CU EXEMPLUL AMERICAN până la capăt. Dan Andronic oferă un argument solid într-o dezbatere aprinsă. ÎL IMPORTĂM?
- Daniel Teodoreanu
- 22 ianuarie 2018, 21:13
Prezenţa cetăţenilor români în faţa unei Comisii parlamentare a atras o reacţie a jurnalistului Dan Andronic. Pentru unii conaţionali, acest subiect este unul delicat, cu toate că în Statele Unite ale Americii, poate cel mai bun exemplu din lume când vine vorba despre democraţie şi drepturi civile, a fost demult clarificat.
Pe contul de Facebook, Dan Andronic a explicat de ce normalitatea are valenţe diferite în România şi în SUA, ţară care pe plaiurile mioritice şi nu doar aici este amintită constant drept cel mai bun exemplu de urmat în multe aspecte ale vieţii sociale, politice şi economice.
„Pentru că văd cum caporalii de presă au sărit ca arși de ideea senatoarei Oana Florea de a obliga persoanele să se prezinte în fața unei comisii parlamentare, îmi permit să le dau un citat.
Din Hon. Mark Gitenstein, ex-ambasadorul SUA, acum avocat: “Majoritatea americanilor înțeleg că Congresul Statelor Unite este constituțional constituit din puterea de a face legi. Ceea ce este adesea mai puțin bine înțeles - dar poate fi la fel de important pentru cei care sunt sub jurisdicția sa - este puterea Congresului de a investiga diverse teme prin emiterea citațiilor și a altor proceduri obligatorii. Puneți pur și simplu, Congresul poate obliga aproape oricând producerea documentelor și a mărturiilor jurământate de la aproape oricine(...)”
Plus linkul. Pentru documentare. Congresul SUA poate să și aresteze dacă constată că este sfidat.
La noi e invers. TE SFIDEAZĂ, după care te ARESTEAZĂ!”
DREPTURILE AMERICANILOR ÎN RAPORTURILE CU CONGRESUL