Anul nou în lume. De ce sparg danezii farfurii la uşile prietenilor

Anul nou în lume. De ce sparg danezii farfurii la uşile prietenilor

Pentru că aşa se bucură ei de venirea Anului Nou! Danezii păstrează un an întreg farfuriile mai…fragile, pe care le sparg cu voioşie la uşile prietenilor în noaptea de Revelion, deoarece tradiţia spune că dacă sunt mai multe cioburi, gazdele vor avea mai mult noroc.

Danezii nu sunt singurii care îşi manifestă într-un mod aparte bucuria, fiecare popor are obiceiuri de Anul Nou care la prima vedere par ieşite din comun.

Noroc, persoane înalte şi urs polar

În Belgia, fermierii le urează de Anul Nou "La mulţi ani!" şi animalelor, pentru că astfel cred ei că le va merge bine în gospodărie tot anul. Irlandezii îşi pun membrii familiei şi prietenii să intre în casă pe uşa din faţă şi să iasă pe cea din dos (astfel ei alungă ghinioanele şi cheamă norocul. Englezii au pretenţii în ceea ce priveşte primul oaspete care le trece pragul după miezul nopţii. Ei preferă o persoană înaltă, cu părul negru, pentru că ea le aduce norocul în casă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elveţienii cred că vor avea un un an nou reuşit dacă lasă să le cadă din farfurie…puţină frişcă. Gongul de la miezul nopţii sună de 108 ori în Japonia, această cifra semnificând numărul de păcate pe care le face un om timp de un an (se spune că ascultând gongul, ei se purifică). În Canada, de Revelion se spune că este timpul pentru "baia ursului polar", iar persoane de toate vârstele înoată în apa aproape îngheţată.

Caipirinha, 12 boabe de struguri …

În Statele Unite, sărbătorirea Anului Nou diferă de la casă la casă, pentru că tradiţiile derivă din culturi diferite. Unele mese pot să cuprindă friptura de vacă sau curcan, piure de cartofi cu sos de fructe de pădure sau fasole verde, ca desert prăjiturele sau plăcinte, iar ca băutură tradiţională Eggnog (din ouă, lapte, zahăr şi câteodată puţin rom).

În Brazilia, Revelionul se sărbătoreşte cu mult fast şi imaginaţie, bineînţeles. Petreceri în aer liber, focuri de artificii, muzică şi mii de oameni îmbrăcaţi în alb, iar pe lângă tradiţionala şampanie, brazilienii ciocnesc şi un pahar de Caipirinha (cocktailul naţional). Sărbătoarea de Anul Nou ţine în Africa de Sud ţine o săptămână întreagă, şi atât localnicii, cât şi turiştii, participă la diversele parade organizate cu această ocazie.

La spanioli există tradiţia celor 12 boabe de struguri. Secretul este să termini de mâncat boabele atunci când ultimul gong indică trecerea în noul an. Dacă reuşeşti, vei avea noroc! Ruşii zic "Anul va fi aşa cum îl întâmpini. De aceea, gospodinele pregătesc multe bucate, pentru ca anul nou să fie roditor şi bogat (pe masă se pun aproximativ zece feluri de mâncare). În Grecia se coace pâine în care se ascunde un bănuţ. Cine găseşte bănuţul acela va fi cu noroc tot anul. În Italia cine vrea să aibă noroc în noul an, în noaptea de revelion poartă lenjerie roşie peste care îmbracă ceva nou, ceva vechi şi ceva de împrumut!

În Scoţia, ţara castelelor cu stafii, norocul îl aduce primul venit în casă , care trebuie să fie un bărbat înalt, brunet care are într-o mână o bucată de fier şi un pantof, şi în cealaltă mână o sticlă de whisky! Olandezii mănâncă gogoşi rotunde. Acestea simbolizeaza închiderea unui ciclu de viaţă şi se spune că aduc noroc. O tradiţie deosebită o reprezintă vizitele pe care le fac olandezii în noaptea de Anul Nou la rude şi prieteni, iar cei care primesc oaspeţi trebuie să îi întâmpine pe aceştia cu masa plină.

Lista obiceiurilor de prin lume adunate este lungă, esenţialul este că toate au un scop comun: să aducă un An Nou plin de noroc, sănătate şi fericire!