La ce e bun un liceu în care nu ia nimeni Bac-ul?
- Vladimir Tism ăneanu
- 26 iulie 2010, 21:46
Grupul Şcolar "Timpuri Noi" a terminat sesiunea de Bacalaureat cu 0% promovabilitate. Poveştile elevilor despre atmosfera din şcoală sunt edificatoare.
Curtea Grupului Şcolar "Timpuri Noi" din Dristor e păzită de şapte bodyguarzi, deşi suntem la sfârşitul lunii iulie şi locul e pustiu. Directoarea Gabriela Lungu e inaccesibilă. Gardienii BGS iau echipa EVZ de umeri, blocând intrarea în curte, iar secretara se jură că "şefa" e la "nişte cursuri".
Revenim după ora 13.00, dar acum nu mai e nici secretara. "Are un deces în familie", e scuza fără pic de credibilitate a unui bodyguard. Lângă cei şapte agenţi, un maidanez adulmecă în van ambalajul unui pachet de biscuiţi.
Directoarea Lungu e surmenată după ce nici un absolvent al liceului nu a fost în stare să ia Bacul. "Se ascunde", recunoaşte sincer inspectorul Marin Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti (ISMB). Vreo zece televiziuni şi alte şase ziare au căutat-o, nimeni n-a găsit-o. Ce final mai trist pentru şcoala din România decât un director care se ascunde în gaură de şarpe?
"Toţi profesorii erau reci şi obosiţi"
Nu se ştie aproape nimic despre atmosfera de lucru într-un liceu în care nu există niciun absolvent. Mărturiile de mai jos reconstituie acest tablou.
Radu a terminat la zi la "Timpuri Noi". A picat chimia cu 3,80. N-a făcut meditaţii şi niciun profesor de la şcoală nu l-a tras de mânecă. L-am găsit pe Facebook şi a fost de acord să ne povestească atmosfera "şcolară" de la un liceu unde nimeni nu ia Bac-ul dacă promitem că nu-i dăm numele la ziar. Radu e un pseudonim.
"Eu am avut un caiet universal pentru toată clasa a doişpea, iar la fiecare materie profesorii se schimbau de la o lună la alta. Tot apărea altul, era durere... Nu puteai avea nicio relaţie, să te lipeşti de ei, toţi erau reci şi obosiţi", spune tânărul. Apoi: "Într-o zi obişnuită, nu eram mai mult de 15 prezenţi din 25, câţi suntem în clasă".
Cum se dau tezele în timpul anului? "La română aveam două subiecte uşoare, scriam la general ce credeam noi. Nu aveam nicio simulare după probele de la Bac", mai spune Radu.
"Sincer, nu-mi ştiam profesorii la faţă. N-am dat pe la şcoală"
O altă picată de anul acesta este Andreea D. Recunoaşte că n-a învăţat nimic, niciodată şi că s-a bazat că o să copieze. "Am vorbit cu ai mei şi mi-au dat bani de şpagă", mărturiseşte ea. A picat la mate, deşi spune că a fost lăsată să copieze. "Îmi trebuia 7, dar am luat abia un 5", povesteşte cu dezinvoltură Andreea.
"N-am crezut c-o să-mi pună capac Bac-ul ăsta. Nu mergeam la ore pentru că pur şi simplu îmi stătea capul la altceva. N-aveam manuale, aveam două caiete - unul pentru mate-fizică, altul pentru română şi istorie".
Provine dintr-o familie cu bani, dar părinţii s-au ocupat numai de firmă, n-au întrebat-o niciodată ce face la şcoală. "Dădeam telefon la colege să-mi dea temele. În rest, viaţă de noapte. Vă spun sincer, nu-mi ştiam profesorii la faţă", concluzionează, fără complexe, Andreea.
Descărca un referat de pe net şi trecea clasa
Încă o mărturisire de la un elev de "Timpuri Noi". Andrei P. a terminat liceul la zi, dar la Bac a luat 3,55 la română, 4.05 la fizică, 3 la mate. "Am fost un drac la ore. Mă dădeau profii afară din clasă, în ultimul an au obosit şi ei să mă mai scoată la tablă", începe Andrei.
"Noţiunea de teme nu exista la mine, eventual descărcam referate de pe net. Când nu-mi ieşea media, profesorii cereau un referat de maxim 3 pagini pe orice orice subiect din materia pe acel an", se confesează adolescentul.
Când mai rămâneau 3-4 "lepre" pe care niciun profesor nu voia să le treacă, se duceau la cancelarie să se milogească. Cu chiu, cu vai, primeau un 5. "Nu m-am apropiat de niciun prof, nu dădeau doi bani pe noi, ne ridiculizau la ore, era o prăpastie între noi", explică Andrei.
Onest până la capăt, a hotărât să nu se mai prezinte la sesiunea din august pentru că efectiv a trecut prin liceu ca gâsca prin apă şi nu ştie nimic la nicio materie.
LICEU FĂRĂ PROMOVAŢI. Grupul Şcolar "Timpuri Noi" a intrat în vacanţă. Nimeni n-a luat Bac-ul, dar vara nu merită ratată
CAUZELE, PE SCURT
În cancelarii se vorbeşte de Oriflame
Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, avertizează că vine imediat momentul analizelor la liceele fără niciun promovat la Bac. În august. Badea a identificat cauzele dezastrului:
"1. Ideea copiatului la un examen se petrece natural în liceele româneşti, pentru că e inoculată în ani de zile. Şi apoi nu le vine să creadă că nu s-a putut copia.
2. Valoarea corpului didactic este tot mai redusă. Nu e vorba de salarii, ci de formarea iniţială a unui pedagog. Sunt licee cu promovare zero, unde profesori în pragul pensionării aveau cele mai mari salarii din sistem.
3. Există o lejeritate prea mare în evaluarea profesorilor. Toţi au calificative anuale de «Foarte Bine». Evaluarea trebuie schimbată".
Secretarul de stat spune că asistăm la căderea sistemului pedagogic românesc şi că buba e în formarea la nivel universitar. "Acolo ne vom concentra chiar din acest an. În anumite şcoli, în cancelarie se vorbeşte de Avon şi de Oriflame. Acest corp didactic trebuie trezit".
Ministerul nu va acţiona imediat împotriva directorilor din liceele cu promovabilitate foarte mică. Pentru că oricum sistemul va fi schimbat din temelii, iar descentralizarea va lăsa multe licee la mâna comunităţilor locale.
IMPOSTURĂ PÂNĂ LA CAPĂT
Ajung la facultate semianalfabeţi
"Lucrezi cu el: măi băiatule, pentru mâine copiezi două pagini din manual", explică inspectorul Marian Banu de ce sunt ipocriţi profesorii care susţin că elevii au fost prea slabi pentru a lua Bac-ul. La prima vedere, aşa pare.
La Colegiul Letea (Bacău) s-a intrat în liceu cu 3,58, la Grupul Şcolar din Fieni (Dâmboviţa) cu 3,32, iar la Mărăcineni (Argeş) s-a intrat într-a noua cu 3,52. "De aici, merge târâş-grăbiş până într-a XII-a, unde termină cu un 5. La Bac se copiază şi apoi facultăţile particulare îi primesc cu braţele deschise. Termină facultatea la fel, plătind doar taxele şi apoi nu sunt buni de nimic. De ce trebuie să alimentăm sistemul universitar cu semianalfabeţi?", este descrierea cancerului din învăţământ, făcută de inspectorul Banu.
Consilierul prezidenţial pe Educaţie, Mircea Miclea, fost ministru, spune că nu trebuie să se intre în liceu cu nota 4: "Înseamnă insuficient, adică nu eşti apt din punct de vedere al asimilării de cunoştinţe".
ELEVII N-AU ABSOLVIT, PROFESORII SE SIMT ABSOLVIŢI DE VINĂ
Concluzia unei anchete la Buzău: "Copiii n-au putut copia"
Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB, spune, fără echivoc, că sunt absolvenţi de-a XII-a care nu ştiu să citească şi să scrie corect în limba română: "Nu înţeleg ce fac profesorii la ore, pentru că este inacceptabil, în doi ani de studiu, să nu duci nici măcar un elev dintr-o sută de la nota 4 la nota 6. La seral şi fără frecvenţă e de neimaginat. Uneori sunt în sala de curs doar profesorul şi un elev. E imposibil să ia Bacalaureatul pentru că nu-i pregăteşte nimeni".
Sunt obosiţi, umflă notele, hrănesc elevii cu iluzii
Scuza directorilor de la liceele cu 0% promovaţi este că au primit prin redistribuire, conform legii, elevi cu media 3 sau 4 la Capacitate. Au spus-o şi Olimpiu Moisescu, directorul Grupului Şcolar "Dan Mateescu" din Călăraşi, dar şi Gabriela Lungu, de la "Timpuri Noi", care ne-a răspuns în cele din urmă la telefon: "Am avut material uman mai slăbuţ".
Inspectorul Banu nu e impresionat de această justificare: "Profesorii fug de răspundere". Şi explică starea reală dintr-o cancelarie de grup şcolar: "Nu-şi evaluează corect elevii, sunt obosiţi, nu mai au răbdare, iar de cele mai multe ori le creează tinerilor iluzia cunoaşterii prin notele umflate".
Directoarea de la "Timpuri Noi" susţine însă că a organizat meditaţii în timpul anului, dar elevii nu erau interesaţi. Gabriela Lungu se consideră nevinovată de palmaresul de la sfârşitul anului: niciun promovat la Bac după patru ani de liceu. "Comitetul de părinţi nu mi-a cerut explicaţii, semn că au înţeles situaţia." Dar Marian Banu, de la ISMB, e intransigent: "Nu ai nicio scuză, ca liceu, să ai 5% promovabilitate. Nicio scuză! Nici ca director, nici ca profesor". La 5% poate, dar la "Timpuri Noi" a fost promovabilitate zero. Aşa că directoarea Lungu e absolvită.
Un caz aproape comic la Liceul Agricol Smeeni, Buzău, unde coşmarul s-a repetat: niciun promovat la Bac. Inspectoratul Şcolar Judeţean a deschis o anchetă, iar concluziile inspectorului general Florinel Stoian te lasă fără replică: "Copiii n-au putut să prindă materia din liceu. O dirigintă le-a sugerat elevilor să aleagă chimia, materia pe care o predă. Dar supravegherea la examen a fost strictă şi n-au putut copia".
"Poate nu i-am pregătit suficient pentru examenul de Bacalaureat, dar au plecat de aici pregătiţi pentru viaţă. A ajuns Bac-ul mai greu ca facultatea.", OLIMPIU MOISESCU, directorul Grupului Şcolar "Dan Mateescu" din Călăraşi