Operaţiunea „debarcarea şefului TVR” s-a împotmolit în parlament.
Parlamentarii nu se grăbesc să-l împingă pe Alexandru Sassu de pe scaunul de şef al Televiziunii publice (TVR). PDL nu a găsit încă un înlocuitor care să mulţumească toate taberele din partid.
În plus, războiul de la Senat face, practic, imposibilă convocarea unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să decidă situaţia conducerii TVR. Şi asta, în condiţiile în care, în urmă cu o lună, comisiile de cultură au făcut primul pas pentru demiterea şefului TVR, respingându- i raportul de activitate pe 2008.
Început în forţă, final amânat
După semnalul dat de Traian Băsescu în campanie („Nu voi mai călca la TVR atâta vreme cât vei fi şeful ei”, pe 17 februarie parlamentarii puterii din comisiile de cultură s-au pus pe treabă şi au respins raportul TVR în 15 minute. Picarea în plenul reunit, care ar fi dus la schimbarea lui Sassu, părea o formalitate, însă operaţiunea s-a împotmolit.
Florin Călinescu, al cărui nume era vehiculat pentru şefia TVR, nu este agreat în PDL, iar Robert Turcescu, un alt nume la care democrat-liberalii se gândeau, a refuzat oferta. Mai mult, între timp a apărut şi un obstacol administrativ: convocarea unei şedinţe comune a parlamentului.
Birourile reunite nu s-au mai întâlnit de pe 22 februarie când, din cauza conflictelor pe tema modificării Constituţiei, nu s-a mai ajuns la punctul dedicat TVR. Ulterior, PDL a declanşat atacul asupra şefiei Senatului şi subiectul a fost amânat. Deşi pare o gură de oxigen pentru opoziţia PSD-PNL, care l-a plasat pe Sassu la TVR în 2007, amânarea deciziei ar avantaja până la urmă PDL. Şi aceasta pentru că PDL are acum majoritate la Senat şi ar putea să voteze o lege amânată de mai multă vreme care prevede două locuri în conducerea TVR pentru „societatea civilă”.
Cum decizia finală aparţine plenului unde PDL are majoritate, o asemenea prevedere va echivala cu două locuri în plus pentru susţinătorii taberei portocalii.