Gestionarea deşeurilor, metoda norvegiană

Gestionarea deşeurilor, metoda norvegiană

Rudolf Meissner, director în primăria din Stavanger, îi învaţă pe români cum să scape de gunoi.

Autorităţile locale din Mediaş, judeţul Sibiu, derulează un proiectpilot de gestionare a de şeurilor, finanţat cu un milion de euro de Guvernul Norvegiei.

Prezent la Mediaş pentru a oferi consultanţă părţii române, Rudolf Meissner, directorul pe probleme de management al deşeurilor din oraşul norvegian Stavanger, a declarat că ţara sa a rezolvat această problemă în decurs de zece ani.

  • În prezent, doar 5% din deşeurile produse de norvegieni ajung la gropile de gunoi, restul fiind reciclate.

Reciclarea, o variantă mai ieftină   Rudolf Meissner consideră că România poate deveni o ţară curată în decurs de 10 ani, dar pentru acest lucru este nevoie ca autorităţile centrale să dea un semnal către cele locale.

„În România există prea multe depozite de deşeuri, care sunt mult prea ieftine. Dacă executivul naţional va impune celor care au astfel de depozite să cureţe, de exemplu, apele care spală aceste depozite, atunci pre ţul va creşte. În Norvegia, guvernul naţional a introdus peste toate celelalte taxe o taxă specială pentru astfel de depozite. Metoda de a gestiona deşeurile prin depozitarea lor a devenit foarte scumpă, iar reciclarea deşeurilor - mai ieftină şi mai convenabilă. Noi mergem pe conceptul «poluatorul plăteşte », dar e foarte important de ştiut că politicienii au susţinut asta”, afirmă Meissner.

România este ca Norvegia în anii ’90

Directorul Meissner a declarat că ţara sa s-a confruntat, în anii ’90, cu aceleaşi probleme pe care trebuie să le rezolve România anului 2010.

„În 1990, am început cu colectarea separată a hârtiei şi a cartonului. Apoi, am continuat cu colectarea selectivă a metalului şi a sticlei. Prin 1995 am început cu colectarea selectivă a deşe u rilor biodegradabile, iar în ’98 cu cele periculoase. Tot în acel an, administraţia locală din Stavanger a construit o staţie de compost, iar în 2002 un incinerator, care se bazează pe recuperarea energiei rezultate în urma distrugerii deşeurilor. În acelaşi an, am finalizat sistemul integrat de colectare a deşeurilor”, explică norvegianul Meissner.

  • În prezent, două treimi din deşeurile menajere produse de norvegieni sunt sortate şi reutilizate, iar 28% sunt incinerate.

„Din toate deşeurile menajere, doar 5% sunt depozitate în gropile de gunoi. În plus, am impus un sistem prin care nu ai voie să construieşti sau să demolezi ceva dacă nu prezinţi un plan de management al deşeurilor rezultate”, conchide Rudolf Meissner.

Ne puteți urmări și pe Google News