Cel mai căutat om din România este așteptat, astăzi, la Înalta Curte
- Magda Spiridon
- 31 ianuarie 2017, 07:00
Dat în urmărire internațională, fostul deputat Sebastian Ghiță are termen la Înalta Curte, în dosarul în care este judecat pentru că l-ar fi mituit pe Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploieşti
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost dat în urmărire internaţională de Reţeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriţilor (ENFAST), o platformă de coordonare a inspectoratelor naţionale de poliţie creată de Agenţia UE a poliţiei (Europol). Numele, imaginea şi semnalmentele lui Sebastian Ghiţă figurează pe site-ul ENFAST, cerându-se arestarea preventivă sub acuzaţile de infracţiuni de corupţie şi spălarea banilor.
Pe 18 ianuarie, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a anunţat că a cerut explicaţii Interpolului referitor la faptul că pe site nu apare poza lui Sebastian Ghiţă, având în vedere că este dat în urmărire internaţională. Kovesi a precizat că Poliţia Română trebuie să răspundă de dispariţia lui Ghiţă, precizând că dispariţia fostului deputat a fost raportată procurorului de caz foarte târziu, respectiv după aproximativ 16 ore.
Dispărut din decembrie anul trecut
Anchetat în mai multe dosare, Ghiță nu a mai fost văzut de pe 19 decembrie 2016, când a fost la un eveniment al SRI. Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare în lipsă, după ce a încălcat măsura controlului judiciar, fiind dat în urmărire naţională şi internațională. Astăzi, el ar trebui să se prezinte la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA, alături de Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploiești, cei doi fiind acuzați de fapte de corupție.
În dosarul în care este judecat astăzi la Instanța Supremă, Sebastian Ghiță este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani, iar Iulian Bădescu este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.
Finanțări nerambursabile
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în cursul anului 2013, Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului și ordonator principal de credite, instigat de Sebastian Ghiță, ar fi acordat ilegal unui club sportiv susținut de cel din urmă - CSU Asesoft Ploiești - o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei, care constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și un folos necuvenit obținut de asociația respectivă.
Finanțarea ar fi avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul ”Promovarea sportului de performanță”, organizată de Clubul Sportiv Municipal Ploiești, aflat sub autoritatea Consiliului Local Ploiești.
"Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situat în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpați", se arată în rechizitoriul DNA.
Conform procurorilor, Sebastian Ghiță ar fi disimulat, în perioada septembrie 2013 — ianuarie 2014, adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM, din contul unei firme controlate de acesta către o societate administrată în fapt de Iulian Bădescu.
Ulterior, fostul primar al Ploieștiului ar fi transferat această sumă de bani către o altă societate controlată de deputatul Sebastian Ghiță, ”justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită”.