Documentarul difuzat de National Geographic, de la ora 19.00, ne poartă într-o călătorie captivantă despre viaţa puţin cunoscută a leoparzilor.
Una dintre cele mai fascinante feline trăieşte în mlaştinile din Mombo, un loc din delta Okavango, Botswana. Un prădător de excepţie, aproape silenţios, uneori invizibil, dar, atunci când se arată, uimitor prin frumuseţe.
Când Legadema ("Lumina din cer") a făcut primii ei paşi nesiguri în lumina soarelui, la numai opt zile de la naştere, Dereck şi Beverly Joubert, cineaşti premiaţi şi exploratori rezidenţi ai National Geographic, au fost acolo şi au urmărit totul.
Pe parcursul următorilor trei ani, ei au surprins pe peliculă o poveste impresionantă despre supravieţuire în sălbatica Africă. Povestea este cu atât mai atrăgătoare, cu cât comentariul este asigurat de inegalabilul Jeremy Irons.
Despre viaţă şi moarte
O mamă leopard şi primul său pui supravieţuitor din şase înfruntă babuinii care-i asaltează sau evită hienele necrofage într-o luptă permanentă de a supravieţui.
Cuplul Joubert a înregistrat toate experienţele mamei în detalii incredibile, făcând mari eforturi pentru a nu interveni în existenţa sălbatică a leoparzilor. Ei au urmărit primele etape de dezvoltare ale puiului, care l-au pregătit pentru viitor, precum şi comportamentul deliberat misterios al mamei sale, menit să ţină departe prădătorii ce ar fi putut râvni la puiul său.
O descoperim pe Legadema progresând de la vânarea lăcustelor şi a veveriţelor la cea a porcilor, impala şi chiar a agresivilor babuini. Un moment emoţionant şi neaşteptat este acela când, aflată aproape de culmea maturităţii, ucide o femelă babuin şi descoperă, apoi, un pui încă agăţat de trupul mamei sale.
Spre surprinderea cercetătorilor, în loc să ucidă puiul, Legadema se întinde protectoare lângă el şi chiar îl ridică pentru a-l proteja de o hienă aflată în apropiere.
Este dezvăluită şi relaţia dintre leoparzi şi rudele lor mai mari şi mai puternice, leii, care sunt capabili să ucidă un adult. Leoparzii îşi folosesc însă cu iscusinţă avantajele pentru a-şi depăşi adversarii mai voinici, între altele încheietura fixă care le permite să urce cu repeziciune în cel mai înalt copac. Aşadar, pentru a supravieţui, trebuie să-şi cunoască teritoriul în detaliu, locul exact al fiecărui copac şi al fiecărei tufe... o hartă pentru supravieţuire întipărită pe retina ochiului minţii. <embed src="http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/satellite/satelliteEmbedPlayer.swf" bgcolor="#000000" flashVars="videoRef=2390&shareURL=http://video.nationalgeographic.com/video/player/nat-geo-wild/wild-all-videos/ngc-eye-of-the-leopard.html&embedConfigFileName=configWild.xml" allowFullScreen="true" name="flashObj" width="633" height="315" type="application/x-shockwave-flash" swLiveConnect="true" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></embed>