Omul care s-a opus mega-proiectului urbanistic din Constanţa, trimis în judecată pentru luare de mită

Omul care s-a opus mega-proiectului urbanistic din Constanţa, trimis în judecată pentru luare de mită

Senol Zevri, directorul Agenţiei de Mediu Constanţa, acuză o conspiraţie transpartinică în care DNA e folosită pe post de măciucă. Mazăre, ministrul Borbely şi o procuroare DNA puşi în aceeaşi oală în care dospeşte proiectul din Centrul vechi al Constanţei, în valoarea de 100 milioane de euro

Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Senol Zevri, a fost trimis astăzi la prânz in judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Potrivit DNA, "la începutul lunii aprilie 2011, inculpatul Zevri Senol, în calitate de director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, i-a pretins unui denunţător, prin intermediar, remiterea cu titlu de mită a sumei de 10.000 euro, în vederea eliberării, de către autoritatea publică condusă de inculpat, a unui acord de mediu solicitat de societatea administrată de denunţător. În urma negocierilor, în zilele de 12 aprilie 2011 şi 26 aprilie 2011, inculpatul Zevri Senol a primit, în două tranşe, 20.000 lei (echivalentul 5.000 euro), prin intermediul coinculpatului Cocheş Sorin".

Senol Zevri se consideră victima unui şantaj. Miza: un proiect de 100 milioane de euro

Comunicatul DNA a sosit însă după ce, astăzi dimineaţă, directorul APM Constanţa, Senol Zevri a organizat o conferinţă de presă în care a dezvăluit "ce se scunde de fapt în spatele cercetării mele penale". Presupusa luare de mită a avut loc în luna aprilie, fără a se organiza vreun flagrant, în baza denunţului unui director de ziar local din Constanţa care a pus la dispoziţie o înregistrare telefonică în care, pentru a i se elibera aviz de mediu pentru construirea unui imobil în centrul oraşului, i s-ar fi cerut, printr-un "intermediar" al directorului APM, o sumă de bani.

Senol Zevri spune că nu a luat niciun ban şi că nu a fost reţinut, încarcerat nicio clipă pentru presupusa luare de mită. La rândul lui, Zevri a făcut şi el plângere împotriva directorului de ziar pentru ameninţare şi şantaj, "şi de atunci am fost supus la tot felul de presiuni şi intimidări". "Este vorba de proiectul Şoselei de Coastă al primăriei, între portul Constanţa şi plaja Modern, în valoare de 10 milioane euro şi căruia eu nu i-am dat aviz de mediu pentru că nu avea temei legal", spune Zevri.

Directorul Agenţiei de Mediu promite că, în doi ani, revine pe funcţie

Şi asta pentru că directorul APM a descoperit că "soţul dnei procuror este consilier juridic al firmei Habitat şi Ambient, firmă implicată în dosarul retrocedărilor illegale, instrumentat de DNA Bucureşti şi care se află în judecată la ICCJ. Patronul acestei firme este coinculpat alături de Radu Mazăre în acel dosar prin care statul a fost păgubit cu peste 100 milioane euro. Drept urmare, directorul APM Constanţa a solicitat vineri recuzarea procurorului.

De altfel, procurarea, a cerut în vară, Ministerului Mediului, schimbarea din funcţie a directorului APM Constanţa. "Graba cu care vor să mă trimită în judecată este astfel justificată, voi fi suspendat din funcţie, va fi numit un director trimis din alt judeţ, aşa cum am auzit, şi în acest fel toate avizele de mediu vor fi eliberate, deşi vă spun, nu există temei legal, nu există PUZ, nu există nimic. Degeaba voi contesta eu schimbarea mea din funcţie şi după  doi ani voi câştiga în instanţa, va fi prea târziu, între timp vor obţine tot ce le trebuie".

Recuzarea procuroarei a fost respinsă de DNA Bucureşti

Imediat după conferinţa de presă a directorului executiv, EVZ l-a contactat pe procurorul şef DNA, Constanţa Sorin Constantinescu, pentru a obţine un punct de vedere din partea Corinei Scăeţeanu. Acesta a declarat însă că vom primi un comunicat prin care directorul APM a fost deja trimis în judecată iar "dna procuror numai poate vorbi despre inculpat, luaţi dosarul de la instanţă".

Tot şeful DNA Constanţa ne-a informat că recuzarea solicitată de Senol Zevri a fost respinsă de DNA Bucureşti. 

Ne puteți urmări și pe Google News