Avertizare hidro: o nouă viitură pe Siret în această noapte

Avertizare hidro: o nouă viitură pe Siret în această noapte

Hidrologii au emis o nouă avertizare, anunţând că o nouă viitură se va produce pe Siret în această noapte. Veştile proaste nu se opresc aici. Al doilea dig de la Feteşti s-a rupt, iar Braţul Borcea a ieşit din matcă.

Pâmântul, înghiţit de ape: 22 de morţi, 7.000 de evacuaţi Cel mai recent bilanţ al inundaţiilor dezastruoase care au lovit în ultimele zile mai multe părţi ale ţării indică 22 de morţi, peste 7.000 de evacuaţi şi sute de case distruse de ape. Veştile de la specialişti nu sunt liniştitoare nici pentru perioada imediat următoare. Meteorologii au prelungit în această dimineaţă avertizarea cod galben de ploi pentru nordul, estul şi centrul ţării şi va expira mâine, la ora 9.00. În Moldova, în nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali, cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi, izolat, 40 l/mp. Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi şi în celelate regiuni, pe arii mai restrânse. Râurile Siret şi Prut sunt sub avertizare cod roşu, iar pentru Moldova, Bistriţa, Oltul Superior şi Mijlociu, Târnava Mică şi Mare hidrologii au emis un cod portocaliu. După şedinţa de Guvern de azi, premierul Emil Boc a subliniat că prioritatea miniştrilor va fi deplasarea în zonele afectate de inundaţii, pentru a ajuta autorităţile să facă faţă situaţiei. Bilanţ în continuă creştere Până în acest moment, 22 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza viiturilor. O femeie a fost găsită înecată, în această dimineaţă, în judeţul Caraş Severin, după ce, azi noapte, fusese dată dispărută, împreună cu soţul ei. Cei doi se aflau în maşină când au fost luaţi de o viitură puternică de pe râul Timiş. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Caraş-Severin, în jurul prânzului a fost descoperit şi trupul bărbatului, în localitatea Slatina Timiş, lângă un gard.

Soţii Maria şi Stroe Georgian, în vârstă de 40, respectiv 42 de ani, au fost daţi dispăruţi după ce maşina lor, un autoturism Dacia Logan, cu care încercau să fugă din calea apelor, a fost luată pe sus de puhoaie în localitatea Sat Bătrân. După căutări zadarnice toată noaptea, trupul neînsufleţit al femeii a fost descoperit în această dimineaţă, sub un pod din comuna Slatina Timiş.

„Poliţia va continua în această dimineaţă cercetările, pentru a-l descoperi şi pe bărbat”, a declarat colonelul Titus Susan, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic. Au petrecut noaptea pe casă

În satul Călineşti-Cuparencu, judeţul Suceava, sătenii au ajuns să creadă că sunt blestemaţi. Acum două săptămâni, i-au condus pe ultimul drum pe tinerii care au murit intoxicaţi în apartamentul pe care îl închiriaseră în Cehia.

Până luni seară, nimeni din sat nu-şi putea imagina că cele două pârâiaşe din deal, care puteau fi uşor trecute cu piciorul, ar putea mătura totul în calea lor.

Soţii Gheorghe (79 de ani) şi Ioana Cucuruz (69 de ani) şi nepoata lor, Mădălina (16 ani), au fost surprinşi de puhoaiele revărsate chiar când voiau să iasă din curte şi să-şi ducă animalele în deal, la adăpost.

"Apa avea câţiva metri, i-a luat pe toţi trei. Fata a intrat în curtea vecinului şi s-a prins de o ţeava de lângă casa acestuia. Vecinul era în pod, cu soţia şi fata lui, a tras-o de mână şi a reuşit să o aducă în pod. Acolo au stat toţi patru, s-au urcat pe acoperiş şi aşa s-au salvat", povestea, ieri, Mugurel Olar, un alt vecin al soţilor Cucuruz.

Trupurile neînsufleţite ale celor doi bătrâni au fost găsite abia ieri, la aproximativ doi-trei kilometri de casă.

A murit încercând să-şi salveze sora

Lucian Antonovici (26 de ani), de profesie inginer silvic, a ajuns la casa părinţilor săi cu puţin timp înainte ca torenţii de pe deal să facă prăpăd prin sat. Sora lui Lucian a sunat acasă să le spună că se află într-o staţie de autobuz de pe raza comunei şi că se teme de norii negri ce se vedeau pe cer.

"Mamă, eu mă duc după Aura să o salvez", atâta a zis şi s-a urcat în maşină. Oamenii îl opreau să nu se ducă, că vine viitura. A sunat-o pe fată şi i-a zis să stea acolo că vine la ea, apoi nu s-a mai auzit nimic... L-a luat viitura, l-a luat Dumnezeu şi l-a dus, nu ştim unde, nu-l găsim", spune privind în gol şi cu lacrimi în ochi Lidia Antonovici, mama tânărului al cărui trup nu fusese găsit până aseară.

Apele au făcut ravagii şi în comuna Pătrăuţi, unde au ras pur şi simplu de pe faţa pământului, pe o rază de un kilometru, nu mai puţin de 17 case construite recent. În urmă, au rămas doar temeliile.

"Nu am apucat să scoatem nimic din casă, abia ne-am salvat. Apa a luat tot. Avea patrucinci metri înălţime, nu a rezistat nimic, numai temelia din pământ", povesteşte Ioan Buzureac, tatăl a doi copii minori. În Sat Bătrân, oamenii privesc neputincioși la ce-a rămas în urma apelor

În satul Feneș, peste 100 de gospodării au fost inundate 110 litri pe metrul pătrat În judeţuş Caraş-Severin, potopul s-a dezlănţuit azi noapte, după ce timp de aproape două ore a plouat torenţial, fiind înregistrate precipitaţii de 110 litri pe metrul pătrat. 

În jurul orei 21.00, hidrologii au emis cod roşu de avertizare pentru râul Timiş, cu depăşiri ale cotelor de pericol în zona localităţilor Slatina Timiş, Armeniş, Bucoşniţa, Buchin, Caransebeş, Sacu şi Constantin Daicoviciu. Viitura de azi noapte a a afectat mai multe tronsoane de pe DN 6, 70 şi 57 B.

În prezent, toată zona comunei Armeniş, respectiv, satele Feneş, Sat Bătrân şi Submargine, nu beneficiază de alimentare cu energie electrică, iar drumurile spre Slatina Timiş şi între Sadova Nouă şi Sadova Veche sunt aproape impracticabile.  Mii de oameni, evacuaţi

Prefectul de Neamţ, Mihai Arhip, a dispus aseară evacuarea din case a peste 11.000 de persoane din şapte comune şi un cartier al municipiului Roman, ca urmare a instituirii stării de alertă, fiind aşteptată o creştere semnificativă a debitului râului Siret.

Tot aseară, peste 1.000 de persoane din câteva localităţi din zona Paşcaniului au fost evacuate deoarece se aştepta ca în această dimineaţă să vină o viitură puternică de pe râul Siret. Conform prognozei, localitatea Lespezi ar fi fost cea mai afectată însă pericolul a trecut deoarece debitul râului Siret a scăzut considerabil. Localnicii evacuaţi aseară au primit de dimineaţă acceptul să se întoarcă la casele lor. „În seara de 29 iunie efectivele noastre au evacuat circa 1.000 de persoane din localităţile Răchiteni, Mogoşeşti-Siret, Stolniceni-Prăjescu şi Lespezi şi am desfăşurat acţiuni de consolidare şi supraînălţare a digurilor de pe cursul Siretului. În Lunca Paşcani, din municipiul Paşcani, digul pe Siret a fost supraînălţat cu 1.800 de saci de nisip, iar în localitatea Luncaşi din comuna Hălăuceşti s-a făcut o consolidare şi supraînălţare a digului cu 4.000 de saci de nisip. În Stolniceni - Prăjescu şi Mirceşti au fost evacuate din calea apelor 1.500 de ovine şi 100 de bovine. În această dimineaţă se acţionează în continuare pe digurile de pe cursul Siretului, raza comunei Răchiteni rămâne sub supraveghere”, afirmă locotenent colonel Dan Marciuc, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. (Maria Craus) Campanie de donaţii pentru sinistraţi     Consiliul Judeţean şi Primăria Constanţa au început o campanie de strângere de ajutoare pentru familiile din ţară afectate de inundaţiile din ultimele zile.

În parcarea din faţa consiliului judeţean se lucrează deja la amplasarea unui cort imens, unde constănţeii pot depune pachetele cu alimente sau haine care urmează să ajungă la sinistraţi. Încă de dimineaţă, locuitorii oraşului au adus deja saci cu haine şi alimente la sediul consiliului judeţean.

Un al doilea cort va fi amenajat în parcul din faţa Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovschi”, iar celălalt punct de primire este organizat în incinta Pavilionului Expozitţional, amplasat la intrarea în staţiunea Mamaia.

O acţiune similară a avut loc şi în 2006, când din banii strânşi din donaţiile constănţenilor au fost construite opt locuinţe în comuna Birda, judeţul Timiş, şi alte 24 case au fost reconstruite în comuna Saraiu, judeţul Constanţa. (Feri Predescu)

 

PROGNOZA SPECIALIŞTILOR

Petre Stanciu: "Problemele nu se vor termina într-o săptămână"

Pe râurile Prut, Siret, Râul Negru şi Jijia a fost instituit ieri cod roşu de inundaţii pe sectoarele din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Covasna şi Galaţi. În plus, hidrologii au emis avertizări cod portocaliu şi galben de inundaţii pe anumite porţiuni ale râurilor Moldova, Jijia, Prut, Târnava Mică şi Târnava Mare, Crasna, Bega, Mureş, Cibin, Olt, Prahova şi Bistriţa.

"Avem probleme mari în Moldova. Acum se umflă râurile mari. Din păcate, problemele nu se vor termina într-o săptămână", a declarat ieri Petre Stanciu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

De altfel, hidrologii se aşteaptă astăzi la o înrăutăţire a situaţiei pe cursul Siretului din cauza unui vârf de viitură care va ajunge de pe teritoriul Ucrainei. (Antoaneta Etves)

Ne puteți urmări și pe Google News