul că au plătit deja foarte mulţi bani pentru a prelua licenţele. Măsura este însă greu de negociat, fiind prevăzută în planul de redresare a finanţelor Greciei, dictat de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, care finanţează datoria externă a ţării.

Turismul, în suferinţă

Săptămâna trecută, guvernul de la Atena a emis un ordin prin care a cerut încetarea grevei şi a ameninţat că şoferii care vor continua să sfideze legea, continuând protestele, ar putea fi cercetaţi şi lăsaţi fără licenţe. Fără succes.

Ciocnirile cu poliţia nu s-au lăsat aşteptate, la Atena sau în alte oraşe ale ţării. Cinci persoane, între care un poliţist, au fost rănite, joi, în cursul unei confruntări între şoferi şi forţele de ordine, în exteriorul unei rafinării din apropiere de Salonic, în nordul Greciei.

Deocamdată, cel mai lovit sector pare a fi cel al turismului, unul extrem de important pentru economia Greciei. Firmele de închirieri de maşini se declaraseră "paralizate" de această grevă.

"Sute de turişti au renunţat să mai închirieze maşini, deoarece nu pot alimenta", a anunţase una dintre aceste firme, potrivit AFP. Staţiile de carburanţi din insulele greceşti au rămas "uscate"timp de mai multe zile, iar autorităţile şi hotelierii se tem că turiştii străini îşi vor anula rezervările, agravând o situaţie complicată deja de recentele greve generale, care au blocat cursele aeriene şi maritime.

Ameninţări anarhiste

Valul de proteste care afectează economia elenă, în cel mai nepotrivit moment, ar putea fi însă o problemă minoră pentru Atena, în comparaţie cu pericolul izbucnirii unui val de violenţe alimentate de organizaţiile anarhiste.

O organizaţie de gherilă urbană - Secta revoluţionarilor - a avertizat autorităţile că va transforma ţara într-o zonă de război. Gruparea, care a promis intensificarea atacurilor împotriva poliţiei, oamenilor de afaceri, gardienilor din închisori, presei corupte, a ameninţat pentru prima dată că va ataca şi turişti.

Secta revoluţionarilor s-a făcut deja cunoscută după ce a revendicat asasinarea jurnalistului Sokratis Giolas, împuşcat mortal în faţa casei sale din Atena pe 19 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News