România, codașa UE! Dezastru pentru Sănătate. Cheltuieli mici, salarii mari

România, codașa UE! Dezastru pentru Sănătate. Cheltuieli mici, salarii mari

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește banii alocați pentru Sănătate, deși salariile au crescut mult.

Potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, România este statul din Uniunea Europeană care a alocat pentru sănătate cel mai mic procent din Produsul Intern Brut (5%), în anul 2016. Procentul reprezintă jumătate din media la nivelul UE (10%).

   Cheltuielile curente cu asistența medicală în Franța au fost echivalente cu 11,5% din PIB, mai mult decât în ​​orice alt stat membru al UE, în 2016.

Pe următoarele locuri se află Germania (11,1%) și Suedia (11,0%), în condițiile în care media la nivelul Uniunii Europene a fost de 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News

La polul opus, cheltuielile curente cu asistența medicală au reprezentat mai puțin de 7,5% din PIB în 12 state membre, România înregistrând cel mai mic raport (5,0%).

Deși Luxemburg are cel de-al doilea raport cel mai mic dintre cheltuielile de asistență medicală și PIB, acesta este o reflectare a nivelului ridicat al PIB-ului din Luxemburg, notează Eurostat.

Comparativ, în Bulgaria, cheltuielile cu sănătatea sunt echivalente cu 8,23% din PIB, în Ungaria cu 7,13% din PIB, iar în Polonia cu 6,52% din PIB.

Conform datelor Eurostat, procentul din PIB alocat sănătăţii a crescut uşor în România, de la 4,94% în 2015 până la 4,99% în 2016, pentru ca în 2017 să ajungă la 5,16%.