Indiferent în ce apartamente locuiesc, coreenii din nord au doar un bec, pe care îl mută de colo-colo

Indiferent în ce apartamente locuiesc, coreenii din nord au doar un bec, pe care îl mută de colo-colo

Amintiri ciudate din Coreea de Nord. Corneliu Vlad este unul dintre cei mai cunoscuţi gazetari de politică externă. În mileniul trecut, în timpul Epocii Ceauşescu, a fost corespondent de război în Vietnam şi, tot atunci, a vizitat, la interval de câţiva ani, Coreea de Nord şi Coreea de Sud. A avut amabilitatea să ne împărtăţească unele impresii ciudate.

"De ce Femeile din Coreea de Nord sunt mai urâte decât cele din Coreea de Sud"

Evenimentul zilei: Când aţi vizitat Coreea de Nord? Corneliu Vlad: Pe la începutul anilor '80, am stat o săptămână în Coreea de Nord şi pe la începutul anilor '90 tot o săptămână în Coreea de Sud. Sunt două ţări în care locuieşte acelaşi popor, la al cărui destin meditez de atunci. Atitudinea celor care râd de ei, mai ales în aceste zile, mă contrariază puţin. Coreenii sunt un popor nu numai interesant, dar si harnic şi tenace. De exemplu, în Sud, există o vorbă, o gluma: "leneş ca un japonez", o viziune total diferită faţă de ce credem noi europenii.

Ce v-a frapat mai mult din cele două vizite, ce mai ţineţi minte? Femeile din Coreea de Sud mi s-au părut mult mai frumoase. Mult, mult mai frumoase şi am întrebat cum este posibil fiind vorba, repet, de acelaşi popor. Mi s-a explicat că în Coreea de Nord oamenii nu au voie să părăsească localitatea unde domiciliază decât cu aprobare.

Adică dintr-o regiune în alta? Nu, dintr-un sat în altul nu ai voie să mergi decât cu aprobare. Şi aprobare nu prea se dă. Atunci oamenii se împreunează şi se căsătoresc în cadrul aceleiaşi familii sau în comunităţi restrânse. De aici, consangvinitate, copiii nu mai ies aşa reuşiţi. Altă secvenţă - am vizitat o grădiniţă de protocol din Phenian, capitala Coreei de Nord. Condiţiile erau extraordinare, mult peste ce ar fi fost o grădiniţă asemănătoare în România. Mobilierul arăta cum nu mai văzusem decât în filme, copiii erau fericiţi. Când am ieşit în stradă, chiar pe trotuarul din apropierea grădiniţei o femeie lucra la asfalt. Spărgea piatra având un bebeluş în spate.

În timpul vizitei în Coreea de Nord aţi fost supravegheat? Ca nicăieri. Puteţi judeca singur. Am mers împreună cu un coleg de la ziarul "România Liberă", unde lucram atunci. Am fost cazaţi într-un hotel amplasat în mijlocul unui mare parc. I-am spus, în cameră, că totul este foarte frumos, dar că este păcat de florile din plastic, ce se găseau peste tot în încăpere. Am fost la masă şi am revenit peste o oră, poate. Florile din plastic dispăruseră şi în locul lor camera era plină de superbe aranjamente florale, naturale, desigur.

Nord Coreenii primesc doar un bec indiferent câte camere au

Ce aţi mai păţit în hotel? În acel hotel nu am mai păţit nimic. Am fost surprins să aflu că în centrul capitalei Phenian, desigur tot din Coreea de Nord, se construiseră două hoteluri - gemene de câte 20 de etaje. Ele puteau primi mii de turişti, dar nu aveau decât vreo câteva zeci. Lifturile însă mergeau non-stop din ordin de partid ca să dea impresia de activitate, de dinamism. Şi pot să vă mai spun că în oricâte camere ar fi locuit o familie, primeau numai un bec. Îl deşurubau şi îl puneau în bucătărie pentru gătit şi, din nou, îl montau în baie când era cazul şi aşa mai departe dintr-o cameră în alta. Când se ardea becul primeau altul. Totul era gratis. Culoarele dintre apartamente, într-un bloc de locuinţe sunt în exteriorul clădirii, ca balcoanele. În acest fel orice vizită din exterior, orice vizită dintr-un apartament în altul pot fi supravegheate.

Ce ne puteţi spune despre cultul personalităţii? După eliberarea Coreei de sub ocupaţia japoneză la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Coreea a fost împărţită de Naţiunile Unite în două părţi delimitate de paralela 38. Coreea de Nord urma să fie administrată de către URSS, iar Coreea de Sud de către SUA. Istoria Coreei de Nord începe, astfel, prin proclamarea unei Republici Populare în 1948. În 1950, Coreea de Nord cucereşte cea mai mare parte din Coreea de Sud, declanşând Războiul din Coreea. Coreea de Nord va fi sprijinită de China şi URSS, iar Coreea de Sud de către SUA şi ONU. Războiul se va încheia cu un armistiţiu în 1953, Coreea fiind împărţită şi azi în Coreea de Sud şi Coreea de Nord de-a lungul paralelei de 38 de grade. În ultimii peste 60 de ani Coreea de Nord a fost condusă de doar doi lideri, Kim Ir-sen şi Kim Jong-il. De câteva zile a apărut un al treilea după moartea lui Kim Jong-il. Când am fost eu în vizită conduceau Kim-Ir-sen şi fiul lui. Tatăl era considerat de coreeni chiar un erou care eliberase ţara de japonezi. Fiecare delegaţie de ziarişti străini avea obligaţia să le adreseze mesaje de veneraţie. Pentru tată se folosea un ton supreme, pentru fiu unul, aproape, la fel. Noi stăteam într-o casă de oaspeţi şi încercam să realizăm aceste mesaje. Ne încurcam în termeni, ne încurcam în formulele de adresare consacrate. Eram interceptaţi în permanenţă şi translatorul nostru venea din timp în timp şi ne spunea el cuvintele potrivite în limba română, căci aşa redactam mesajul. Din toate aspectele legate de cultul personalitaţii am mai rămas impresionat de cele două muzee unde cei doi lideri îşi etalau cadourile primite. Muzeul lui Kim Ir-sen se află în vârful unui munte. Clădirea are 20 de etaje şi nici o fereastră. Muzeul fiului lui (cel care a murit recent) era şi mai interesant. În locul unor exponate se găsea câte o poză. Vedeam o imagine cu un casetofon sau un aparat de fotografiat mai modern şi o explicaţie "în folosinţă". De altfel fiul lui Kim-Ir-sen a fost un personaj foarte pitoresc şi boem în ciuda dictaturii din ţară. Actualul conducător, nepotul lui Kim-Ir-sen are cam 30 de ani şi este cel mai misterios lider de pe planetă pentru că despre el nu se ştie nimic.

Ce ne puteţi spune despre relaţia cu Ceauşescu? Îl admirau pentru demersurile pe care le făcea pentru a sta echidistant între China şi URSS. Nord-coreenii cu care am avut contact ştiau că Ceauşescu este foarte iubit de Marele lor Conducător şi se comportau ca atare.

Ce credeţi că se va întâmpla după moartea lui Kim Jong-il? Se vor uni cu siguranţă la un moment dat şi o să devină una dintre ţările cele mai importante din lume. Coreea de Nord are bogaţii fabuloase în subsol, Coreea de Sud are tehnologie. În prezent Medvedev face unele demersuri pentru a alimenta cu gaze naturale cele două ţări, printr-o conduct din Siberia. Dacă asta s-ar realiza, coreenii din nord nu şi-ar mai bombarda fraţii şi ar fi, probabil, un mic pas către conciliere. De altfel, când cele două ţări se vor uni, după peste 60 de ani de separaţie, va fi un spectacol extraordinar.

Ne puteți urmări și pe Google News