Un mort, dat în judecată ca să-şi plătească datoriile. Culmea, mortul şi le plătise
- Nicoleta Ene
- 12 decembrie 2011, 17:29
Ştefan Popa achitase ultima rată la APIA chiar cu o săptămână înainte de a muri. Brambureala de la această instituţie a împins lucrurile până în instanţă. Cel mai des morţii sunt executaţi silit de către companiile de electricitate
După ce lună de lună a fost somat să îşi achite o datorie de 1.028 de lei, Ştefan Popa, din Tetoiu (Vâlcea), mort de mai bine de jumătate de an, a fost dat în judecată de Agenţia de Plăţi şi Interventie pentru Agricultura (APIA) Vâlcea.
Rudele sunt revoltate şi indignate pentru că bătrânul nu este lăsat să-şi odihnească somnul de veci mai ales că acesta şi-a achitat integral datoria prin mandat poştal cu confirmare de primire înainte de a muri cu o săptămână. Recunosc şi cei de la APIA că nu mai există debit însă susţin că n-au ştiut că bărbatul a decedat. "Am depus toate actele la APIA, copie după certificatul de deces, copie după mandatul poştal. Dar urmarea a fost că am primit acasă o citaţie de la Judecătorie", susţine ginerele bătrânului. Astfel că la Judecătoria Râmnicu Vâlcea este programat, pe 17 ianuarie, primul termen în procesul în care pârâtul este un mort.
Instanţele n-au Evidenţa Populaţiei în format informatic
Purtătorul de cuvânt al judecătoriei susţine că vinovaţi pentru astfel de situaţii aberante se fac reprezentanţii APIA, care ar fi trebuit să verifice dacă pârâtul şi-a achitat datoria. "Şi noi, de la judecătorie suntem într-o mică măsură vinovaţi pentru că, până la această dată, potrivit Legii 202/2010, ar fi trebuit să preluăm baza de date de la Evidenţa populaţiei. Dacă sistemul era funcţional, aveam posibilitatea să verificăm înainte de a cita părţile în proces. Aceste erori sunt plătite din bani publici şi nimeni nu-i tras la răspundere", susţine Bogdan Mateescu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Rm. Vâlcea.
Gafe în serie la APIA dar funcţionarii ridică din umeri
Reprezentanţii APIA susţin că n-au ştiut că bărbatul a murit şi că acum nu mai pot face nimic până la judecarea primului termen. "Juristul nostru va depune la instanţă certificatul de deces şi dovada că debitula fost plătit si se închide procesul", a declarat Adrian Pintea şeful APIA Vâlcea. Cele mai frecvente procese în care pârâţii sunt persoane decedate sunt cele intentate de societatea de furnizarea a energiei electrice şi, pentru că procedura de citare prin afişare, este îndeplinită, de cele mai multe ori instanţa hotărăşte executarea silită a morţilor.