Ce-i aşteaptă pe ruşi în anul în care Vladimir Putin redevine preşedinte

Ce-i aşteaptă pe ruşi în anul în care Vladimir Putin redevine preşedinte

Inflaţie de 7% şi creştere economică de cel mult 3,7%. Acestea sunt previziunile analiştilor pentru evoluţia economiei ruse în 2012, potrivit cotidianului financiar Vedomosti.

Rusia îşi va diminua creşterea economică anul viitor, inflaţia va accelera începând cu iunie-iulie iar cursul monedei naţionale, rubla, va fi unul instabil, potrivit experţilor citaţi de publicaţia financiară rusă.

Ruşii nu ar trebui să se aştepte la un an uşor, mai ales dacă analiştii economici, care prevăd o creştere a inflaţiei de la 6,1% la circa 7% şi o diminuare a creşterii economice de la 4,4% în lunile ianuarie-noiembrie la 3,7%, au dreptate.

Situaţia economică din Europa şi Statele Unite ridică mari semne de întrebare privind evoluţia economiei globale anul viitor. Rusia nu poate scăpa neatinsă, mai ales că o posibilă recesiune globală va afecta comportamentul investitorilor şi preţul petrolului, de care economia rusă este puternic legată. Potrivit expertului Vladimir Tihomirov, preţul barilului de petrol va ajunge în prima jumătate a lui 2012 subv 100 de dolari.

Tihomirov se aşteaptă ca după alegerile prezidenţiale de pe 4 martie, investitorii să-şi recapete încrederea în economia rusă şi ca urmare a reluării reformelor, aducând astfel bani în economie.