Cum ședința CExN de luni nu le-a fost de ajuns ca să se ia de păr, liderii PSD au mai convocat una!

Cum ședința CExN de luni nu le-a fost de ajuns ca să se ia de păr, liderii PSD au mai convocat una!

Luni, 8 ianuarie 2018, a avut loc la sediul din Kisselef, ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Potrivit Statutului, Comitetul Executiv Național „este structură de conducere și de decizie al partidului care coordonează activitatea partidului între Congresele PSD.” Sîntem la finele unui an – 2017 - și la începutul altuia – 2018.

Partidul Social Democrat e partid de Guvernămînt. După alegerile din 2016, cîștigate de PSD la un scor zdrobitor, PSD poate fi considerat, ca putere, asemănător PCR de pe vremuri. Chiar dacă Legea Fundamentală n-a fost modificată încă pentru a înscrie rolul conducător al PSD, totuși, condițiile de după ultimele alegeri parlamentare – un președinte de mămăligă, o Opoziție pe cît de slăbănoagă ca forță parlamentară, pe atît de penibilă ca acțiune, o presă în poziție de Drepți - îndreptățesc ipoteza că luni, 8 ianuarie 2018, a avut loc la București reuniunea semnificativă a unui partid de care depinde România lui 2018.

Nu sînt nici pro-PSD, nici anti-PSD. Sînt cetățean al acestei țări. Și, în această ipostază, e normal să mă interesez pentru ce teme majore s-a reunit cel mai important organism de conducere colectivă a partidului de Guvernămînt acum, în primele zile ale noului an, și ce decizii s-au luat în legătură cu aceste teme. Spun teme majore, pentru că, e la mintea cocoșului, Comitetul Executiv Național al PSD nu se poate reuni în genul Hai să ne vedem și noi luni dacă n-ai altceva mai bun de făcut, eventual bem și o cafea împreună! 

Potrivit Statului, CExN al PSD e alcătuit din „membrii Biroului Permanent Național, cu drept de vot; liderii grupurilor parlamentare; liderul PSD din Parlamentul European; președinții organizațiilor județene / de sector ale PSD; președintele organizației municipale PSD București; președinte PSD Diaspora; președinte PSD Republica Moldova; președinți ai TSD, OFSD, OPSD, LAL, PES Activists România.” Fiind vorba de partidul de guvernămînt, toți cei convocați la București luni dimineața, cînd în general peste tot în țară se debutează în forță după siesta din weekend, sînt oameni extrem de ocupați. Ca să ajungă la București ei au trebuit nu numai să facă drum lung pînă în Capitală, mulți dintre ei pe ceață și respectînd viteza legală prin localități, dar și să lase baltă o mie și una de treburi în locurile unde sînt șefi, capi de familie, tați, soți sau amanți.

Dacă luăm în calcul și faptul că sîntem la finele lui 2017, după un an în care PSD a guvernat, și la începutul lui 2018, înaintea unui an în care PSD trebuie să guverneze (chiar dacă ar vrea, n-ar putea să nu facă asta, dat fiind că aritmetica parlamentară îl condamnă să se sacrifice în exercițiul Guvernării), ne-am fi așteptat ca reuniunea CExN să dezbată bilanțul pe 2017 și programul pe anul 2018.

Sau dacă de așa ceva nu e nevoie, să abordeze teme cruciale pentru soarta țării în viitorul apropiat. În condițiile în care – așa cum arătat – convocații sînt oameni cu mari responsabilități la locul lor de muncă, se presupune că au venit știind că trebuie să ia decizii de interes național.

Ca istoric al clipei, m-am gîndit că pentru a scrie despre această reuniune trebuie să aflu cîteva date cruciale pentru descrierea marelui eveniment. Mă și vedeam scriind cam așa „În 8 ianuarie 2018 a avut loc la București reuniunea CExN al PSD, partid de Guvernămînt, care a luat decizii majore pentru partid și pentru țară”. Imediat, într-o asemenea descriere, vine precizarea cine și de ce a convocat CExN. Pentru a găsi răspunsul, am pornit într-o iscodire cu note de aventură zadarnică.

N-am găsit nici pe site-ul PSD, nici în presa de casă a partidului, nici în presa independentă, nici în presa Binomului, vreun document care să anunțe data și ora reuniunii, materialele care vor fi luate în discuție, temele supuse dezbaterii și votului. Un text Mediafax de duminică, 7 ianuarie 2018, mi-a pus la dispoziție o rază de lumină în întunericul de date care înconjoară reuniunea CExN: „Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a fost convocată luni, 8 ianuarie, de la ora 14.00, la sediul central al partidului”, au precizat pentru MEDIAFAX surse social-democrate. Convocarea şedinţei Comitetului Executiv a fost anunţată, iniţial, de preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.

„Îi mulţumesc doamnei ministru Doina Pană pentru activitatea deosebită depusă în Guvernul României! #RadarulPădurilor, Codul #silvic, diminuarea defrişărilor ilegale, toate acestea şi multe altele nu ar fi fost posibile fără implicarea doamnei ministru! Propunerea pentru noul ministru va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Naţional, care va fi convocat zilele următoare”, a scris miercuri, pe Facebook, Liviu Dragnea.”. Cum adică?

O reuniune atît de importantă precum ședința CExN a partidului de guvernămînt nu se știe cine și de ce a convocat- o? Invocarea producției facebookiste a lui Liviu Dragnea e de tot hazul. Cum adică, să se convoace ditamai reuniunea, să fie scoși din producție atîtea personalități, doar pentru a decide cine să fie ministru?! Firește, o reuniune CExN se poate ocupa și de acest amănunt. Numai la capitolul Măsuri organizatorice însă. Și totuși de ce s-a întrunit CExN al PSD luni, 8 ianuarie 2018? Divizia Presă, cea care-l sprijină pe Mihai Tudose, dădea din surse încă de săptămîna trecută informația că premierul urmează să propună la ședința CEXN restructurarea Guvernului.

De la apariția zvonului cu pretenție de știre am așteptat o intervenție amplă a premierului în spațiu public prin care să-și prezinte argumentele pentru o asemenea măsură – de loc simplă, deoarece implică frămîntări și chiar tulburări în PSD, în Coaliție, o blocare pentru mai multă vreme a activității de fiecare zi a Executivului- , principiile și direcțiile acestei restructurări. N-am avut știre de o asemenea intervenție. Și nu numai eu nu știu să fi avut Mihai Tudose așa ceva, dar nici Călin Popescu Tăriceanu, președintele partidului care asigură Coaliția de guvernămînt, nu știe să se fi petrecut așa ceva, potrivit unui scurt dialog care a avut loc marți, 9 ianuarie 2018:

„Reporter: V-a deranjat faptul că premierul Mihai Tudose şi-a exprimat intenţia de a face o restructurare guvernamentală în spaţiul public? Călin Popescu Tăriceanu: Nu am auzit de această intenţie a domniei sale exprimată în spaţiul public, în mod clar şi fără echivoc.” În aceste condiții, am luat informația dată pe surse drept o intoxicare banală, din cadrul Operațiunii de scindare a PSD desfășurate de Divizia Presă a Binomului.

Ca să propui o asemenea revoluție la nivelul Guvernului precum restructurarea e musai să pregătești un material documentar, ca să nu mai spunem că e musai să frăgezești opinia publică. Și totuși, după ședința CExN toată presa a dat drept informație sigură cea despre o intervenție a premierului în chestiunea restructurării. Mediafax scria luni, 8 ianuarie 2018:

„Premierul Mihai Tudose a propus luni, în şedinţa Consiliului Naţional Executiv al PSD, restructurarea Guvernului pe care îl conduce, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.Potrivit surselor citate, la începutul şedinţa Consiliului Executiv, premierul a luat cuvântul şi a pus în discuţie restructurarea Executivului.”

Alte instituții de presă au mers mai departe cu afacerea precizînd chiar din titlurile știrilor mai mult sau mai puțin copiate reciproc, că Mihai Tudose nu renunță la restructurare. La care restructurare? O întrebare de bun simț cîtă vreme despre această restructurare, dacă o fi așa ceva în persoana fizică a lui Mihai Tudose, știu doar el și jurnaliștii care se întrec în a da pe surse informații despre această măreață idee. După ședință, Liviu Dragnea a ținut o conferință de presă.

Din talmeș-balmeșul care a fost conferința – fiecare fătucă și fiecare guguștiuc a întrebat ce i-a trecut prin cap în acel moment, lipsit de un purtător de cuvînt care să organizeze cît de cît discuția, Liviu Dragnea a dat răspunsuri în doi peri, cele mai multe gen date între dormitor și wc, în trecere prin sufragerie – am aflat despre ditamai reuniunea c-a decis numirea unui înlocuitor al Doinei Pană la Ministerul Apelor și Pădurilor și despre convocarea unei noi reuniuni la finele lui ianuarie 2018. Doar atît?

Firește că n-a fost doar atît. Toată presa, chiar și cea care nu e Te- FeListă, a publicat amănunte menite a confirma adevărul că lideri PSD s-au reunit la București, la începutul lui 2018, pentru a se lua de păr. Sau mai precis pentru a continua ceea ce au început încă din ianuarie 2017, din prima lună de guvernare.

Și cum o ședință nu le-a fost de ajuns pentru asta, au convocat încă una, la finele lui ianuarie 2018.