Alertă internațională. Arde jumătate din petrolul saudit
- Tudor Borcea
- 15 septembrie 2019, 16:03
Instalațiile gigantului petrolier Aramco, lovite sâmbătă de dronele rebelilor yemeniți, reprezintă 5% din producția mondială de țiței.
Producția de petrol a Arabiei Saudite, cel mai mare exportator mondial al „aurului negru”, a fost redusă temporar la jumătate, după atacul de sâmbătă care a provocat uriașe incendii la instalațiile companiei Aramco din Abqaiq și Khurais, în estul regatului.
Potrivit postului tv Al Masirah, 12 drone au fost folosite pentru acest dublu atac efectuat la o mie de kilometri de Sanaa, capitala Yemenului, controlată de cinci ani de reelii huthi.
Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat, ieri, că atacurile au dus la „suspendarea provizorie a producției” în cele două locații afectate, ceea ce reprezintă 50% din producția totală a gigantului Aramco. Instalațiile oprite temporar produceau, în condiții normale, 5,7 milioane de barili pe zi, adică aproximativ 5% din producția zilnică mondială de țiței.
Rafinării cheie
Situl Abqaiq, situat la 60 km sud-vest de Dahran, sediul principal al gigantului petrolier, găzduiește cea mai mare fabrică de prelucrare a petrolului a companiei. Khurais este unul dintre principalele câmpuri petroliere ale Aramco.
În funcție de amploarea pagubelor, Aramco își va folosi planurile de urgență și va apela la rezervele sale de petrol, în timp ce administrația americană s-a declarat pregătită să apeleze la rezervele petroliere de urgență ale SUA, dacă este necesar, pentru a compensa orice perturbare a piețelor petroliere ca urmare a atacului de sâmbătă, a declarat secretarul american al Energiei, Rick Perry.
Atacul a intervenit în momentul în care Aramco își pregătea intrarea la bursă, care va avea loc „curând”, potrivit noului PDG, Amin Nasser.
SUA condamnă Iranul, Teheran neagă
În timp ce prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed din Salman, a afirmat, în timpul unei conversații cu Donald Trump, că regatul „are voința și va răspunde acestei agresiuni teroriste”, Casa Albă a „condamnat ferm atacul”.
Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a fost mai explicit:"Iranul a lansat un atac fără precedent asupra furnizării globale de energie. Solicităm tuturor țărilor să condamne public și fără echivoc atacurile Iranului”.
„Astfel de acuzații și observații sterile și orbe sunt de neînțeles și fără sens”, a declarat ministrul iranian de externe, Abbas Mousavi, sugerând că acestea sunt menite să justifice „acțiunile viitoare” împotriva Iranului. ONU, țările din Golf și Egiptul au condamnat la rândul lor atacul yemenit.
Arme sofisticate în atacuri transfrontaliere
Potrivit experților, atacurile asupra celor două rafinării saudite arată că rebelii yemeniți dispun de arme sofisticate și constituie o amenințare serioasă pentru Arabia Saudită, în special pentru instalațiile ei petroliere.
Într-un comunicat, rebelii huthi, facțiune yemenită susținută politic de Teheran, marele rival regional al saudiților, au revendicat „o operațiune de anvergură contra rafinăriilor din Abqaiq și din Khurais”.
Rebelii, care revendică regulat atacuri cu drone și cu rachete în Arabia Saudită, afirmă că acționează astfel ca ripostă a raidurilor aeriene saudite în Yemen, după 2015, la un an de la declanșarea războiului din Yemen de către rebelii huthi.
Atacurile rafinăriilor saudite se adaugă tensiunilor crescute în Golf, după atacurile și actele de sabotaj asupra mai multor petroliere, vara aceasta, imputate de SUA și de saudiți Iranului, care iarăși a negat orice implicare.