Sevil Shhaideh va ocupa și în Cabinetul Tudose funcția de vicepremier, precum și portofoliul de la Ministerul Dezvoltării. Ea a fost propunerea cu care liderii PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au dus la Cotroceni în decembrie 2016, după alegerile parlamentare. Atunci, președintele Klaus Iohannis a refuzat desemnarea acesteia, motivând că a cântărit „cu grijă argumentele pro și contra” și a decis să nu accepte nominalizarea.
Presa a speculat atunci că șeful statului a respins propunerea Sevil Shhaideh premier date fiind legăturile soţului acesteia cu Guvernul sirian.
La momentul la care a făcut propunerea, Liviu Dragnea spunea că Sevil Shhaideh este loială, corectă şi cinstită, fiind singura persoană din partid în care are încredere că poate pune în practică programul de guvernare.
Chiar dacă liderul PSD l-a amenințat pe Klaus Iohannis, spunând imediat după ce a ieșit de la consultările cu șeful statului că ''dacă preşedintele nu acceptă, ne vedem în altă parte. Prima dată, la CCR'', Dragnea a revenit cu o altă propunere în persoana lui Sorin Grindeanu, premier pe care apoi l-a demis prin moțiune de cenzură la nici șase luni de la guvernare.
Premierul interimar Sorin Grindeanu a criticat-o dur pe Shhaideh din cauza întârzierii lansării programului PNDL 2, în perioada cât a fost în conflict cu PSD și liderul Liviu Dragnea când a refuzat să demisioneze din funcție.
"Din păcate, doamna ministru Sevil Shhaideh, în coordonarea căreia se află acest program extrem, extrem de important a avut la dispoziție cinci luni să facă ceva și nu a făcut nimic. Acum o lună și jumătate am avertizat-o că sunt întârzieri și că primarii încep să-și piardă răbdarea. Nu m-a ascultat. Acum două zile am avertizat-o și public că sunt întârzieri nepermise. A doua zi după avertismentul meu public și-a amintit brusc de PNDL și a dat comunicat că îi va da drumul. Trăim o perioadă în care nu-mi doresc ca un program de o asemenea importanță să fie folosit în scopuri politice", spunea Grindeanu, în urmă cu o săptămâna.
Imediat după această declarație, Sevil Shhaideh, a spus că se gândește să îi facă o plângere penală lui Sorin Grindeanu pentru acuzații mincinoase. Apoi vicepremierul a semnat un contract de finanțare de peste 42 milioan lei, prin Programul Operațional Regional, pentru infrastructura rutieră din județul Galați.
Cine este Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh are 52 de ani, este de religie musulmană, absolventă a Academiei de Științe Economice (ASE). Timp de aproape 20 de ani a lucrat în Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie condusă, din 2004 şi până în vara acestui an, de Nicuşor Constantinescu. În ultima declaraţie de avere, ea a menţionat un apartament în Constanţa, precum şi mai multe proprietăţi din Siria ale soţului ei, Shhaideh Akram.
Ea a absolvit în anul 1987 Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică a ASE şi are un masterat în Managementul Proiectelor de Afaceri obţinut la Universitatea Ovidius din Constanţa. De asemenea, are mai multe specializări - expert în administraţia publică, manager ONG, obţinute în SUA din partea USAID, în anii ’90 şi la începutul anilor 2000.
Primul său loc de muncă a fost la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, ca analist programator, în perioada 1987 - 1991, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager de sisteme informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa.
Din 1993, Sevil Shhaideh s-a angajat la Consiliul Judeţean Constanţa, unde până în 2007 a ocupat funcţia de director de sisteme informatice, în timp între 2007 şi 2012 a fost director general în Direcţia Generală de Proiecte din Consiliul Judeţean Constanţa. De asemenea, între 2007 şi 2012 a fost şi coordonator în cadrul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ocupându-se, printre altele, de elaborarea amendamentelor cu privire la actele normative ce reglementează administraţia publică locală.
În 2015, Sevil Shhaideh a fost numită secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în perioada în care ministru era Liviu Dragnea. După demisia acestuia din funcţia de ministru, Sevil Shhaideh a preluat prerogativele sale, conducând Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din mai până în noiembrie 2015. La învestirea în funcţia de ministru, ea a jurat pe Coran.
Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar martori la acel eveniment au fost preşedintele Consiliul Judeţean Constanţa din acea perioadă, Nicuşor Constantinescu, dar şi Liviu Dragnea. La momentul numirii ei în Ministerul Dezvoltării, a apărut informaţia conform căreia Liviu Dragnea i-ar fi fost naş, însă liderul PSD a negat, precizând că în religia musulmană nu există naşi şi că el doar a fost martor, alături de alţii, la căsătoria acesteia.
Sevil Shhaideh s-a aflat la un moment dat şi pe lista de parlamentari a PSD Constanţa pentru alegerile din 11 decembrie 2016, pe un loc eligibil, dar în cele din urmă nu a mai candidat.
În declarația de avere din luna mai a acestui an, când era consilier la Ministerul Dezvoltării, ea scria că are un apartament de 47 de mp în Constanţa, dobândit în 1994. Ea are trecute și proprietăţile din Siria ale soţului ei, Shhaideh Akram. Una dintre acestea este un apartament de 95 de mp, dobândit în 1993 prin cumpărare, locul în care se află fiind şters din document. Alte două apartamente, de 145 şi de 180 de mp, se află în Damasc, primul fiind construit în 2003 şi cel de-al doilea fiind cumpărat în 2013.
Sevil Shhaideh are două conturi în lei deschise în 2011 la Raiffeisen Bank, unul de 423.817 lei şi celălalt de 167.004 lei. Ea a acordat în nume personal un împrumut de 20.000 de euro lui Chhide Bachir. Ea mai are un credit la BRD de 60.000 de lei, contractat în 2012 şi scadent în noiembrie 2017. În aceeaşi declaraţie de avere, ea are trecute venituri de 30.647 de lei ca secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, 61.900 d elei ca ministru şi 92.969 de lei ca membru într-un consiliu al Eximbank. Conform declaraţiei de interese, este acţionar la Coremar (cupon gratuit) şi la Rosyr International SRL, firmă radiată. De asemenea, este şi vicepreşedinte la Asociaţia Dispeceratul Civic.
Soţul lui Sevil Shhaideh este de origine siriană şi a absolvit în 1984 Universitatea Tishreen din oraşul sirian Lattakia, iar în 2010 şi-a luat doctoratul în Economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi pe cel în Ştiinţe Agronomice la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Din anul 1988 şi până în 2010, el a lucrat la Ministerul Agriculturii din Siria, unde a deţinut, între altele, funcţia de şef al Departamentului de Fructe tropicale şi subtropicale. În paralel, în această perioadă, timp de trei ani a fost angajat al unei companii din Damasc, îndeplinând funcţiile de editor şi "comentator de documentare".