Capcana rusă pentru președintele Ucrainei Zelenski: prizonierul cerut de Olanda și zborul MH 17 doborât în Donbas
- Ioan Bujor
- 5 septembrie 2019, 06:13
Constituirea Radei Supreme, Parlamentul Ucrainei, și numirea noului Guvern ucrainean a dat un impuls masiv actualei puteri de la Kiev, aflată sub tutela deplină a președintelui Volodymyr Zelenski.
Preluarea completă a puterii de către el și Partidul său nou înființat, Servitorul Poporului, a făcut ca să dețină astăzi instrumentele unor negocieri politice serioase inclusiv cu Rusia lui Vladimir Putin în privința anexării Crimeii și agresiunii militare din Estul Ucrainei, blocării strâmtorii Kerci transformată în strâmtoare rusească și anexarea rampantă a Mării de Azov. Cu toate responsabilitățile aferente.
Una din prioritățile anunțate și marile angajamente ale președintelui Ucrainei a fost eliberarea prizonierilor. Iar Ucraina are câteva figuri importante, personalități arestate în Crimeea pentru rezistența în fața Rusiei dar și marinarii arestați de Moscova în strâmtoarea Kerci.
Este vorba despre regizorul ucrainean de film Oleg Sentsov, de Volodymyr Balukh, Pavlo Hryb și Mykola Karpyuk, dar și cei 24 marinari ucraineni capturați de către Rusia în strâmtoarea Kerci în noiembrie 2018.
Despre schimbul de prizonieri, Președintele Zelenski a anunțat, la 23 august că e implicat personal în această temă și că primele rezultate se vor vedea în zilele viitoare. A trecut și 1 septembrie și schimbul de prizonieri nu a mai avut loc. O asemenea mișcare la început de mandat parlamentar și guvernamental, după asumarea deplinei responsabilități a puterii în Ucraina, ar însemna enorm pentru vizibilitatea și imaginea președintelui Zelenski și ar crea premize importante pentru întregul său mandat, sub auspicii pozitive.
De această realitate sunt conștienți și rușii, și Vladimir Putin, și serviciile de informații militare, de aceea a apărut un impediment de prim rang. Brusc, peste noapte, Vladimir Putin a adăugat pe lista prizonierilor ruși reclamați la schimb pe Volodymyr Tsemakh, cetățean ucrainean, șef al apărării anti-aeriene din regiunea separatistă Donetsk orchestrată de Rusia, începând din octombrie 2014.
Numele său este legat de una dintre cele mai briliante și de succes operațiuni ale SBU, serviciile de informații ucrainene, care l-au arestat la el în casă, la 27 iunie, aflată la 20 km de granița cu Rusia, după care l-au extras de pe teritoriul separatist și l-au adus în zona controlată de autoritățile legitime de la Kiev.
Deși nu era șeful apărării la data tragediei, Tsemakh a fost implicat în doborârea zborului Malaysian MH17 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, în iulie 2014, tragedie care a dus la moartea a 298 de persoane, pasageri și membri ai echipajului.
Fost comandant al apărării anti-aeriene, Tsemakh era unul din puținii care puteau manevra aruncătorul BUK implicat în doborârea avionului, transportat în Rusia, tăiat și distrus ulterior. Partea recunoscută este doar aceea că Tsemakh a participat la transportarea peste graniță și la tăierea lui, nicidecum la tirul și doborârea avionului de linie.
Tsemakh, este unul dintre cei 4 anchetați de comisia internațională și ascunși în străfundurile Rusiei, 3 cetățeni ruși și unul ucrainean dovediți ca implicați în tirul respectiv. Însă azi martorul important și valoros – dacă nu chiar făptuitorul essential - se află în închisoarile ucrainene, este anchetat pentru terorism – participarea la luptele împotriva armatei ucrainene din pozițiile separatiștilor, trupelor ruse și pro-ruse din Donetsk și Luhansk.
El poate spune multe în legătură cu doborârea zborului MH 17, un Boeing 777, de către armata rusă, dispozitivul anti-aerian rus BUK, operat de trăgători ruși din armata rusă.
Tsemakh nu se afla pe lista originară a prizonierilor ce trebuiau schimbați între Rusia și Ucraina în războiul din Donbas, dar a fost adăugat de către Vladimir Putin în ultimul moment. Astfel, Moscova a creat o dilemă majoră pentru Ucraina și Zelenski, pentru a-și menține angajamentul pentru schimbul de prizonieri, care a creat o așteptare majoră în societate și o presiune prin angajamentul personal, dacă, în contrapartidă înseamnă să fie eliberat și Tsamakh, căutat de grupul internațional de investigație și de procurorul general al Olandei în cazul MH 17.
Dacă e trimis în Rusia nu va mai putea fi anchetat iar probele pe care le deține sau le poate furniza, propriile declarații clarificatoare în cazul doborârii avionului de linie, nu vor putea fi utilizate în justiție pentru a proba dincolo de orice dubiu responsabilitatea Rusiei lui Putin.
În plus, dacă Tsamakh ar ajunge în Rusia, solicitarea olandeză fiind ignorată, acest pas ar crea o problemă bilaterală majoră și una între Ucraina și UE. Practic bucuria eliberării marinarilor ucraineni nevinovați, care traversau strâmtoarea Kerci și au fost atacați de trupele ruse, și a personalităților ucrainene ce-și apărau țara și convingerile după anexarea Crimeii, afirmând că e teritoriu ucrainean, ar fi contrabalansată de apariția unor tensiuni majore dar justificate în raport cu Uniunea Europeană.
Evaluările sunt în curs, negocierile, probabil, în dezvoltare. În funcție de aceste negocieri, perspectiva schimbului de prizonieri care să creeze premize favorabile unei reuniuni în format Normandia, pentru a discuta situația din regiunea ocupată din Donbas, poate fi una avantajoasă, optimistă sau, din contra, una fără perspectivă, în ciuda angajamentelor și discuțiilor dinaintea summitului G7, la vizita Președintelui Vladimir Putin în Franța.
Procurorul general al Olandei a cerut formal ca Tsemakh să fie interogat de către comisia de investigare din care fac parte și autoritățile ucrainene. O scrisoare formală a fost dată publicității pe surse, fiind ulterior confirmată de către Amsterdam în presa olandeză.
În plus, presiunile asupra Kievului de la nivel european au crescut, concomitent cu dorințele Ucrainei de sprijin pentru reforme și de apropiere de Uniunea Europeană. Dilema rămâne, negocierile nu sunt închise iar perspectiva schimbului de prizonieri așteaptă o concluzie.