România se autoinvită în South Stream

România se autoinvită în South Stream

Oficiali români care vor pleca astăzi la Moscova au anunţat încă de ieri că Gazprom are tot interesul să implice ţara noastră în proiectul energetic.

Ruşii au tot interesul să invite România în South Stream, a declarat ieri Marcel Piteiu, directorul general al producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş. Rămâne de văzut dacă o invitaţie oficială în acest sens ar putea veni chiar mâine, în cadrul vizitei pe care o delegaţie română, condusă de ministrul economiei, Adriean Videanu, o efectuează la Moscova.

„Subiectul principal al discuţiilor va fi South Stream, dar eu voi aborda şi problema depozitelor de gaze. Eu zic că ne vor invita în South Stream, au tot interesul”, a afirmat Piteiu, prezent la forumul regional pentru energie FOREN. El a adăugat că ruta prin Bulgaria a conductei este mai mare cu 300 de kilometri, dar a precizat că orice decizie se va lua va fi una „politică”.

Răceală între Bulgaria şi Rusia

Invitarea României în South Stream pare singura posibilitate care îi rămâne Rusiei, după ce relaţia cu Bulgaria, văzută până acum ca unul dintre partenerii principali în proiect, continuă să se deterioreze.

Seria de declaraţii care a stârnit controverse la Moscova a fost completată, săptămâna trecută, de cele ale premierului bulgar, Boyko Borisov, care a anunţat că îngheaţă proiectul construcţiei centralei nucleare de la Belene şi că reconsideră participarea la oleoductul Burgas- Alexandroupolis, proiecte dorite de Rusia.

Mai mult, viceministrul bulgar de externe, Marin Raykov, a declarat sâmbăta trecută, potrivit Novinite.com, că Nabucco - sprijinit de Comisia Europeană - este o prioritate pe termen lung pentru Bulgaria, în timp ce South Stream încă ridică multe întrebări. „Bulgaria va lucra cu partenerii săi europeni astfel încât, până la finele anului, toate procedurile necesare începerii construcţiei să fie gata”, a spus Raykov.

El a adăugat că întărirea conexiunii politicii energetice a Bulgariei cu cea europeană este în topul agendei ţării.

Oficialii români au susţinut tot timpul că Nabucco, care ar urma să transporte gaz caspic în Europa, este prioritar, dar sunt deschişi şi pentru o participare la South Stream. Ambele gazoducte au însă puncte slabe: primul cu sursa de aprovizionare, iar al doilea cu finanţarea, dat fiind că este evaluat la circa 25 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, „este de văzut dacă în contextul evoluţiei relaţiei dintre Rusia şi Ucraina, South Stream mai este de actualitate. Nabucco este un proiect care avansează”, ne-a declarat Răzvan Nicolescu, fost ataşat pe probleme de energie la Bruxelles.

Europa ar trebui să nu vadă cele două proiecte ca fiind concurente, ci complementare, a afirmat Slav Slavov, regional manager al Consiliului Mondial al Energiei.

„Aşa ar trebui privite de toţi europenii. Din cauza întârzierii Nabucco, gazul caspic se duce în China, în timp ce noi încă ne întrebăm aici care e mai important: Nabucco sau South Stream”, a spus Slavov, în cadrul FOREN, spunând că „pierdem momentul”.

„Gazul caspic se duce în China, în timp ce noi încă ne întrebăm aici care e mai important: Nabucco sau South Stream.”, SLAV SLAVOV, regional manager al Consiliului Mondial al Energiei

Ne puteți urmări și pe Google News