Guvernul de la Atena a solicitat activarea mecanismului de ajutor în valoare de 45 de miliarde de euro stabilit de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar internaţional (FMI).
Deşi iniţial a declarat că ţara sa nu va apela la împrumuturi de la FMI, deoarece actuala criză nu este generată de contextul global, ci de proasta administrare a finanţelor, premierul George Papandreou a anunţat astăzi că Grecia a cerut forurilor europene şi FMI eliberarea banilor din împrumutul stand-by acordat.
„Activarea mecanismului este o necesitate naţională şi de aceea am cerut ministrului de Finanţe să ia toate măsurile necesare”, a declarat George Papandreou, citat de AFP.
Datele publicate de biroul european de statistică Eurostat cu privire la Grecia au alimentat temerile de pe pieţele internaţionale. Potrivit Eurostat, datoria publică a Greciei a este de 115,1%, ceea ce plasează Grecia pe locul doi la nivel european din acest punct de vedere, după Italia (115,8%).
Zvonurile care au început să circule ieri, după publicarea datelor Eurostat, au condus la deprecierea masivă a euro şi la declinul burselor.