Cei mai înghesuiţi din UE: tinerii români trăiesc în gospodării supraaglomerate

Cei mai înghesuiţi din UE: tinerii români trăiesc în gospodării supraaglomerate

Mai mult de jumătate dintre tinerii români (65,1%) locuiau în 2017 în gospodării supraaglomerate. Media în UE este de 26,7%.

Rata de supraaglomerare descrie proporția populației care locuiește în locuințe supraaglomerate, definită prin numărul de camere de care dispune o gospodărie, prin mărimea gospodăriei, precum și prin vârstele și situația familială a membrilor acesteia. Potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în zece state membre se înregistrează o rată de supraaglomerare pentru tineri mai ridicată decât media UE. Printre ele, şapte ţări (Slovacia, Letonia, Polonia, Croaţia, Ungaria, Bulgaria şi România) au raportat anul trecut că mai mult de jumătate din populaţia lor tânără locuieşte în gospodării supraaglomerate, transmite Agerpres.

În rândul statelor membre ale UE, cel mai scăzut procent de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani care locuiau în gospodării supraaglomerate se înregistra în 2017 în Malta (4%), Cipru (5,7%) şi Belgia (7,7%) iar cel mai ridicat în România (65,1%), Bulgaria (61,6%) şi Ungaria (57,4%). Procentajul tinerilor care locuiau în gospodării supraaglomerate era în 2017 cu doar nouă puncte procentuale mai ridicat decât cel al ratei de supraaglomerare pentru întreaga populaţie a UE (17,5%). Este important de menţionat că, în 2015, deşi România se situa tot pe primul loc la supraaglomerare, procentul era mult mai mic.

Astfel, în 2015, 16,7 % din populația UE-28 locuia în locuințe supraaglomerate. Cele mai ridicate rate de supraaglomerare în rândul statelor membre ale UE s-au înregistrat în România (49,7 %) și Polonia (43,4 %), în timp ce rate de peste 50 % au fost înregistrate în Serbia (53,4 %) și fosta Republică iugoslavă a Macedoniei (51,1 %), Turcia (45,9 %, date din 2013) înregistrând, de asemenea, o rată relativ ridicată de supraaglomerare.