Nu în fiecare zi vezi la colţ de stradă o trupă de băieţi neadormiţi de băutură, cântând cu husa de la chitară închisă sau deschisă dezinteresat. Şi pe lângă că nu se uită după banii tăi, ei îţi dau şi un CD gratis, să îi asculţi şi acasă.
Toţi par mâncaţi bine, judecând după energia care îi îndeamnă spre ţopăieli, iar întreaga ţinută e una neglijent construită, genul de neglijenţă care dă bine la fete. Pe scurt, toţi, poate mai puţin solistul, au feţe de studenţi aproape lefteri care au ieşit să mănânce la cantină, după ce i-a mâncat în fund să îşi ia tenişi şi haine de la magazinele retro de pe Lipscani. De la cel cu trompeta-n gură, pân' la ăl cu chitara electrică spânzurată de gât. Au mai luat şi un casetofon dublu, de genul celor pe care le purtau mândri prin Vamă rockerii români ai anilor '90. Aşadar, impresie garantată. Artiştii străzii Trupa lituaniană InCulto a trecut prin Bucureşti pentru a promova melodia cu care îşi reprezintă ţara la Eurovision. Pe lângă invitaţia de nerefuzat la TVR, băieţii au găsit potrivit să iasă în stradă şi să le cânte bucureştenilor în Piaţa Universităţii. Fără playback, fără microfon, fără staţie. Live din toate punctele de vedere.
Un om al străzii a profitat de situaţie pentru a-şi cunoaşte momentul de glorie. A făcut break dance în faţa a 100 de oameni. Doar punga de aurolac care i-a căzut în timpul unui stat în mâini l-a deconspirat. Apoi s-a retras, mai mult de oboseală decât de ruşine. A luat şi el CD-ul, dar spune că n-are unde să îl asculte. Oricum, a dansat pentru că i-au plăcut melodiile. De Eurovision nu a auzit, dar vrea să să îi mai vadă odată pe băieţii din Lituania. Încântat nu a fost numai el, ci şi cei peste 100 de bucureşteni care s-au strâns buluc la concertul-surpriză. Au bătut din palme, fetele s-au uitat lung şi îndelung (unele au fost şi pupate) şi au primit CD-uri. Dacă impresia feminină a fost uşor de analizat nonverbal, pe băieţi i-am întrebat de-a dreptul: "Vă place o aşa promovare?". "E o idee originală. Îi votez"
"E originală ideea, e chiar tare şi cred că o să aibă mai mult succes aşa decât cei care se promovează doar la TV. Mi-au stârnit interesul, dacă mă uit la Eurovision o să îi votez", spune Horia Chelu (21 de ani). Adrian are aceeaşi părere şi spune că muzica lituanienilor reuşeşte să îţi schimbe, în bine, starea de spirit.
Toboşarul şi-a pus instrumentul pe umeri, chiar dacă burduful sonor îl acoperea aproape cu totul, dându-i un aspect de om de zăpadă mişcător. Genul de baltic cu ochi deschişi, faţă palidă şi pomeţi înroşiţi, Jonas Narbutas a cântat vreme de 20 de minute alături de colegii de trupă, iar apoi şi-a aprins o ţigară şi ne-a vorbit despre aventura trupei prin Europa.
"De ce cântăm în stradă? E simplu, ni se pare cel mai bun mijloc pentru a ne face cunoscuţi. Poţi interacţiona direct cu oamenii, impresia e mult mai puternică, plus că e o aventură", spune Jonas. O aventură prin Europa. Cu trenul din Turcia în Ucraina
Şi chiar este aventură. Lituanienii au cântat până acum la televiziunile şi pe străzile din Letonia, Suedia, Georgia, Armenia, Ucraina, România, iar în Bulgaria vor ajunge mâine. "La Sofia, mergem cu microbuzul, am vorbit cu cineva. Nu are rost să luăm avionul. E şi mai multă distracţie".
De altfel, solistul lituanienilor, columbian la origini, spune că turneul este şi unul de promovare, dar şi unul al distracţiei. "Nu am venit aici să câştigăm voturi, ci să îi facem pe oameni să danseze şi să se simtă bine", spune Jurgis Didžiulis. După concert, a învăţat să scrie Ion, pentru a-i da autograf unui paznic. Nu a scăpat nici de o doamnă, de vreo 50 de ani, tocmai ieşită de la chioşcul RATB în care vindea bilete, care l-a luat de gât pentru o poză.
Aşa s-au distrat cei cinci lituanieni prin turneul din Europa, dar le-au cam înţepenit fundurile prin trenuri. "Eram în Georgia şi trebuia să ajungem în Ucraina. Zborul direct era suspendat, cu norul de cenuşă. Aşa că am luat avionul până în Turcia şi, de acolo, trenul", spune Narbutas. Au trecut prin Bulgaria, au traversat România de la sud la nord şi au ajuns în Ucraina la timp. S-au odihnit mai puţin, au mers unde erau invitaţi şi au cântat pe stradă, în Kiev. "E un pic cam obositor, un pic mai mult, dar e interesant să treci aşa de la o ţară la alta".
Despre formaţie
- Formaţia InCulto s-a înfiinţat în 2003, în capitala lituaniană Vilnius. În următorii trei ani, a câştigat trei premii MTV, pentru cel mai bun debut, cea mai bună trupă alternativă şi cea mai bună formaţie.
- InCulto reprezintă Lituania la Eurovision 2010, de la Oslo, şi au notorietatea unei trupe cu atitudine, care vrea să îi facă pe oameni să se simtă bine. În şapte ani, au susţinut peste 500 de concerte de-a lungul Globului, preferând reprezentaţiile stradale, spontane, care îi surprind pe oameni şi îi înveselesc.
- Cântecul cu care participă la Eurovision 2010, Eastern European Funk, a fost creat pentru a-i face pe oameni să danseze, au spus membrii trupei, într-un interviu pentru site-ul oficial al competiţiei.
- România este reprezentată la Eurovision 2010 de Paula Seling şi Ovi, cu melodia "Playing with Fire".