Deputaţii au votat Legea ANI, cu 183 de voturi pentru, după ce, la prima încercare, legea a picat cu 151 de voturi pentru, sub majoritatea de 167 de care avea nevoie.
Deputaţii au decis reluarea votului pe legea ANI, după ce proiectul de modificare a Legii ANI nu a întrunit numărul necesar de voturi, 167, pentru a fi adoptată, având în vedere că este o lege organică, fiind exprimate 151 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi 49 de abţineri, anunţă Mediafax. În sală s-a votat prima dată electronic, a doua oară prin ridicarea mâinii. Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu le-a mulţumit deputaţilor pentru vot. Proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, iniţiat de Guvern, nu a întrunit, la Camera Deputaţilor, numărul de voturi necesar pentru o lege organică. Acest lucru s-a întâmplat după ce deputaţii au aşteptat câteva ore raportul Comisiei juridice la proiectul de lege. Dezbaterea din plen, programată iniţial pentru ora 12.00, a început după ora 16.00. Liderii grupurilor parlamentare au anunţat că vor vota proiectul de lege, unii deputaţi fiind nemulţumiţi doar de faptul că nu primiseră raportul comisie juridice. Legea va ajunge la Senat.
Orban a acuzat adoptarea prin fraudă
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, ceruse amânarea votului, arătând că este evident că nu există majoritatea necesară pentru a trece acest proiect şi el va fi, în aceste condiţii, adoptat prin fraudă. El a criticat, astfel, reluarea votului, arătând că se încalcă "grosolan" regulamentul şi că este evident că nu este întrunită majoritatea pentru adoptarea acestei legi. "Nu stă nimeni cu pistolul la tâmpla noastră, sau poate la tâmpla dumneavoastră da, dar la tâmpla Parlamentului nu, să dăm votul în aceste condiţii. Să votăm săptămâna viitoare, când va fi evident că există numărul de voturi necesare", a spus Orban. El a arătat că, altfel, se simte penibil că face parte din acest Parlament.
Graba adoptării acestei legi se datorează şi faptului că preşedintele Traian Băsescu a cerut, luni, la consultările politice de la Palatul Cotroceni, adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate în 10 zile la Parlament. A fost eliminată sechestrarea bunurilor La solicitarea lui Cristian Boureanu, deputaţii au eliminat prevederile din noua Lege a ANI prin care comisiile de cercetare pot dispune "sechestrarea" bunurilor, depozitelor şi certificatelor bancare ale persoanei a cărei avere este supusă controlului Agenţiei. "Deci, eu înţeleg că înainte ca instanţa de judecată să se pronunţe că sunt vinovat, deşi se prezumă caracterul licit al dobândirii bunurilor, o comisie poate să-mi pună sechestru după care mă ţine doi ani cât ţine procesul să nu pot să-mi folosesc averea şi după doi ani îmi spune «aveţi dreptate, averea dumneavoastră este corect dobândită, dar timp de doi nu aţi putut să faceţi nimic cu un apartament, o casă, nu aţi putut să luaţi un credit, n-aţi putut să aveţi o garanţie». Noi spunem că am făcut această lege tocmai pentru că se prezumă caracterul licit al bunurilor dobândite, ori prin aceasta o comisie, se pune un caracter ilicit al bunurilor dobândite", a spus Boureanu, citat de Mediafax. La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a precizat că această comisie de pe lângă Curtea de Apel e compusă din magistraţi, menţionând că "sechestrul este provizoriu" şi nu operează măsura confiscării tocmai pentru că averea este prezumată licit. "El este instituit în perspectiva în care rezultatul verificărilor demonstrează că acea parte din patrimoniu este dobândit ilicit. Dacă un astfel de rezultat ar urma după verificări, atunci practic toată ancheta, toată verificarea ar fi lipsită de orice măsură de efect. Sechestrul nu este instituit automat, ci în urma unor verificări pe care Comisia, respectiv instanţa le face şi numai pe baza verificărilor documentelor existente la dosar se formează convingerea că există temeiuri pentru instituirea sechestrului. Nu e vorba să ţi-l dea cineva pentru că nu ţi-l ia nimeni, este o măsură juridică, bunul rămâne în posesia persoanei care îl are în proprietate. cred că se induce aici o confuzie. Prin urmare poziţia Guvernului este menţinerea textului", a spus Predoiu, citat de Mediafax. În replică, Boureanu a spus deranjat că el ca acţionar a fost verificat şase luni de ANI, menţionând că dacă nu ar fi putut să-şi folosească averea toate firmele sale ar fi fost în faliment.