Pariorii, faultaţi chiar înainte de CM 2010

Pariorii, faultaţi chiar înainte de CM 2010

Circa 97% din casele de pariuri sportive din ţară sunt închise începând de astăzi pe termen nelimitat, din cauză că guvernul vrea să impoziteze cu 25% toate câştigurile din jocurile de noroc.

Dacă simţiţi că norocul v-ar putea surâde şi că aveţi şanse mari de câştig în cazul în care faceţi astăzi un pariu sportiv, veţi pierde mult timp căutând o agenţie deschisă. Începând de astăzi, 1.408 din cele 1.455 de agenţii de pariuri sportive, 97% din total, au pus lacătul pe uşă pentru nu se ştie cât timp. Asta înseamnă că este foarte posibil să nu vă puteţi exprima cunoştinţele şi intuiţia nici în timpul Campionatului Mondial de fotbal care începe peste trei zile.

Vor fi închise case de pariuri precum Stanleybet, Publicbet, Mozzart, Casa pariurilor, Parisport sau Sky-Bets. Loteria Română, care are serviciul Pariloto, nu participă la acest protest.

Agenţiile mizează ca, prin această tactică de tipul „totul sau nimic”, să convingă guvernul să renunţe la intenţia de a impozita şi câştigurile din jocuri de noroc mai mici de 600 de lei şi la cea de a aplica un bir de 25% la toate sumele câştigate.

Ce va pierde şi ce va câştiga statul

În prezent, câştigurile din jocurile de noroc, adică pariuri sportive, cazinouri sau ale Loteri ei Române, nu sunt impozitate dacă sunt sub 600 de lei. Câştigurile situate între 600 şi 10.000 de lei sunt taxate cu 20%, iar ce trece de această sumă cu un sfert.

Ministerul Finanţelor, autorul proiectului de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, mizează că, prin aceste modificări, va aduce în plus la buget 14 milioane de lei numai în a doua jumătate a acestui an. Pentru anul viitor, suma suplimentară estimată este de 29 de milioane de lei.

Asociaţia Organizatorilor de Pariuri din România contrazice însă aceste calcule. Studiul de impact realizat de reprezentanţii organizatorilor de pariuri arată că, dacă impunerea cu 25% a tuturor câştigurilor ar putea aduce la vistieria statului 1,7 milioane de lei, pierderea lunară generată de scăderea cifrei de afaceri asupra impozitelor şi taxelor directe va fi de peste 4,1 milioane de lei.

„În consecinţă, măsura propusă ar produce o pierdere lunară directă bugetului de stat de aproximativ 2,4 milioane de lei”, spun ei. Liviu-Petrişor Popovici, directorul general al Stanleybet, a declarat ieri, la o conferinţă de presă, că o măsură similară a doptată în 2005 a dus la închiderea a aproape o treime dintre agenţiile care funcţionau la acel moment şi la reducerea încasărilor medii cu circa 47%. După patru luni, guvernul a renunţat la intenţie.

Alternativa de pe internet

Efectele nefaste nu se opresc aici. Companiile spun că, dacă şi câştigurile mai mici de 600 de lei ar fi impozitate cu 25%, numărul pariorilor ar scădea puternic şi vor urma falimente şi peste 2.000 de noi şomeri.

Presupunând că apetitul românilor pentru pariurile sportive nu va scădea, cei interesaţi vor migra către site-urile de pariuri sau chiar către zona neoficială, consideră reprezentanţii firmelor din domeniu. În ambele cazuri, la bugetul statului nu ajunge niciun leu.

„Acţiunea de protest este menită să atragă atenţia guvernului că o suprataxare în domeniul veniturilor mici nu poate să ducă decât la şomaj, scăderea veniturilor statului şi la o încurajare a pariurilor ilegale”, a precizat Dan Matei Agathon, purtător de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale.

„Cerem deja prea mult de la nişte jucători secătuiţi şi sărăciţi, aflaţi şi ei în criză.“, CRISTIAN PASCU, preşedinte executiv al Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc

2,4 milioane de lei este suma pe care o va pierde lunar bugetul statului dacă vor fi impozitate cu 25% câştigurile mici din jocuri de noroc

PARADOX FISCAL

Câştigătorul iese în pierdere

În pariurile sportive, marea majoritate a câştigurilor sunt destul de mici. În aceste condiţii, dacă vor fi impozitate cu 25% toate câştigurile, se va ajunge ca pariorii să iasă în pierdere chiar dacă ar ghici pariul. De exemplu, dacă un client joacă pe un bilet 10 lei la cote mici, care sunt şi cele mai răspândite, câştigul actual este de 12 lei. Dacă guvernul ar aproba propunerea Finanţelor, jucătorul va plăti 3 lei impozit statului şi va rămâne în buzunar cu doar 9 lei, adică mai puţin decât a pariat, a explicat şeful Stanleybet, Liviu- Petrişor Popovici.

FRUSTRARE

Jucătorii la cazinouri pierd mai mult decât pariorii

După ce în majoritatea cazurilor pierd bani, este frustrant ca şi câştigul mic să le fie impozitat cu 25%, ne descrie Cristian Pascu, preşedintele executiv al Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc, situaţia jucătorilor la cazinouri.

Taxarea câştigurilor mici „va avea un impact devastator asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc, cum ar fi pariuri, bingo, cazinouri şi maşini de joc electronice cu câştiguri, domenii în care în nici o ţară a UE nu se aplică un astfel de impozit pe venitul brut al jucătorilor, aşa cum rezultă şi din recenta scrisoare trimisă de preşedintele EUROMAT (Federaţia Europeană de Jocuri de Noroc şi Amuzament) Guvernului României”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Cristian Pascu mai atrage atenţia că în cazul jocurilor „live”, unde jucătorii interacţionează permanent, adică la cazinouri şi maşini de joc electronice, câştigul nu se poate determina, spre deosebire de alte jocuri, unde mizele sunt evidenţiate pe bilete. În acest caz, el propune înlocuirea impozitului pe venitul jucătorului cu o taxă fixă percepută de la jucători.

Ne puteți urmări și pe Google News