Un sfert din populația României este știrbă din cauza fumatului, alimentație și a nespălatului pe dinți
- Maria Dima
- 17 noiembrie 2017, 19:15
Statisticile arată că o treime dintre românii care ajung la medicul stomatolog prezintă o edentaţie accentuată (lipsa dinților), în schimb ce mai mult de un sfert din populaţia totală a României, în special cea din mediul rural, suferă de o edentaţie totală poziţionând ţara noastră în topul statelor care înregistrează cele mai grave şi accentuate probleme dentare din Europa.
Aceasta este una din temele dezbătute de peste 500 de stomatologi români şi străini în cadrul celei de-a IV-a ediţii a SKY Fast&Fixed Forum, care se desfăşoară în perioada 17-18 noiembrie, la Timişoara. Tot aici sunt prezentate cele mai noi descoperiri în implantologie. ''Edentaţia totală ar putea deveni o afecţiune ce va ţine de domeniul trecutului, cercetarea ştiinţifică medicală stomatologică, tratamentele inovative, tehnologia şi echipamentele medicale de ultimă oră demonstrând în secolul XXI că stomatologia contemporană îmbunătăţeşte substanţial calitatea vieţii unui pacient cu deficienţe dentare'' , declarat vineri dr. Florian Obădan, organizatorul evenimentului, citat de Agerpres.
Medicii au subliniat că principalii factori de risc - fumatul, alimentaţia, poluarea - sunt coroboraţi cu nivelul de trai scăzut, al educaţiei medicale deficitare şi, totodată, cu o igienă dentară precară sau inexistentă, la care se adaugă neprezentarea periodică la medicul dentist.
''Totuşi, pentru pacienţii care prezintă o edentaţie parţială sau totală şi care se prezintă la medic, tratamentul cu implant dentar, recent şi de tip fast&fixed (în aceeaşi zi) reprezintă astăzi soluţia revoluţionară stomatologică care îmbunătăţeşte substanţial calitatea vieţii acestor pacienţi, iar în România se înregistrează constant o creştere a interesului pacienţilor faţa de tratamentele cu implanturi dentare'', au punctat stomatologii.
Stomatologii susţin că incidenţa edentaţiei parţiale sau totale este din ce în ce mai mare în rândul populaţiei din cauza lipsei unei educaţii medicale coerente în prevenţia dentară.