Majoritatea şcolilor de recalificare vă pun oferta cursurilor în faţă şi vă lasă să alegeţi singuri, ce vă place. Nici măcar una nu ştie câţi dintre absolvenţi s-au angajat.
„Bărbat de 40 de ani, şomer de curând, caut loc de muncă.” Cei care au avut nenorocul să lucreze într-un domeniu pe cale de dispariţie în România speră în a doua şansă prin centrele de recalificare. Ne-am pus în pielea şomerului care vrea să recalifice. Ce şanse are să se reangajeze, ce promisiuni fac centrele de recalificare şi ce cursuri recomandă?
La etajul unul din centrul comercial Delfinul, din cartierul bucureştean Pantelimon, printre tonete ticsite cu haine şi tot felul de chinezării se observă un banner mare - „cursuri de recalificare”.
În faţa biroului stau doi oameni la masă, iar un tânăr cu un dosar în mână încearcă timid să intre în vorbă: „Eu sunt băiatul de la Buzău, am vorbit cu cineva de la dumneavoastră la telefon şi am venit pentru curs”. Apoi, o doamnă ne invită pe amândoi să luăm loc la o masă. „Avem mai multe cursuri, dar trebuie să vă hotărâţi. Depinde ce vă place”, spune doamna scurt şi aşteaptă preţ de câteva secunde replica.
„Faceţi ce vă place” În cele din urmă am ales o recalificare de bucătar. Chiar dacă am insistat cu întrebările şi am cerut un sfat, reprezentanta şcolii de recalificare s-a abţinut în continuarea să mă îndrume în vreun fel: „V-am zis, faceţi ce vă place!”.
Cursul de bucătar durează 4 luni şi jumătate şi costă 440 lei. Cei care plătesc integral au o reducere de 40 de lei. „4 zile pe săptămână faceţi teorie, aici, la noi, iar restul practică. Va trebui să mergeţi şi în weekend, că e bine să prindeţi o nuntă, un botez, un parastas, altfel degeaba aţi făcut cursul”, explica femeia.
Despre şansele unei angajări după încheierea cursului de recalificare, răspunsul e scurt:„Noi facem doar cursurile, nu ştim după aia”.
Apoi am mers şi la alte firme, să vedem ce ne recomandă. „La noi aveţi două variante: inspector resurse umane şi contabilitate. Profesorii sunt lectori la Academia Militară”, explică o secretară. Preţul e diferit în funcţie de programul cursului: dimineaţa e 365 de lei, după-amiaza - 415 lei, iar seara, de la 18.30 - 470 lei.
Potrivit celor mai recente date oferite de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, nu există nicio ofertă pentru cele două calificări.
„Nu ştim câţi s-au angajat, noi le dăm diploma”
„La noi, cel mai căutat curs este cel de frizerie”, răspunde la telefon reprezentantul unei şcoli de recalificare. Apoi, când i-am spus că am peste 40 de ani, lucrurile s-au schimbat. „Instalator sau electrician puteţi alegeţi”.
Despre şansele de angajare nu a vrut să se pronunţe: „Nu ştim câţi s-au angajat, noi le dăm diploma şi doar nu vin să ne spună dacă s-au angajat”.
La o altă firmă, cu o ofertă destul de bogată, însă doar din vară, se fac cursuri deocamdată pentru lucrători pe motostivuitoare. „Trebuie să aveţi minim o calificare într-un domeniu tehnic, liceu sau şcoală profesională. Se caută meseria asta, credeţi-mă, sunt o groază de magazine şi depozite care au au nevoie”, spune tranşant reprezentantul şcolii de recalificare.
Nici această meserie nu am găsit-o pe lista principalelelor ocupaţii pentru care sunt oferite locuri de muncă. „La noi sunt foarte mulţi care se înscriu la cursuri de zidari. Cinci luni, 550 de lei. O zi pe săptămână e teoria, restul practică pe şantiere”, face pe scurt prezentarea ofertei de recalificare o angajată a UCECOM.
Cei care vor să facă un curs de recalificare trebuie să se gândească foarte bine, un curs făcut de „plăcere” s-ar putea să-i lase doar cu o diplomă.