Operațiunea Yellowhammer. Ce-i așteaptă pe britanici în caz de Brexit fără acord
- Tudor Borcea
- 12 septembrie 2019, 11:08
Autoritățile britanice prevăd perturbații în 12 domenii cheie în caz de ieșire a Regatului Unit din UE fără acord
Starea de pregătire a publicului și a sectorului de piață în cazul unui Brexit fără acord rămâne „scăzută” în Marea Britanie, unde amenințarea de congestionare a porturilor ar putea provoca penurie de medicamente și produse alimentare, potrivit unor documenteoficiale făcute publice.
Deputații britanici au votat săptămâna trecută pentru a forța guvernul să publice detaliile „Operațiunii Yellowhammer”, pusă la punt în caz de Brexit fără acord, informează AFP.
Având în vedere un astfel de scenariu, autoritățile britanice prevăd perturbări pe termen scurt în 12 domenii-cheie, inclusiv aprovizionarea cu apă și alimente, sănătate, transport și granițe, precum și posibilitatea „unor tulburări publice”.
Proiectul britanic de eliminare a controalelor la frontiera irlandeză "s-ar dovedi probabil nesustenabil din cauza riscurilor semnificative economice, legale și de biosecuritate", potrivit acestui document, care evocă posibilitatea apariției unei piațe neagră în comunitățile de frontieră.
Potrivit documentelor pentru Operațiunea Yellowhammer, din 2 august, până la 85% din camioanele britanice s-ar putea să nu fie în măsură să treacă de controalele vamale franceze, în cazul Brexit fără acord, ceea ce duce la o scădere cu "40 la 60% a nivelului actual de trafic. Aceste tulburări ar putea dura trei luni și „pot avea un impact asupra furnizării de medicamente și echipamente medicale”, precum și asupra produselor proaspete.
"Starea de pregătire a publicului și a sectorului de piață (...) vor rămâne slabe (...) din cauza absenței unei viziuni clare asupra formei de ieșire din Uniunea Europeană", potrivit documentelor. Gibraltar ar putea fi afectat în special din cauza punerii în aplicare a controalelor vamale la frontiera sa cu Spania.
Raportul invocă, de asemenea, confruntări în zonele de pescuit între pescarii britanici și străini, avertizând, de asemenea, cu privire la „o eventuală creștere a tulburărilor publice și a tensiunilor comunitare”.
Guvernul a subliniat că „actualizează” documentul. "Documentul descrie ce s-ar putea întâmpla în cel mai rău scenariu", a declarat ministrul însărcinat cu Brexit, Michael Gove.
Dar aceste avertismente exercită o presiune suplimentară asupra premierului Boris Johnson, care a promis că va realiza Brexit-ul până la 31 octombrie, cu sau fără un acord cu Uniunea Europeană.
În plus, miercuri, justiția scoțiană a declarat „ilegală” suspendarea controversată a Parlamentului până la 14 octombrie, cu doar două săptămâni înainte de data stabilită pentru Brexit.