Guvernul caută soluţii pentru a aduce bani la buget. Şase variante de creştere a taxelor
- Adam Popescu
- 25 iunie 2010, 16:56
ACTUALIZAT. După conferinţa de presă în care premierul Emil Boc a declarat că are pregătit un pachet alternativ care va fi pus în aplicare curând, în această seară la ora 20:00, coaliţia de guvernare se întâlneşte pentru a hotărî ce este de făcut după declararea ca neconstituţionale a unor articole din legile de reducere a pensiilor şi salariilor.
Surse din Guvern au declarat pentru Evenimentul zilei, că în acest moment se lucrează pe şase variante de creştere a taxelor şi impozitelor care vor fi făcute publice după negocierile cu partenerii FMI, cu cei de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Miniștrii s-au ferit să explice care este planul B, cu atât mai puțin să comenteze varianta măririi taxelor.
"Guvernul are pregătit pachetul alternativ pentru reducerea deficitului bugetar. Acest pachet va fi prezentat după negocierile care vor fi finalizate cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Este în responsabilitatea mea, a Guvernului şi a Coaliţiei de a scoate România din criză", a precizat acesta.
"Soluţia temporară propusă de Guvern, dar neacceptată de Curtea Constituţională, pe componenta de pensii reprezintă cea mai bună soluţie din punct de vedere economic pentru România, chiar dacă avea costuri politice foarte mari", a mai arătat Emil Boc.
"Vreau să îi asigur pe români că ştim ce avem de făcut. Avem responsabilitate faţă de ţară pentru a respecta deficitul de 6,5 şi pentru a plăti în continuare obligaţiile sociale pe care le are statul", a încercat să îi liniştească Emil Boc pe români, fără a oferi informaţii despre noile soluţii la care se gândeşte Executivul.
Democrat-liberalii fac şedinţe
Liderii PDL stabiliseră organizarea BPN la sediul partidului, însă aceştia s-au răzgândit şi s-au mutat la Palatul Victoria. În această locaţie va avea loc, în această seară, şi o şedinţă a Executivului, dar şi o alta a liderilor Coaliţiei de Guvernare. La final, ar trebui ca Emil Boc să iasă cu o nouă variantă de reducere a cheltuielilor din bugetul de stat.
„O să vedeți măsurile după ce vor fi finalizate negocierile cu partenerii”, a răspuns șeful Administrației și Internelor, Vasile Blaga, la întrebările jurnaliştilor. El a adăugat că „nu trebuie neapărat ca delegația FMI să se întoarcă la București”. „Se poate discuta și pe telefon, așa cum se discută, de altfel, permanent”, a precizat Blaga.
La rândul său, ministrul muncii Mihai șeitan s-a rezumat la a spune că, după decizia Curții, nu mai pot fi tăiate pensiile, urmând să se analizeze alte măsuri.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a comentat şi el existenţa unui Plan B, precizând că "viaţa trebuie să o priveşti în opţiuni".
"Orice om responsabil gândeşte în aceşti termeni, de a avea întotdeauna o alterntaivă. Fondul rămâne determinat în programul cu România, iar găsirea unei soluţii rapide va determina păstrarea şi consolidarea încrederii pe care o are FMI în noi", a declarat Tănăsescu pentru Money Channel. "Există un proces larg de discuţii. În momentul în care va fi finalizat toată lumea va afla despre pachetul care va fi propus pentru a acoperi efectele deciziei curţii de astăzi", a mai preciza acesta.
Măsurile alternative
Miniştrii şi parlamentari PDL s-au întâlnit la Guvern unde au discutat măsurile alternative care pot fi aplicate pentru menţinerea deficitului bugetar în limita ţintei de 6,8% din PIB convenită cu FMI. Şedinţa a fost precedată de o întâlnire la Palatul Victoria a liderilor PDL, determinată de decizia Curţii Constituţionale de astăzi, potrivit căreia anumite articole din legile de reducere a cheltuielilor bugetare sunt neconstituţionale.
Curtea Constituţională a României a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile din legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei.
Totodată, au fost declarate neconstituţionale dispoziţiile din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor referitoare la recalcularea pensiilor magistraţilor.
Vom reveni cu amănunte.