Preşedintele chinez către forţele navale: Pregătiţi-vă de o confruntare armată!

Preşedintele chinez către forţele navale: Pregătiţi-vă de o confruntare armată!

Preşedintele chinez Hu Jintao a cerut forţelor navale să fie pregătite pentru o confruntare armată şi să facă progrese în modernizarea flotei, ca parte a efoturilor de menţinere a păcii.

Marina militară trebuie "să accelereze procesul de transformare şi modernizare, într-un mod viguros, şi să facă pregătiri extinse pentru o confruntare armată pentru a aduce o contribuţie mai mare la păstrarea securităţii naţionale şi a păcii în lume", spune Hi Jintao într-un discurs, potrivit site-ului "Channelnewsasia".

Hu s-a adresat astfel  puternicei Comisii Centrale Militare, la o reuniune, la Beijing, pe tema armamentului militar şi a celor mai recente evenimente din domeniul marinei.

Agenţia oficială de ştiri, Xinhua, a încercat să decodifice afirmaţiile şefului statului chinez, susţinând că declaraţia conform căreia marina militară trebuie "să facă pregătiri extinse pentru o confruntare", accentuând termenul "junshi douzheng", poate fi interpretat şi "confruntare militară" sau "luptă militară".

Ne puteți urmări și pe Google News

Îndemnul lui Hu Jintao intervine după ce China anunţa luna trecută că va iniţia exerciţii navale în Oceanul Pacific, în urma campaniei diplomatice a preşedintelui american Barack Obama, care reafirma că SUA rămân cea mai importantă putere a Pacificului. Înarmare, dar să fie transparentă Replica Pentagonului nu s-a lăsat aşteptată. "China are dreptul să-şi dezvolte capacităţile militare şi să se pregătească, aşa cum procedăm şi noi", a declarat George Little, un purtător de cuvânt al departamentului american al Apărării. El a reamintit însă frecventele apeluri ale Washingtonului către Beijing de a fi mult mai "transparent" în domeniul militar.

Această problemă a transparenţei necesare între principalele două puteri din Pacific "face parte din relaţia pe care încercăm să o construim cu armata chineză", a mai spus Little.

La rândul său, căpitanul John Kirby, un alt purtător de cuvânt al Pentagonului, a subliniat că nu se pune problema "de a nega vreunei ţări dreptul de a-şi dezvolta puterea navală". "Nimeni nu caută dispute. Dezvoltarea puterii unei Chine paşnice este un lucru bun pentru regiune şi pentru lume", a adăugat John Kirby.