Primarul din Târgu Secuiesc, amendat pentru că nu a arborat steagul României

Primarul din Târgu Secuiesc, amendat pentru că nu a arborat steagul României

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a fost amendat, miercuri, de Prefectura Covasna, cu suma de 5.000 de lei pentru că nu a arborat şi drapelul României alături de steagurile roşu-alb-verde care pavoazează localitatea în cinstea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie.

"Ca urmare a nearborării, în data de 14 martie 2018, a Drapelului României, alături de Drapelul Ungariei, drapel arborat în mai multe locuri din centrul municipiului Târgu Secuiesc, încălcându-se, astfel, prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, respectiv de arborare a Drapelului României împreună cu Drapelul Ungariei, Primarul municipiului Târgu Secuiesc a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 5000 lei. Sancţiunea a fost aplicată în temeiul art. 24 alin(1) lit.g din H.G. nr.1157/2001", se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Covasna.

Potrivit acestuia, art. 7 din Legea nr. 75/1994 şi art. 6 din H.G. nr. 1157/2001 stipulează că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu acest aspect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din aceleaşi considerente, Prefectura Covasna l-a amendat miercuri şi pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, tot cu 5.000 de lei, pentru că nu a dat curs somaţiei de a arbora şi drapelul României, alături de steagurile roşu-alb-verde.

Marţi, după primirea somaţiei, conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a dat publicităţii un comunicat de presă, prin care a informat că, în contextul pregătirilor pentru comemorarea a 170 de ani de la Revoluţia din 1848-1849, a decorat centrul oraşului cu "panglici de culori naţionale ungureşti, piaţa Libertăţii cu drapel naţional unguresc, iar câteva străzi cu cocarde roşu-alb-verde", subliniind că "niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul naţional unguresc nefiind acelaşi lucru cu drapelul Ungariei".

Conducerea primăriei a mai precizat că invitatul de onoare al sărbătorii de la Sfântu Gheorghe va fi dr. Lázár János, şeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban, iar "drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai cu ocazia vizitei dânsului pe ziua de 15 martie"