Primarul comunei Clejani, păgubit de-un BMW la Nisipurile de Aur, nu mai vrea să vină la muncă: vede aievea cum hoţii bulgari vor veni să-i ia gâtul
Dacă-l întrebi pe primarul Florin Nidelea cam cât durează drumul din Bucureşti până în comuna Clejani (judeţul Giurgiu), zice că e cam o oră cu un Logan. „Dacă veneaţi cu maşina pe care o aveam, făceaţi doar jumătate de oră”, completează edilul, şi oftează în telefon.
De câteva zile, Florin Nidelea nu mai e om, ura şi frica i se amestecă în suflet: pe 1 Mai, în zi de sărbătoare, i-a dispărut BMW-ul X5 din faţa hotelului de cinci stele în care se cazase, la Nisipurile de Aur (Bulgaria). Era o maşină albă, cât toate zilele, o mai poate admira acum doar într-o imagine surprinsă undeva la poale de munte, lângă un BMW la fel de semeţ.
Se consolează acum cu un BMW X3 şi cu o Mazda RX8. Are şi o Dacia Logan, parcată în faţa primăriei, pe spatele căreia este lipit un abţibild cu „I love Romania”. Pe toate le-a cumpărat cu „bani făcuţi din terenuri, aşa are toată lumea”.
Răscoala de la hotel, pe scurt
Primarul din Clejani n-a fost singurul păgubit al acelei zile cu soare, în care conaţionalii săi tocmai încingeau grătarele. Cu câteva ore înainte, pe o rază de câteva sute de metri, mai dispăruseră maşinile a şase români, însă nici unul n-a căpătat explicaţii sau ajutor să-şi găsească „odorul”.
Ba, dimpotrivă, grupul care a declanşat un protest spontan în faţa hotelului ar fi fost întâmpinat cu agresiuni de către bodyguarzi. Era cât pe ce ca răzvrătiţii să fie arestaţi.
„Am făcut şi noi scandal, nu era să ne uităm la ei şi să-i lăsăm să ne aresteze! După aia am fost imobilizaţi în hotel. Erau două dube de jandarmi, plus bodyguarzi de-ai lor şi trupe antitero. Au zis că vrem să aruncăm hotelul în aer. (...) Dacă nu eram un grup de 20 şi ceva de inşi, probabil că nici nu mai eram acum pe faţa pământului, eram dispăruţi!”.
În faţa grozăviei abătute asupra lor, nevasta edilului a făcut un şoc şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.
„Să ne arunce maşina undeva, domnule, să găsim maşina! ”
Primarul zice că acum, după ce a strigat în gura mare, pe toate televiziunile, despre nenorocirea abătută asupra familiei sale, se teme pentru el şi pentru neamurile lui: „Acum avem ameninţări şi presiuni din partea bulgarilor să ne retragem declaraţiile. Eu, la momentul ăsta, nu mai am curajul să vin la muncă. Parcă mă aştept să parcheze în faţă o maşină cu număr de Bulgaria, să coboare din ea nişte criminali, să vină să-mi ia gâtul. De mâine, nu ştiu ce voi face... Copilul o să-l opresc să mai meargă la liceul respectiv care e. Trăiesc o dramă”.
Spune că a fost contactat în diverse moduri, de către mesageri ai hoţilor. „Aseară, şi pe telefonul soţiei, şi pe al unui prieten de-al meu, am fost contactaţi. (...) Am spus că suntem de acord să dăm recompensa respectivă. Să ne arunce maşina undeva, domnule, să găsim maşina!”.
Nu înţelege cum de s-au găsit ziare bulgăreşti care să scrie cum că şi-ar fi înscenat furtul maşinii ca să obţină banii de asigurare. E simplu: n-avea cum să facă asta, pentru că n-are poliţă Casco.„Dacă aveam Casco, nu făceam atâta tam-tam”.
E gata să dea 10.000 de euro să o vadă din nou. E drept, recompensa nu e foarte mare, având în vedere că valoarea maşinii cumpărate în 2008 ajunge undeva pe la 50.000 de euro.
„Asta a fost plăcerea mea, să merg în Bulgaria!”
Florin Nidelea e supărat şi pe ministrul turismului, Elena Udrea, care-a zis că pe litoralul românesc nu s-ar fi întâmplat aşa ceva. Primarul spune că e vorba, desigur, de o chestiune politică: el e liberal, doamna Udrea e democrat-liberală. Şi de aici răutăţile.
„Asta a fost plăcerea mea, să merg în Bulgaria! Să spună de câte ori a făcut ea plajă pe litoralul românesc. Face acum, că e ministru, de imagine”, explică el. Se poate spune că e un împătimit al litoralului vecin: a fost acolo de vreo 20 de ori în ultimii cinci ani. Spune că la noi se poate merge numai cu cortul, că în hoteluri nu-i de stat. „Ce condiţii avem în momentul ăsta? Decât să ne luăm cortul, să ne aşezăm pe nisipul acela infect.”
La televizorul din biroul primarului se vorbeşte despre un alt jaf la sucursala unei bănci bucureştene. „Mai bine furau maşina mea, găseau mai multe în ea”, zice Florin Nidelea, cu părere de rău.
O ALTĂ AVENTURĂ LA SOFIA
Păgubit găzduit de amicii hoţilor
Şi bucureşteanul Alexandru T. a păţit-o. Cazul său este mai complicat, pe alocuri chiar amuzant. În aprilie 2008, traversa Bulgaria cu un Volkswagen Passat, cu destinaţia Grecia. A încurcat însă drumul spre graniţă, aşa că s-a întors în Sofia şi a oprit la un mall, pentru a mânca. Planificase vreo 20 de minute pentru asta. A lăsat maşina în parcare, într-un loc în care - avea să afle mai târziu - camerele de supraveghere nu băteau. Între timp, maşina a dispărut.
Disperat, s-a oprit la o bancă din apropiere să întrebe dacă a văzut cineva ceva. Funcţionara n-a înţeles însă nimic, aşa că a apăsat butonul de panică şi a apărut şeful pazei de la mall. Un bărbat la vreo 20 şi ceva de ani, gata să-i sară în ajutor. Alexandru a rămas cu el în parcarea goală, fără actele lui sau ale maşinii, fără haine groase - era doar în tricou şi pantaloni scurţi -, fără roaming. Maşina era asigurată, însă fără talon - lăsat în torpedou - nu se putea face nimic.
Răscumpărarea: 4.500 €
Poliţiştii bulgari i-au spus doar că poate pleca „liniştit” acasă, întrucât nu va găsi nimic. Şase zile avea să stea Alexandru în Sofia, pe la câte un prieten al şefului pazei: „După două zile de căutări, mi-au zis că sunt două găşti care se ocupă de furturi în jurul mallului. «Dacă vrei, ne întâlnim cu ei», mi-au spus”.
Încet-încet, păgubitul şi-a dat seama că noul lui „prieten” era mână în mână cu hoţii. „Ne-am văzut cu ei, la o cafea. Am aflat că, dacă vreau să-mi iau maşina, trebuie să le dau 4.500 de euro (valoarea de cumpărare a maşinii era de aproximativ 15.000 de euro)”, îşi reaminteşte Alexandru.
A preferat să nu se grăbească. A mers la Ambasada României din Sofia, unde a fost avertizat că avea „să-şi ia ţeapă” cu răscumpărarea. Chiar în timpul acelei discuţii, a fost apelat de vreo 14-15 ori pentru a încheia „afacerea”. A aflat că, în Sofia, maşinile se fură şi cu platforma şi că performanţele hoţilor sunt strălucite: pot pleca în 18 secunde cu orice maşină. Aşa că a decis să asculte sfaturile autorităţilor şi a dat oficial maşina furată. Nu i-a găsit-o nimeni nici până astăzi.
IEFTIN ŞI ACCESIBIL
Preţurile mici din Bulgaria, mai tari ca frica
Teodora Trandafir
Turismul bulgar nu va fi afectat de incidentele petrecute recent, cred operatorii din turism. Ei se bazează pe faptul că, în ultimii ani, au mai existat diverse probleme, de la turişti atacaţi cu arme la furturi de maşini. Acestea nu au împiedicat zeci de mii de turişti să-şi petreacă vacanţele la vecini.
„Au mai fost cazuri, doar că acelea n-au fost mediatizate atât de bine. Nu cred că vor fi efecte vizibile”, spune Alin Burcea, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. „În orice ţară se poate întâmpla asta, mai ales în cazul unor autoturisme de lux. Tocmai de aceea li se recomandă turiştilor să-şi lase maşinile în parcările păzite ale hotelurilor”, explică Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.
Românii au motive să meargă în continuare pe litoralul bulgăresc, susţine Alexey Hinkov, proprietarul agenţiei de turism Balkan Travel, care promovează această destinaţie de 12 ani. „Preţurile sunt aceleaşi ca anul trecut, dar oferta e mai bogată: sunt hoteluri care oferă program pentru copii cu animatori români, promoţii de «plăteşti cinci, stai şapte nopţi», cazare şi masă gratuită pentru copiii de până în 12 ani”, spune Hinkov. În opinia sa, incidentele din weekend nu au fost clarificate şi există încă semne de întrebare.
Ce furturi au despăgubit asigurătorii
Piaţa de asigurări autohtonă nu are o bază de date care să centralizeze informaţiile referitoare la numărul de autohvehicule furate. De exemplu, în ultimii ani, Astra Asigurări nu a plătit nicio despăgubire pentru automobile furate în Bulgaria, iar Asirom a achitat o singură despăgubire, în valoare de circa 20.000 de euro pentru o maşină furată în 2009.
În schimb, clienţii Omniasig au raportat în primele patru luni din 2010 trei furturi de maşini în Bulgaria: două BMW X5 şi un BMW 320D. Totodată, şi un client al Astra Asigurări a raportat un furt, în ianuarie a.c., dar plata despăgubirii nu a fost aprobată deoarece nu a depus toate actele la dosarul de daună.
În 2007, asiguraţii Generali România au raportat trei furturi de autoturisme, iar anul trecut alte două. Majoritatea maşinilor aveau preţuri de peste 15.000 de euro. (A contribuit Consuela Stegărescu)