Profesorii ameninţă: grevă fără sfârşit şi îngheţarea anului şcolar
- Adam Popescu
- 22 aprilie 2010, 17:35
Ieri a fost linişte în majoritatea şcolilor din ţară.
Asta pentru că profesorii au fost în grevă generală, nemulţumiţi de multe din tre prevederile noii Legi a educaţiei şi de faptul că nu sunt plătiţi pentru a participa ca supra veghetori sau corectori la examenul de bacalaureat aflat în plină desfăşurare.
Mare parte dintre elevi au mers totuşi la şcoală, dar au fost doar supravegheaţi de dascăli - nu li s-a predat şi nici nu s-au pus note. Evident, în acele unităţi şcolare unde li s-a permis accesul, întrucât, cel puţin în Capitală, o parte dintre dascăli au pus lacăt pe uşile instituţiilor şi câte un afiş decretând: „grevă generală”.
„Dacă întreg corpul profesoral decide să participe la greva generală, directorul unităţii are obligaţia să ia în calcul siguranţa elevilor care vin la şcoală. (...) Greva generală nu înseamnă că punem lacătul pe şcoli”, a avertizat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Bac fără profesori şi elevi
Cu toate acestea, activitatea a fost blocată în 136 dintre cele peste 800 de licee în care astăzi trebuia să se desfăşoare proba de evaluarea a competenţelor digitale. În aceste centre, profesorii au trebuit fie să-i înlocuiască pe colegii care au participat la grevă, fie să amâne cu o zi proba.
Iar dascălii nu se opresc aici şi, dacă nu le vor fi ascultate cererile, până pe 15 mai vor organiza proteste de stradă în majoritatea o ra şelor. În plus, până la sfârşitul săptămânii viitoare se va încheia şi referendumul prin care cadrele didactice vor opta pentru grevă pe o perioadă nedeterminată.
„Avem semnale puternice din ţară că se doreşte grevă. Cert e faptul că, până la sfârşitul lunii mai, profesorii nu vor mai pune note în catalog”, a explicat Liviu Marian Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Pe lângă protestele dascălilor, reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor trebui să facă faţă şi altor acţiuni de acest gen. Azi, şi studenţii ies în stradă ca să facă „presiune constructivă” pentru modificarea noii legi, aflată în parlament, prin amendamente propuse de ei.