Tot mai mulţi români se lasă de fumat. Mărturia unei foste fumătoare: "Ţigările sunt împuţite"

Tot mai mulţi români se lasă de fumat. Mărturia unei foste fumătoare: "Ţigările sunt împuţite"

Centrul Naţional pentru Renunţare la Fumat a făcut, recent, un studiu comparativ privind motivele pentru care românii se lasă de fumat.

Dacă în 2003 56,3% dintre foştii fumători îşi motivau decizia prin faptul că "fumatul dăunează sănătăţii", medicii care au realizat studiul spun că românii au început să aibă argumente concrete pentru care abandonează tutunul. "Au început să facă legătura între fumat şi starea de rău pe care o resimt, să dea atenţie stării de saţietate. Un alt motiv important sunt banii. În 2003, de exemplu, doar 3% dintre cei care s-au lăsat spuneau că banii au fost principalul motiv. Până anul acesta, procentul a crescut de patru ori, ajungând la 12%", a spus medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatoarea programului antitutun "Stop Fumat". Adriana Mujdei, o fostă fumătoare care a scăpat de viciu cu ajutorul medicamentelor şi a psihologului, a povestit astăzi chinul prin care a trecut ca să ajungă la etapa în care nu mai simte nevoie să aprindă o ţigară: "Prima oară am vrut să mă las de fumat în 2000. Doi ani mai târziu am adoptat metoda voinţei, însă ajunsesem într-un sevraj psihic. Căutam să mă cert cu toată lumea. Ba chiar mă apuca plânsul". Campaniile şi sănătatea Adriana s-a reapucat însă, după ce a fumat o ţigară mentolată: "Aşa am ajuns să cumpăr din nou ţigări. O prietenă din Constanţa, care s-a lăsat cu ajutorul medicamentelor, mi-a spus dspre acest centru. Cum metoda voinţei a eşuat la mine, am apelat la un ajutor specializat". Bucureşteanca nu mai fumează de patru luni, timp în care a participat la mai multe şedinţe de consiliere alături de un psiholog. "Îmi aduc aminte ultimele trei ţigări pe care le-am fumat. Erau de-a dreptul împuţite", a mai povestit Adriana Mujdei. Potrivit datelor Centrului Naţional pentru Renunţare la Fumat,  14% dintre fumători s-au lăsat de fumat anul trecut. Coordonatorii programului Stop Fumat au mai spus că, pe lângă conştientizarea privind sănătatea, un aport l-au avut şi campaniile antifumat, dar tratamentele medicamentoase sau de consiliere. CITIŢI ŞI:

  • Incursiune în purgatoriul fumătorului român
  • DOSAR. Cocktailul din otrăvuri: cât gudron înghite un fumător, în cea mai mare loterie la nivel mondial. De ce unii mor şi alţii scapă | VIDEO
  • NORMELE UE. Cum se fabrică ţigările "inteligente" la Găeşti. Din ziare
  • Aproape de realitate: vaccinul care te ajută să renunţi la ţigări
  • Tot mai puţini români fumează

Ne puteți urmări și pe Google News