Iranul îi dă ”sfaturi” lui Trump

Iranul îi dă ”sfaturi” lui Trump

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, îl sfătuieste pe președintele american Donald Trump să discute cu gazdele sale saudite cum să evite un alt atac terorist, precum cel din 11 septembrie 2001.

„Sfatul” este dat cu ocazia vizitei acestuia din urmă în Arabia Saudită. Mohammad Javad Zarif a publicat într-un editorial în ziarul de limbă arabă ce apare la Londra, Al Araby Al-Jadeed, duminică.

 

"(Trump) trebuie să intre în dialog cu aceștia (saudiții) cu privire la modalitățile de a preveni terorismul și să împiedice „takfirii” să continue să alimenteze vâlvătaia din regiune”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul și Arabia Saudită rivalizează pentru supremație în zona orientului Mijlociu și se acuză reciproc că sponsorizează milițiile fundamentaliste islamice ce luptă în zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

 

Unii critici ai Arabiei Saudite susțin că viziunea sa strictă asupra islamului încurajează extremismul musulman sunnit, numit „takfir” iar alții critici atribuie în mod direct regatului saudit responsabilitatea pentru atacurile teroriste de la New York din 11 septembrie 2001.

Arabia Saudită neagă orice legătură cu cei 19 de atacatori - dintre care majoritatea erau cetățeni saudiți - care au ucis aproape 3000 de persoane în anul 2001.

La un eveniment de campanie din februarie anul trecut, Trump însuși a sugerat sprijinitorilor săi că Arabia Saudită ar putea fi în spatele atacurilor.

Un general iranian a respins cererile secretarului de stat american Rex Tillerson adresate președintelui iranian Hassan Rouhani de a pune capăt programului de înarmare cu rachete balistice al Teheranului și de a înceta sponsorizarea organizațiilor militante precum Hezbolah care sunt incluse de către SUA în ceea ce ei numesc „rețeau terorismului".

 

Generalul de brigadă, Masoud Jazayeri, locțiitorul șefului Marelui Stat major iranian, a declarat că remarcile lui Tillerson reflectă „ignoranța acestuia în ceeace privește Iranul", informează agenția de știri iraniană, IRNA.

„Politicile și obiectivele de apărare ale Iranului urmează o tendință stabilită care nu poate fi afectată de niciun element extern", a declarat generalul Jazayeri. Forțele de securitate și structurile militare iraniene sunt conduse de către adepți ai curetului conservator iranian, și se află în subordinea directă a ayatollahului Ali Khamenei, președintele iranian ne având autoritate asupra forțelor armate.

Sâmbătă, secretarului de stat american, Rex Tillerson, a declarat la Riad: „Rouhani, dacă ar vrea să schimbe relația Iranului cu restul lumii, acesta este un lucru pe îl poate face.”