Kelemen Hunor: UDMR spune da Acordului, nu reducerii numărului de parlamentari

Kelemen Hunor: UDMR spune da Acordului, nu reducerii numărului de parlamentari

UDMR susţine numai amendarea Constituţiei în sensul prevederilor acordului de guvernanţă fiscală convenit de statele UE. Orice tentativă de introducere a altor elemente, de genul parlamentului unicameral sau al reducerii numărului de parlamentari va periclita amendarea Constituţiei, a avertizat, astăzi, liderul UDMR, Kelemen Hunor după consultările purtate cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

"În aceste condiţii, alte soluţii decât amendarea Constituţiei nu există. În momentul în care se va ajunge la un consens politic se va trece la modificarea ei. Noi susţinem acest demers cu condiţia să nu introducem alte elemente de amendare a Constituţiei în fara celor de uniune fiscală şi nici nu vom deschide alte subiecte. Dacă se va încerca deschiderea altor subiecte UDMR nu va amenda Constituţia. Punct!", a explicat Kelemen punctul de vedere exprimat de Uniune în cadrul discuţiilor cu şeful statului. El a precizat că, pentru găsirea unui consens comun putere - opoziţie pe acordul de guvernanţă fisclă şi modul de adoptare al acestuia, el a propus instituirea unui pact politic naţional. "În afară de acest subiect, nu cred că se poate asigura consens pe alte teme. Deci, noi suntem pentru amendarea în conformitate cu acest acord european pentru că este interesul României, al fiecărui cetăţean, al Uniunii Europene, dar fără să deschidem alte subiecte", a subliniat liderul Uniunii. "Noi nu lucrăm în coaliţie prin impunere"

El a făcut referire astfel la parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, două doleanţe susţinute de colegii din PDL. "Noi am propus 388 de parlamentari, am avut susţinerea colegilor din coaliţie în prima fază, dar apoi s-au răzgândit. Impunerea lor este exclusă, noi nu lucrăm niciodată în coaliţie prin impunere", a dat asigurări Kelemen. El a punctat că dacă vreun actor politic va încerca să impună vreo astfel de temă pentru revizuirea Constituţiei, există pericolul ca aplicarea acordului interguvernamental al UE să fie blocată până în 2013-2014. În ceea ce priveşte referendumul dorit pentru revizuirea Constituţiei, Kelemen a arătat că UDMR este de acord cu un astfel de plebiscit care să trateze amendarea textului fundamental al ţării numai în conformitate cu prevederile acestui acord. Liderul Uniunii a respins şi propunerea liderilor USL de crearea unui guvern tehnocrat: " Noi nu am fost de accord nici în trecut, mai acum un an, nici acum. Ce va face un guvern de tehnocraţi, va merge pe la partide ca să obţină sprijin? Noi avem nevoie de un guvern politic", a conchis liderul Uniunii.

Ne puteți urmări și pe Google News