Oamenii de afaceri vor acorda prime de Paşte şi anul acesta, chiar dacă acestea vor fi mai mici. Există însă şi instituţii subordonate statului, care îşi vor recompensa angajaţii.
În industria alimentară nu se dau prime pentru că acestea sunt impozitate, a explicat pentru evz.ro Sorin Minea, preşedintele Patronatului de resort. Şi salariaţii firmei Angst, pe care Minea o conduce, ar putea să nu primească prime anul acesta.
Unii patroni fie vor da tichete-cadou, fie bonusuri în bani, însă “recompensele” pentru salariaţi nu vor fi mai mari de 100-300 de lei, în funcţie de performanţele fiecărei firme. Însă, anul 2009 a fost unul dificil pentru industria alimentară, iar 2010 nu are semne bune.
Patronii mai curajoşi aleg să le dea angajaţilor cadouri la negru, ca să scape de impozitare. Aceste cadouri constau în bunuri pe care le produc. Astfel, salariaţii pot pleca spre casă cu o pulpă de miel, pui, salam sau ouă. Totuşi, spune Minea, firmele mari nu fac asemenea lucruri, deoarece pot fi acuzate de evaziune fiscală.
Bani de-o masă bună
Florin Costache, preşedintele Patronatului Român, spune că membrii asociaţiei vor acorda prime în jurul a 160 de lei, suficient cât să acopere costul unei mese de Paşte.
“Am înţeles de la membrii noştri că vor să dea câte ceva, aproximativ 160 de lei per angajat. Aceasta este valoarea estimată a unei mese de Paşte”, ne-a declarat Costache. Preşedintele Patronatului Român spune că se vor da şi bunuri alimentare, cum ar fi un miel, şi bani, în funcţie de posibilităţile fiecărui patron.
Pentru alţi salariaţi, iepuraşul va fi mai darnic, dar aceasta se datorează performanţei firmei şi dorinţei managerilor de a avea angajaţi fideli.
“De Crăciun, fiecare angajat a primit un brad şi o primă. De Paşte, vom acorda câte o primă de 500 de lei. Nu reduci cheltuielile tăind nişte prime care, adunate, nu atârnă atât de greu în bugetul firmei”, spune Ovidiu Neacşu, directorul comercial al Silva Group, companie care se ocupă de comercializarea plantelor ornamentale.
Paşte "fudul" pentru veterinari
Pe timp de criză, nu mai putem spune că angajaţii dintr-o ramură economică o duc mai bine şi că unii nu, deoarece recesiunea a lovit în toate companiile. Aşadar, bunăstarea de sărbători a fiecărui angajat depinde de modul în care patronul va drămui bugetul companiei, crede Florin Costache.
Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre instituţiile de stat. De exemplu, salariaţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) nu au primit prime de Paşte anul trecut şi iepuraşul nu va fi mai darnic nici anul acesta.
În schimb, în contractul colectiv de muncă al angajaţilor Romsilva sunt prevăzute prime de Paşte, Crăciun şi de vacanţă. Astfel, pădurarii vor primi câte 300 de lei, pentru a-şi cumpăra cele necesare pentru a prepara masa de Paşte. Şi salariaţii Compexului Energetic Turceni vor primi prime de Paşte, care totalizează aproximativ 3 milioane de lei, adică vreo 650 de lei de angajat.
Impozitarea va elimina bonurile de masă
Dacă statul va impozita şi bonurile valorice, patronii nu le vor mai acorda, iar “pierderea va fi majoră. Aceşti bani se întorc în industria alimentară, astfel că aproximativ 30% din vânzări se fac pe bonuri de masă”, ne-a declarat Sorin Minea.
Totuşi, preşedintele Patronatului Român, Florin Costache, este de părere că patronii vor fi nevoiţi să acorde tichete de masă, pentru că nu au altă alternativă mai convenabilă pentru remunerarea angajaţilor.