Decizii majore în coaliția de guvernare: Indemnizația pentru mame se plafonează, salariile din MAI cresc, pensiile speciale vor fi modificate

Decizii majore în coaliția de guvernare: Indemnizația pentru mame se plafonează, salariile din MAI cresc, pensiile speciale vor fi modificate

Liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au decis, luni, împreună cu premierul Mihai Tudose, să modifice o serie de legi cu impact social major.

"Premierul si ministrul Muncii au prezentat cateva chestiuni de principiu, iar cea mai importanta este ca legea (pensiilor speciale, n.red.) introduce o distorsiune majora in sistemul de pensii, adica pensile speciale ajung sa fie mai mari decat salariul net pe care il are salariatul respectiv. Trebuie facuta o corectie si principiul prezentat de premier este ca pensia sa nu poata sub nicio forma sa depaseasca salariul. Nu se micsoreaza nicio pensie dintre cele din momentul de fata, dar rezolvarea problemei este urgenta, pentru ca impactul bugetar pe anul viitor nu va putea sa fie sustinut", a anuntat presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu.

Întrebați cum se va calcula pensia specială, Dragnea a evitat răspunsul:

"Nu le-am cerut sa vina azi cu proiectul de Ordonanta, este o decizie a Guvernului, ne-au prezentat mai multe variante. Pensiile aflate in plata nu scad, pensiile care ar avea prin calculul actual o crestere mai mare decat salariul sa nu poata sa depaseasca salariul si sa fie indexate doar cu indicele de inflatie. Riscul mare este daca nu se intervince, impactul de azi de 6 mld de lei pt aceste pensii, sa ajunga in doi ani de zile poate la 15 mld", a spus acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii coaliției au mai anunțat că salariile angajaților din MAI se vor majora cu 10%, iar indemnizația pentru mame se va plafona, cel mai probabil pragul maxim fiind sub 10.000 de lei.