O parte dintre liceeni au aflat ieri că nopţile sacrificate pentru învăţat au dat roade, după ce au văzut rezultatele la BAC 2010. Alţii au fost mulţumiţi că efortul de a le cumpăra "neatenţia" supraveghetorilor a fost încununat de succes la examenul de BAC din acest an.
Peste 200.000 de elevi de clasa a XII-a au aflat ieri rezultatele la examenul de Bacalaureat desfăşurat săptămâna trecută.
Cu excepţia celor câteva note de 10 şi a gradului mare de promovabilitate, "bilanţul" de la BAC 2010 poate fi tradus altfel: numărul elevilor eliminaţi din examen pentru că au încercat să copieze este mai mare decât în anii trecuţi (peste 200 în total), doi profesori de la un liceu din Bacău se află în arest după ce au fost surprinşi luând mită, iar 41 dintre lucrări au fost anulate la un centru de examinare din Cluj, după ce au existat suspiciuni că ar fi fost xeroxate.
Au existat însă şi cazuri în care, la fel ca în alţi ani, elevii au făcut cu succes chetă pentru a plăti "neatenţia" profesorilor supraveghetori, astfel încât să se poată "inspira" sau "consulta" între ei. Cum a fost posibil acest lucru, în anumite centre din ţară povestesc chiar elevi care acum, aş teap tă să primească diploma de Bacalaureat.
BAC 2010: Povestiri din sala de examen
"S-au strâns bani. Am făcut chetă înainte să intrăm în sală, am dat câte 20 de lei fiecare şi, la 20 de minute după ce s-au dat subiectele, au venit şi rezolvările", rezumă un băiat modul în care s-a derulat proba scrisă la limba şi literatura română.
La alte licee, după ce au intrat în sala de concurs, elevii au trebuit să găsească tot felul de metode pentru "a plasa" banii. "Am dat fiecare câte 25 de lei. I-am adunat în clasă, pe sub bancă, dar supraveghetoarele ne vedeau. Apoi i-am băgat într-un pachet de şerveţele şi l-am pus pe catedră, sub geanta uneia dintre profesoare", explică un alt elev "trucul" folosit. Pachetul de şerveţele pare să fi fost "camuflajul" perfect pentru a oferi "o atenţie" supraveghetorilor şi în alte centre de examinare. "Ne-am adunat pe hol şi a strâns un băiat câte 20 de lei, apoi i-a pus într-un pachet de şerveţele şi a pus pachetul pe catedră. La noi nu s-au adus rezolvările, dar ne-au lăsat să copiem unul de la altul", explică o elevă cum a reuşit să aibă un examen relaxat.
Revoltat, unul dintre prietenii acesteia se simte păcălit: "Înseamnă că noi suntem cei mai fraieri, am dat câte 50 de om şi nu ne-au dat nicio rezolvare. E drept că am copiat aşa «unu de la altu»".
BAC 2010: Nu toate sunt norocoase
E dezaprobat rapid de un alt elev, potrivit căruia, "livrarea" subiectelor gata rezolvate la BAC 2010 a fost doar o chestiune de noroc: "Păi, e după noroc. Dacă pici în clasă cu unul pentru care a plătit tacsu o grămadă de bani, normal că supraveghetorii nu îi dau numai lu’ ăla. Sau se mai întâmplă să se cunoască supraveghetorii cu profii din liceu şi... vin răspunsurile".