Mulţi le-au invidiat pe femeile lui Hitler, Lenin sau Juan Peron, ignorând faptul că acestea nu erau decât nişte condamnate ale puterii absolute.
Poate că Eva Peron, Eva Braun şi Inessa Armand - iubita lui Lenin - s-au bucurat de viaţa alături de dictatori. Poate s-au întristat câteodată, umil şi în linişte, atunci când toată lumea le invidia. Începem cu o femeie drăguţă, destul de cultă, extrem de geloasă, care a crescut, desigur, în umbra unui dictator bine-cunoscut: Eva Braun. Femeia care a fost amanta lui Adolf Hitler şi soţia lui în ultimele momente din viaţă (soţie doar pentru 24 de ore). Uneori, datele personale ale unei asemenea femei parcă nici nu mai sunt necesare. Prima imagine care apare în faţa ochilor, când auzi numele ei, este chipul dur împodobit cu mustaţă mică şi dreptunghiulară al lui Hitler. Abia mai târziu apare, ceva mai în ceaţă, chipul femeii cu care acest dictator a împărţit taina nopţilor "cazone". Totuşi, ştergând uşor cu puterea minţii chipul lui Hitler, iese la iveală viaţa femeii.
Eva ţinea evidenţa strictă a garderobei sale
S-a născut pe 6 februarie 1912, la München, într-o familie modestă. În 1929, Eva Braun lucra ca asistentă a fotografului Heinrich Hoffmann, iar mai târziu a ajuns să se implice efectiv în munca din spatele camerei. Avea talent în arta fotografică şi aceasta a devenit ocupaţia ei principală.
În atelierul lui Hoffmann îl va cunoaşte pe Adolf Hitler, iar în 1932 îi va deveni amantă şi se va muta cu el, în ciuda împotrivirii tatălui ei, care nu era de acord cu această relaţie. Cum era Eva (excluzând monotonia clişeelor fotografice)? Avea un corp atrăgător, îi plăceau sporturile precum atletismul, înotul, schiul şi ciclismul. Deşi părea delicată, era energică, tenace şi dură. Nu era foarte înaltă şi de aceea îi plăcea să poarte pantofi cu talpă de plută, cum era moda pe atunci. Îşi cumpăra hainele de la unul dintre cele mai elegante magazine din Berlin. Foarte ordonată, ţinea o evidenţă strictă a garderobei sale bogate şi alese cu grijă, într-un dosar special cu desenele rochiilor şi mostre din materiale folosite.
Îi plăcea să asculte muzică, să citească reviste şi romane poliţiste, urmărea filmele romantice. Eva Braun mai era şi foarte geloasă pe celelalte femei din viaţa lui Hitler. În 1935, în urma unei tentative de sinucidere, Hitler i-a facut cadou o vilă într-o suburbie a München-ului, aproape de locuinţa lui, asigurându-i totodată o maşină marca Mercedes şi un şofer personal.
După incidentul cu sinuciderea, Hitler a început să fie mai apropiat de Eva. În primul său testament, ea ocupă un loc important: Hitler îi lasă 600 lire pe an, pentru tot restul vieţii. În rest, a fost o femeie rezervată: a rămâne mereu în planul al doilea şi a fi discretă, acestea au fost coordonatele vieţii ei. Puţini germani ştiau despre existenţa ei, deoarece apărea de foarte puţine ori în public cu Hitler.
Valoarea relaţiei dictatorului cu Eva consta în ceea ce credea el a fi idealismul şi loialitatea ei. În testamentul său din 29 aprilie 1945, Hitler descria relaţia lor drept "mulţi ani de prietenie loială". Adolf avea dreptate: loialitatea ei faţă de acest bărbat mic de statură, cu gesturi bruşte şi logoree nu a apus niciodată. Astfel, în 1944, Eva i-a trimis o scrisoare care se încheia în felul următor: "De când ne-am întâlnit prima dată, am jurat să te urmez pretutindeni - chiar şi la moarte - trăiesc doar pentru iubirea ta".
Pe data de 29 aprilie 1945, Eva şi Hitler se căsătoreau. În ziua următoare, ea s-a sinucis, otrăvindu-se, la două minute după ce Hitler îşi luase viaţa. Ambele trupuri au fost incinerate, aşa cum dăduse el ordin.
Familia Evei a supravieţuit războiului, iar mama ei a murit în ianuarie 1976, la vârsta de 96 de ani. Se poate spune că Eva a fost condamnată la o lume în care visul, uneori, aproape că s-a confundat cu coşmarul. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ztjju_JAXxM?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/FrzaM0FOWfA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Eva Peron a vrut să fie actriţă, dar a ajuns sfântă
Evita Peron a fost o femeie care şi-a cunoscut foarte bine atuurile. La vârsta de 15 ani, Eva fugea la Buenos Aires cu un cântăreţ însurat, care îi promitea că o va face actriţă.
Părăsită în marele oraş, îşi caută iubiţi bogaţi care să o întreţină, dar câştigă bani şi ca prostituată. Prin cunoştinţele ei de sex masculin obţine un rol în una dintre piesele de teatru de la Radio Belgrano şi are un succes enorm, primind astfel titlul de "Senorita Radio". Trei ani mai târziu îl cunoaşte pe colonelul Peron, subsecretar de stat şi ministru de Război. El, chipeş şi energic, ea tânără şi strălucitoare, formau cuplul perfect şi echipa politică pe măsură.
Deşi avea un trecut îndoielnic, Eva devine soţia viitorului preşedinte al Argentinei la 17 octombrie 1945. S-ar putea crede ca Evita Peron s-a folosit de Juan pentru a căpăta putere politică, dar în autobiografia ei îl consideră un "zeu atotputernic".
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/X21RDqhxMyE?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/3KXl32yZHhE?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Inessa şi Lenin, inseparabili de la prima vedere
După desfiinţarea URSS, o parte a arhivelor sovietice au dezvăluit un bolşevic căsătorit din obligaţie şi îndrăgostit iremediabil de o femeie cu nume ciudat - Inessa Armand.
La 22 iulie 1898, Lenin se căsătorea cu Nadejda Krupskaia - o tovarăşă de idei. Dar Inessa şi Lenin au devenit inseparabili din clipa când s-au cunoscut, în 1909. Ca un blestem pentru Krupskaia, Inessa a urmat pretutindeni familia Ulianov.
Născută la Paris, din dragostea unui celebru tenor francez, Theodore Stephane, pentru Nathalie Wild, jumătate englezoaică, jumătate franţuzoaică, micuţa Ines a fost înfiată de o mătuşă, guvernantă în Rusia. Mai târziu, numele i-a fost rusificat, transformându-se în Inessa.
Destinul a fost darnic cu ea: s-a căsătorit cu Aleksandr Armand, moştenitorul unei familii de industriaşi de textile ruşi, proveniţi din emigranţi francezi. În 1903 năştea un copil care nu mai era al soţului ei, ci al fratelui lui mai mic, Vladimir, de numai 18 ani. Aleksandr şi Inessa, adepţi ai "amorului liber", n-au înaintat divorţ.
Iată ce nota în jurnalul său Nadejda Krupskaia: "Se luminează casa când intră Inessa. Nimic nu îi este indiferent. Trece totul prin filtrul inimii". După mulţi ani de "menage à trois", Krupskaia se resemnase. La 11 septembrie 1920, Pravda dădea publicităţii un comunicat al Comisariatului poporului pentru sănătate: "Înainte de a părăsi teritoriul Rusiei, holera a mai făcut o victimă: Inessa Armand".
Istoria consideră femeile de mai sus cele mai importante, tocmai pentru că au stat în umbra unor asemenea bărbaţi. Şi tot istoria este cea care aminteşte că, deşi dictatori au fost mulţi, femei care să îşi fi jucat rolul cu adevărat alături de ei sunt puţine.
PRAGMATIC
Fidel Castro, un lipsit de romantism
Dintre miile de femei pe care se presupune că le-ar fi avut, doar una i-a devenit soţie lui Castro, Mirtha Diaz Balart. Povestea de dragoste n-a durat, pentru că mirele s-a îndrăgostit de o colegă de Universitate, Mapita Morales. A urmat Lilia Vasconcelos: 18 ani, blondă cu ochii verzi. El îi făcea declaraţii de dragoste, ea îl asemăna unui doberman. Tânăra, ale cărei preocupări specifice vârstei de 18 ani erau la polul opus idealurilor viitorului dictator, a rămas doar amantă. El o va cunoaşte apoi pe actriţa Teresa Casuso: brunetă, energică, cu buze atrăgătoare. 24 de ore a fost Eva Braun soţia lui Adolf Hitler, după o relaţie care a durat 13 ani, înainte ca amândoi să se sinucidă