Tabarez ne-a dezvăluit secretele Uruguayului

Tabarez ne-a dezvăluit secretele Uruguayului

În 2006, selecţionerul "celeştilor" acorda pentru EVZ, în America, un interviu în care mărturisea că plănuieşte să pună bazele unei mari echipe naţionale. Proiectul i s-a împlinit în 2010.

O regiune a lumii care musteşte de talent fotbalistic, America de Sud, a trimis în fazele finale ale Campionatului Mondial din Africa de Sud o "cenuşăreasă".

Lumea le aştepta pe Brazilia şi pe Argentina, dar în semifinale s-a trezit cu Uruguay, naţională care va disputa sâmbătă (ora 21.30, în direct la TVR 1) finala mică a competiţiei, împotriva Germaniei.

O ţară cu numai 3,3 milioane de locuitori, posesoare a unor performanţe impresionante la Cupa Mondială (dublă campioană mondială, în 1930 şi în 1950, de trei ori semifinalistă şi o dată a acces până în "sferturi"), dar cu un prezent arid, a reuşit să uimească un întreg mapamond, fiind socotită surpriza Mondialului.

Cine i-a şters pe "celeşti" de rugină şi le-a redat strălucirea? Oscar Washington Tabarez, un antrenor născut pe 3 martie 1947, la Montevideo, care până acum atrăsese atenţia doar printr-o prezenţă pasageră pe banca tehnică a celor de la AC Milan.

După modelul argentinian

Acum patru ani, starea naţionalei "celeste" era deplorabilă. "Uruguay este departe de generaţia din 1990. La fel şi voi, se pare...", comenta, atunci, Tabarez. Omul de care se leagă renaşterea Uruguayului a stat de vorbă, în 2006, cu trimisul EVZ la turneul din Statele Unite ale Americii, unde tricolorii au disputat trei jocuri amicale (ceilalţi doi adversari au fost Columbia şi Irlanda de Nord).

Fără vedetisme, deloc deranjat de faptul că a trebuit să împartă hotelul cu jurnalişti români, Tabarez a acordat, pe îndelete, un interviu în care a analizat naţionala noastră, dar, mai important, a explicat cum urma să încerce ridicarea de la podea a reprezentativei ţării sale. Planul cuprindea reorganizarea din temelii a tuturor naţionalelor, începând de la juniori până la seniori.

"Federaţia din Uruguay mi-a făcut o ofertă, încredinţându-mi toate loturile naţionale, de la 15 ani până la seniori. Am contract până în 2010, având ca obiectiv calificarea la Monidalul din Africa de Sud... În Uruguay urmează să adoptăm sistemul din Argentina. La toate nivelurile se va folosi acelaşi modul tactic şi acelaşi regim de pregătire", declara Tabarez.

Rezultatul s-a văzut după patru ani. Modelul argentian implementat de Tabarez i-a adus Uruguayului mai mult succes în fotbal chiar şi decât selecţionatei "pumelor", eliminată de la turneul final de Germania, după un 0-4 usturător.

În hotel cu jurnaliştii

Cazată în acelaşi hotel cu mai mulţi ziarişti români, echipa Uruguayului s-a arătat mai accesibilă şi mai apropiată de presă decât naţionala României.

Tabarez a explicat filosofia sa în antrenorat cu un aer degajat, spre deosebire de selecţionerul Victor Piţurcă, care a secretizat şedinţele tehnice dinaintea amicalelor. Sud-americanul abia preluase echipa naţională, după o pauză de trei ani, şi avea ca obiectiv calificarea la Campionatul Mondial din Africa de Sud, mărturisind că "acum am început o nouă muncă", după ce echipa nu reuşise calificarea la Mondialul din Germania 2006.

Palmaresul "celeştilor" la Mondiale este unul prestigios, fie doar şi prin prisma calificărilor (au evoluat la 11 dintre cele 19 ediţii). De cealaltă parte, naţionala României a participat la şapte ediţii, iar cea mai mare performanţă a fost atinsă în 1994, când a fost eliminată în sferturile de finală de Suedia, scor 2-2 (4-5 după penalty-uri).

Tabarez a exprimat şi păreri care acum îl contrazic. "El Maestro" se arăta sceptic în privinţa posibilităţii ca o naţiune minusculă, precum este Uruguay, să mai ajungă printre valorile la una dintre marile competiţii ale lumii. Despre Brazilia, Tabarez spunea că este "inelul de aur al fotbalului".

"Nu vă vedeţi în fotbalul mare"

În interviu, Tabarez a acceptat să vorbească şi despre naţionala României, pe care "celeştii" aveau să o învingă cu 2-0, în cadrul turneului de pregătire din SUA, unde ambele formaţii se aflau în aceeaşi calitate - naţiuni necalificate la Campionatul Mondial din Germania. I-a lăudat pe Adrian Mutu şi pe Cristi Chivu, ultimul impresionându-l cu "felul în care execută loviturile libere", dar spunea despre echipa României în întregul ei că "nu vă vedeţi în fotbalul mare".

Remarcile erau adevărate atunci, dar sunt şi acum, România necalificându-se nici la turneul final din Africa de Sud, în timp ce Uruguay a avut o evoluţie surprinzătoare la acest turneu final. Tabarez nu a lucrat niciodată cu vreun jucător român şi nici nu şi-ar fi dorit asta, "fără vreun motiv anume", şi a exclus categoric posibilitatea să antreneze în România, afirmând: "Nu am ce să caut eu acolo!".

"El Maestro" nu s-a ferit să abordeze şi chestiuni personale, povestind despre originea celui de-al doilea prenume al său, Washington. A explicat că prenumele acesta este unul tradiţional în ţara lui, dovedind totodată şi un dezvoltat simţ al umorului.

"A fost alegerea părinţilor mei. Pe unul dintre fraţii mei îl cheamă William şi parcă nu sună a uruguayan, nu? Washington e un prenume tradiţional în ţara mea. În Uruguay sunt prenume precum Asia, ceea ce nu înseamnă că părinţii persoanei respective erau legaţi afectiv de continetul respectiv", a afirmat Oscar Tabarez.

ATITUDINE DE LIDER

Recoba a venit şi accidentat la lot

Alvaro Recoba, mijlocaşul ofensiv uruguayan în vârstă de 34 de ani, a încheiat socotelile cu echipa naţională în urmă cu trei ani, dar continuă să joace în prima ligă din ţara lui, la Danubio. În 2006, povestea era alta, iar el i-a împărtăşit-o trimisului EVZ în SUA.

"Am venit la lot pentru a-l cunoaşte pe antrenor", îşi explica el prezenţa la turneu, în pofida accidentării. Nu s-a ferit să vorbească despre problemele economice din Uruguay: "E sărăcie mare. Mai mare şi decât la voi, în România! Sunt sigur de acest lucru, deşi nu cunosc exact situaţia de-acolo. Lipsa banilor şi dorinţa de a se realiza profesional îi determină pe jucători să plece de la vârste fragede în străinătate", spunea "Chinezul", care a jucat la Inter Milano alături de Adrian Mutu: "La Inter nu era prea bine pregătit psihic. Ca tip, era un pic nebun!".

Liderul uruguayan l-a lăudat şi pe antrenorul Mircea Lucescu, cu care a avut ocazia să lucreze pentru scurt timp. "E un antrenor bun. Lucescu iubeşte fotbalul tehnic. Cere să se lucreze mult cu mingea. Parcă e brazilian."

În timp ce Recoba venise la lot accidentat, Mutu a iscat scandal în America şi a făcut totul ca să intre mai repede în vacanţă. Dând dovadă de dezinteres în pregătiri şi la meciuri, el a fost anunţat că nu mai face parte din lot pentru ultimul joc, cu Columbia, motiv pentru liderul tricolorilor să le transmistă antrenorilor: "Vă dau pe toţi afară de la naţională!".

Şase dintre uruguayenii care au jucat în 2006 contra României se află acum în lotul deplasat de Tabarez în Africa de Sud: Jorge Fucile, Diego Godin, Andres Scotti, Sebastian Fernandez, Diego Perez şi Sebastian Abreu.

Ne puteți urmări și pe Google News