Autorii atentatului de la Minsk, condamnaţi la moarte

Autorii atentatului de la Minsk, condamnaţi la moarte

Cei doi bărbaţi acuzaţi în cazul atentatului de la metroul din Minsk, comis în luna aprilie şi soldat cu 15 morţii, au fost condamnaţi la moarte. Anunţul a fost făcut azi de judecătorul Curţii Supreme din Belarus, care a precizat că acuzaţii, Dmitri Konovalov şi Vladislav Kovalev "reprezintă un pericol extrem pentru societate şi trebuie să primească pedeapsa capitală".

Principalul acuzat, Dmitri Konovalov, a fost judecat pentru comiterea atentatului şi pentru că a pregătit explozibilul. Vladislav Kovalev răspunde acum în faţa justiţiei pentru complicitate. Atentatul din 11 aprilie, care a provocat rănirea a 160 de persoane în staţia de metrou Oktiabrskaïa, în plin centrul Minskului, este cel mai sângeros produs în Belarus, după ce acest fost stat sovietic şi-a declarat independenţa, în 1991. Regimul Lukaşenko, considerat ultima dictatură din Europa, nu a abolit pedeapsa cu moartea.

Autorităţile nu au oferit însă până acum niciun indiciu referitor la motivele pentru care cei doi au comis atacul. În urma anchetei s-a constatat că mecanismul exploziv fusese ascuns sub o bancă de pe peron, în dreptul celui de-al doilea vagon al unei garnituri de metrou care oprise în staţie, aflată la circa o sută de metri de preşedinţia belarusă.

Konovalov şi Kovalev au fost judecaţi şi pentru două explozii care au avut loc  la Minsk, în 2008, şi la Vitebsk, în 2005, soldate cu zeci de răniţi, dar care fuseseră atribuite de autorităţile din Belarus unor grupări naţionaliste.

Ne puteți urmări și pe Google News