Cât de scumpă va fi căldura la iarnă şi cum o economisim
- Adam Popescu
- 15 iulie 2010, 17:15
Unii primari au calculat deja creşteri importante la gigacalorie, în lipsa subvenţiilor, dar şi din cauza pierderilor CET-urilor. Aşadar, nu neglijaţi câteva trucuri simple de a evita pierderile de energie.
Cât va costa încălzirea la iarnă? Aceasta este întrebarea de pe buzele tuturor românilor. Aceasta, din cauză că autorităţile au anunţat că iau în calcul eliminarea totală a subvenţiilor, lucru care ar putea duce la dublarea sau chiar triplarea preţului gigacaloriei. Şi pentru gazele naturale se anunţă scumpiri, aşadar, este bine să ne pregătim din timp pentru ce va urma în sezonul rece.
Schimbaţi tâmplăria!
După ce EVZ v-a prezentat ieri câteva soluţii de încălzire alternative la sistemul centralizat, care v-ar putea aduce facturi mai mici, astăzi vă oferim câteva soluţii foarte simple, uşor de aplicat, câteva "reguli de aur" ce vor duce la economii în factură.
Astfel, dacă blocul în care locuiţi nu va fi reabilitat termic în acest an, schimbaţi măcar tâmplăria (ferestre, uşi), pentru că pe acolo au loc cele mai mari pierderi de energie.
"În ordinea posibilităţilor, lucrul cel mai indicat este înlocuirea tâmplăriei cu aşa-numitele termopane. Simpla schimbare a acestora poate aduce o economie în factura de energie de 10 şi chiar până la 20%, fără niciun fel de alte măsuri", ne-a declarat Aureliu Dumitrescu, auditor energetic.
Potrivit acestuia, într-o clasificare a locurilor pe unde se pierde căldura la blocurile vechi, pe locul doi se află elementele de construcţie (zidărie, planşee). Izolarea interioară nu este recomandată, pentru că riscaţi să apară igrasie, ci doar cea pe exterior. Totuşi, dacă locuiţi la ultimul etaj şi aveţi deasupra terasa, puteţi încerca o izolare a tavanului cu materiale specifice (cum ar fi polistiren), pentru a mai reduce din pierderile de căldură.
Urmează şi instalaţia de încălzire. Nu uitaţi să faceţi aerisirea şi curăţarea caloriferelor. În plus, se poate îmbunătăţi puterea lor de radiaţie dacă montaţi pe peretele din spate o folie de aluminiu.
Specialiştii recomandă şi să verificaţi cu un instalator sistemul de încălzire, dacă aveţi centrală individuală. "Fiecare milimetru de sedimente şi un arzător montat greşit vă pot costa cu aproximativ 5% mai multă energie", susţin reprezentanţii companiei Viessmann România.
Aceştia mai recomandă ca atunci când se întunecă afară, să trageţi jaluzelele sau draperiile la geamuri. Efectul asupra locuinţei va fi acelaşi cu efectul păturii asupra omului şi puteţi economisi circa 4% din consum. De asemenea, nu acoperiţi sursele de căldură sau termostatele cu îmbrăcăminte, perdele sau mobilă, altfel se poate pierde până la 20% din energie.
Fiecare grad Celsius contează
Dacă aveţi o centrală proprie de apartament, puteţi economisi şi când dormiţi. "De cele mai multe ori, o automatizare modernă este prevăzută standard cu o funcţie care reduce în timpul nopţii temperatura cu trei până la cinci grade Celsius, iar fiecare grad Celsius înseamnă o scădere de până la 6% a costurilor de încălzire", afirmă reprezentanţii Bosch Thermotechnology.
Nu toate camerele trebuie să fie încălzite în mod unitar, temperatura optimă diferind de la o încăpere la alta. Dacă în dormitor sunt suficiente circa 18 grade Celsius, în bucătărie, sufragerie şi camera copiilor se recomandă 21 de grade Celsius. Specialiştii mai recomandă montarea de repartitoare pe toată scara.
PROBLEME
Haos în teritoriu
În ciuda declaraţiilor oficiale făcute până acum referitoare la posibila eliminare a subvenţiilor, nicio decizie nu a fost încă luată. "În acest moment, se fundamentează câteva proiecte de propuneri, urmând a fi analizate şi prezentate la nivelul guvernului", ne-au spus ieri oficialii Ministerului Administraţiei.
În acest context, mulţi primari stau în expectativă. "N-am calculat încă ce se va întâmpla cu preţul gigacaloriei, aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu subvenţiile", spune primarul Bacăului, Romeo Stavarache. El a adăugat că, dacă se sistează banii de la guvern, CET Bacău este în pericol să piardă fondurile europene obţinute pentru modernizare.
Ion Pisc, preşedintele Federaţiei sindicale "Energetica", spune că, în lipsa subvenţiilor, la Brad, unde e cea mai scumpă gigacalorie din ţară, întreţinerea la un apartament de două camere ar fi de 1.200-1.400 lei. El atrage atenţia că CET-urile nu au avut bani pentru reviziile de vară, iar exploatarea e nesigură, şi ameninţă cu proteste.
DIN ŢARĂ
Căldură chiar şi de trei ori mai scumpă
Mara Popescu
Cluj. Locuitorii din Cluj- Napoca racordaţi la sistemul centralizat vor beneficia până la sfârşitul anului de subvenţii din partea primăriei, astfel încât vor plăti în continuare 165 de lei. Însă, dacă se va renunţa la subvenţii, preţul va ajunge la 348 de lei gigacaloria.
Constanţa. În prezent, preţul la gigacalorie este de 137 de lei. În şedinţa de mâine a consiliului local se va discuta însă majorarea preţului la 318,49 lei, din cauza tăierii subvenţiilor acordate de guvern.
Hunedoara. La Deva, preţul gigacaloriei se va majora cu 50% odată cu eliminarea subvenţiilor acordate de guvern. În prezent, gigacaloria costă 168 de lei, restul de 229 de lei fiind suportaţi de la bugetul central şi cel local. O situaţie şi mai gravă se înregistrează în oraşul Brad, unde oamenii vor plăti de trei ori mai mult dacă subvenţiile vor fi eliminate. Din cauza unui sistem deficitar, costul de producţie al unei gigacalorii este de 587 de lei.
Iaşi. Locuitorii din Capitala Moldovei plătesc, ca urmare a majorării TVA, 185 de lei faţă de 175. Consilierii locali nu au decis încă dacă mai iau în calcul o posibilă majorare. În schimb, aproximativ 290 de ieşeni au solicitat, luna trecută, debranşarea de la sistemul centralizat.
Sibiu. Ultima majorare a preţului la gigacalorie a avut loc în ianuarie, când a crescut de la 245,3 la 253,14 lei. În tot oraşul, doar 1.372 de apartamente mai sunt racordate la sistemul de încălzire centralizată.
Timişoara. Timişorenii vor plăti tot 162 de lei pe gigacalorie deoarece consiliul local nu s-a decis încă dacă majorează sau nu preţul. În schimb, a crescut cu 25% numărul celor care aleg să se debranşeze, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cât ar putea costa gigacaloria la iarnă în unele oraşe