Grupul biofarmaceutic Ipsen a anunţat, în Franţa, rezultatele primare ale proiectului GuidAge, cel mai amplu studiu european în prevenţia demenţei Alzheimer. Este pentru prima dată când un medicament a demonstrat eficienţă în protecţia împotriva dezvoltării bolii Alzheimer.
Derulat pe o perioadă de cinci ani, studiul a avut în vedere cel mai mare număr de pacienţi (2.854) şi a avut ca obiectiv evaluarea eficacităţii tratamentului cu EGb 761 în prevenţia demenţei Alzheimer, la o populaţie de subiecţi cu vârsta peste 70 de ani, inclusiv, cu probleme de memorie spontan exprimate către medicul de familie şi fără a fi instituţionalizaţi în momentul înrolării în studiu. La finalul cercetării, s-a constatat că pacienţii cărora li s-a administrat EGb 761 au înregistrat într-un procent mai mic progresia către demenţa Alzheimer faţă de cei cărora nu li s-a administrat tratament - în timpul studiului, 134 subiecţi au progresat către demenţa Alzheimer, dintre care 61 (4,3%) din grupul tratat cu EGb 761 şi 73 de pacienţi (5,2%) din grupul care a primit placebo (p=0,31). Memoria, câştigată în timp La o durată a tratamentului de peste patru ani, EGb 761 a demonstrat întârzierea progresiei bolii, astfel că numai 1,6% dintre pacienţii trataţi cu acest medicament au prezentat un stadiu mai avansat al maladiei, comparativ cu 3,0% dintre pacienţii tratati cu placebo.
Studiul marchează un moment de referinţă atât pentru viitoarele proiecte de cercetare referitoare la boala Alzheimer, cât şi pentru strategiile de prevenţie ce se intenţionează a fi implementate. Speranţe materializate Dincolo de rezultatele clinice, acest major proiect de cercetare, care a inclus o populaţie totală de 2854 de pacienţi cu risc de a dezvolta maladia Alzheimer, va oferi mari oportunităţi comunităţii ştiinţifice şi medicale pentru analize ulterioare.
În mod special, noi perspective au fost deschise de către acest studiu în ceea ce priveşte: identificarea modalităţii de progresie pe durata a cinci ani a procesului neurodegenerativ, de la acuzele subiective de memorie la declinul cognitiv şi demenţă, şi susţinerea cercetării dedicate bolii Alzheimer prin transferul de la Ipsen către cercetarea academică franceză a unei bănci biologice constituite de-a lungul studiului GuidAge ce conţine mostre de sânge şi ADN provenind de la 2107 de subiecţi.