Economist: În România nu s-au văzut beneficiile crizei. Politic, s-au luat doar măsuri de stânga

Economist: În România nu s-au văzut beneficiile crizei. Politic, s-au luat doar măsuri de stânga

Guvernanţii au luat în criză doar măsuri de stânga, care au redus şi mai mult eficienţa sectorului public. Reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public a făcut ca bugetarii să fie şi mai ineficienţi, pentru că sunt slab retribuiţi, a spus Melania Hăncilă, economist şef al Volksbank România.

În opinia sa, măsura creşterii TVA a fost de asemenea ineficientă deoarece, în prezent, "rata implicită a TVA este mai mică decât atunci când nivelul taxei era de 19%",a spus Hăncilă.

Rata implicită a TVA se calculează ca raport dintre sumele încasate la buget din această taxă şi consumul privat, a explicat economistul.

Aceasta este de părere că o scădere a taxelor, în special a CAS ar fi binevenită: "Chiar dacă contribuţiile sunt mari acum, nu avem beneficii pe măsură".

BNR ar trebui să scadă dobânda cheie, pentru a încuraja economia. "Dobânda cheie ar trebui să ţintească un cadru mai larg deoarece dacă încurajeze creditarea încurajezi economia şi creşterea veniturilor", a spus Hăncilă.

În opinia sa, nivelul acesteia va fi de 5% la finele lui 2012. "Nicio persoană rezonabilă nu crede că reuşim să adoptăm euro în 2015

"Banca centrală menţine în prezent obiectivul de aderare la euro în 2015 cel mai probabil pentru a determina clasa politică "să meargă în direcţia aceea"", consideră Melania Hăncilă.

"Nicio persoană rezonabilă nu crede că reuşim să adoptăm euro în 2015. Cred că pentru România este important să atingă criteriile reale de convergenţă la zona euro. Cele nominale s-a dovedit că nu au nicio importanţă", a spus aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News