Frica de înălţimi, de spaţii închise sau aglomerate sunt printre cele mai frecvente fobii. Pentru a fi tratate, trebuie descoperite mai întâi cauzele lor.
Fobia este o frică exagerată şi iraţională care se manifestă la contactul cu un obiect, loc, gând, situaţie care nu îşi justifică prezenţa în mod obişnuit. Fobiile se instalează gradat sau se „fixează” în special în perioade de stres, suprasolicitare psihică, evenimente traumatizante. Vestea bună este că pot fi tratate la orice vârstă, indiferent de vechimea lor.
Tahicardie, transpiraţie, greaţă, sufocare
„De când mă ştiu urc scările pentru că îmi este foarte frică să folosesc liftul. Nu mai pot să respir, transpir, inima îmi bate de parcă îmi iese din piept şi mi se pare o veşnicie să merg şi un etaj sau două”, povesteşte Mihai Andrei, un tânăr de 36 de ani care suferă de claustrofobie, una dintre fobiile comune.
Medicii explică că fobiile se manifestă prin mai multe tipuri de simptome: fiziologice (tahicardie, transpiraţii, tremurat, respiraţie accelerată, furnicături în stomac, senzaţie de greaţă, de sufocare), comportamentale (se blochează sau au tendinţa de a fugi), subiective (leşin, gânduri negative).
Adulţii sunt afectaţi cel mai des de zoofobie (frica de animale precum păienjeni, şerpi, păsări, albine). Această fobie apare de regulă în copilărie şi de cele mai multe ori dispare odată cu înaintarea în vârstă. O altă teamă comună este acrofobia (frica de înălţimi), iar o persoană care suferă de acrofobie poate avea un atac şi atunci când urcă scările.
Claustrofobii resimt o anxietate extremă atunci când folosesc liftul sau stau în încăperi mici, iar agorafobicii nu suportă spaţii aglomerate, inclusiv mijloace de transport în comun. Ei se simt în siguranţă acasă sau în prezenţa unei persoane în care au încredere. Aproximativ 80% dintre agorafobici sunt femei.
Pe lângă aceste fobii relativ simplu de identificat există şi fobii sociale, mai greu de diagnosticat. Acestea se referă la teama de a fi respins, de eşec sau critică. „Cei care suferă de aceste fobii evită să socializeze, nu vorbesc şi nu mănâncă în public. Un astfel de individ este perceput ca singuratic, bizar, neprietenos”, explică Keren Izsak, psiholog şi psihoterapeut la clinica Mentarex Consult, din Bucureşti. Cea mai gravă consecinţă este faptul că fobia socială „arestează bolnavul la domiciliu”. Există şi situaţii în care o persoană poate dezvolta fobii multiple.
Soluţii: hipnoza şi terapia comportamentală
„În funcţie de intensitatea stărilor anxioase provocate de fobii, un tratament cu medicamente anxiolitice îmbinat cu un tratament psihoterapeutic dau cel mai bun rezultat, dar nu este neapărat nevoie de ambele”, este opinia Andreei Dumitrescu, psihoterapeut la Centrul Mindcare, din Capitală
. Terapiile cele mai eficiente pentru tratarea fobiilor sunt hipnoza ericksoniană (pacientul se deconectează de stimulii externi şi se conectează spre interior cu antrenamente speciale), terapia comportamentală şi cognitiv- comportamentală care presupun tehnici de desensibilizare a psihicului. O astfel de şedinţă costă în jur de 100 de lei.
„Pentru situaţiile în care cauza care a declanşat fobia este cunoscută se folosesc terapiile cognitiv-comportamentale. Pacientul e pus să-şi înfrunte teama pentru ca acesta să îşi dea seama că obiectul de care îi e frică e absolut inofensiv”, mai explică psihoterapeutul Andreea Dumitrescu.
"În funcţie de intensitatea stărilor provocate de fobii, un tratament cu anxiolitice îmbinat cu psihoterapie dau cel mai bun rezultat, dar nu e neapărat nevoie de ambele.“ ANDREEA DUMITRESCU, psihoterapeut la Centrul Mindcare din Capitală