Cum „strânge cureaua” Sănătatea pe seama bolnavilor

Cum „strânge cureaua” Sănătatea pe seama bolnavilor

Controlul la domiciliu al celor în concediu medical, decizia ca medicii să acorde 20 de consultaţii pe zi ori scăderea fondurilor pentru analize sunt încercări de a echilibra bugetul rahitic al sănătăţii.

Decizia de a-i controla acasă pe cei aflaţi în con cediu medical a fost luată pentru a descuraja românii care au probleme la locul de muncă să abuzeze de bugetul asigurărilor, din care se plătesc aceste venituri, susţin oficiali ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pe de altă parte, prin măsurile luate în acest an de CNAS, numeroase drepturi de până acum ale asiguraţilor au fost eliminate, iar bolnavii trebuie să plătească deja în plus, cu toate că discutata coplată nu e încă în vigoare. Mai exact, limitarea consultaţiilor la 20 pe zi pentru un medic de familie sau specialist se traduce prin costuri suplimentare pentru cei care nu apucă să se încadreze în cele 20.

În plus, fondurile alocate pentru analize au scăzut drastic, diferenţele pe care pacienţii trebuie să le plătescă fiind uriaşe, în unele cazuri.

Doar trei zile de medical pentru urgenţe

Măsura intrată în vigoare de ieri, de control la domiciliu al celor care sunt în concediu medical, are efecte chiar în cazul unor bolnavi îndreptăţiţi, mulţi medici ezitând să le mai acorde.

„Medicii de familie se tem să mai dea concedii mai ales pentru cei care au boli cronice, cum ar fi spre exemplu un hipertensiv care are nevoie de repaus. În plus, în cazul concediilor date la urgenţe, se reduce numărul de zile pe care medicul de familie le poate da de la cinci la trei zile, ceea ce înseamnă că trebuie să scoţi bolnavul din casă când încă are dureri sau e contagios pentru a-l consulta şi a-i prelungi concediul”, comentează medicul coordonator al cabinetului „Christian Sante”, Bucureşti, Aurelia Constantin.

Medicul crede că abuzurile ar trebui stârpite prin controlul celor care le fac, ce pot fi urmăriţi după raportările către asigurări.

Limitarea consultaţiilor trimite pacienţii la spital

Decizia de limitare a numărului de consultaţii la medicul de familie la 20 pe zi afectează direct pacienţii. „Suntem puşi în situaţia de a face consultaţii neraportabile sau să punem pacienţii să plătească. Însă sunt mulţi oameni amărâţi, care nu mai vin dacă le ceri bani ori pe mine mă interesează să se facă bine”, adaugă medicul.

Afectaţi de noile reguli sunt mai ales medici care au bolnavi cronici pe liste. „Ni s-a restrâns activitatea la 20 de consultaţii pe zi, maximum 5 la domiciliu, iar restul facem pro-bono, sau mai rău bolnavii ajung să asalteze spitalele de urgenţă”, adaugă medicul de familie Remus Lupu.

Analiza DEXA: de la 120 de lei compensare la 23 de lei

Contractele restrictive de la început de an au afectat grav şi medicii specialişti din ambulatoriu, care trebuie să se încadreze într-un număr fix de consultaţii.

„Am ajuns ca după şase ani de facultate şi cinci de rezidenţiat să fim plătiţi pentru o consultaţie mai puţin decât se dă pentru o manichiură. După negocieri cu asigurările am obţinut să primim 8% în plus la specialităţile medicale şi 15% la cele chirurgicale. Spre exemplu, ni se plăteşte 11 lei pentru o consultaţie”, se revoltă medicul Cosmin Alexandrescu, reprezentantul Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator din România.

El exemplifică şi restricţionarea accesului la analize: o DEXA pentru osteoporoză, care era plătită cu 120 de lei de asigurări, mai e acoperită cu 23 de lei, diferenţa fiind achitată de pacient. „Casa de asigurări a făcut tot posibilul să deconteze puţin şi să ne oblige să băgăm mâna în buzunarul pacientului, chiar dacă coplata nu e în vigoare. În curând se vor închide cabinete pentru că nu-şi vor putea acoperi cheluielile.” COSMIN ALEXANDRESCU, medic radiolog, reprezentant Asociaţia Medicilor de Ambulator

Ne puteți urmări și pe Google News